StoryEditorPyszne bez glutenu!

Przepis na bezglutenowy sernik na kakaowym spodzie

Osoby na diecie bezglutenowej wcale nie muszą rezygnować z ulubionych przysmaków! Wystarczy kilka kulinarnych sztuczek, by wyczarować w kuchni pyszny sernik bez glutenu. Prezentuje się iście królewsko! Jak go zrobić?

Dla kogo jest dieta bezglutenowa? 

Kilka lat temu dieta bezglutenowa zyskała nagle ogromną popularność. Wiele osób rezygnowało lub minimalizowało spożycie produktów z tą substancją. Jednak dietetycy podkreślają, że osoby, które nie mają problemów ze zdrowiem, nie muszą, a nawet nie powinny eliminować glutenu z diety

Gluten, który stanowi mieszaninę białek roślinnych, jest dla zdrowego organizmu nieszkodliwy. Problemy pojawiają się jednak, gdy u danej osoby zdiagnozowano celiakię, chorobę Duhringa, nadwrażliwość na gluten lub alergię na pszenicę. Każde z tych schorzeń wiąże się z problemami w trawieniu glutenu. Wówczas potrzebna jest specjalna dieta, która wymaga rezygnacji z niektórych produktów. 

Dieta bezglutenowa nie musi jednak oznaczać pożegnania z ulubionymi przysmakami. W przypadku ciast i deserów zwykle możliwe jest stworzenie dla nich alternatyw z wykorzystaniem mąki o niższej zawartości glutenu - np. mąki kokosowej, ryżowej, kukurydzianej, migdałowej, jaglanej, gryczanej itd. Wybór jest ogromny! 

Przepis na sernik na bezglutenowym spodzie 

Składniki: 

  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej 
  • 3 łyżki kakao 
  • 100 g masła 
  • 1 żółtko 
  • 4 łyżki cukru trzcinowego 

Masa serowa: 

  • 1 kg twarogu sernikowego 
  • 5 jajek 
  • 1 opakowanie bezglutenowego budyniu śmietankowego 
  • 100 g masła 
  • 0,5 szklanka cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 
  • 0.,5 laski wanilii 

Przygotowanie: 

W naczyniu umieść mąkę ryżową oraz ziemniaczaną, kakao i 4 łyżki cukru. Dodaj masło oraz żółtko i zagnieć wszystkie składniki, by powstało ciasto. Podziel je na nierówne porcje (2/3 do 1/3), mniejszą część owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na ok. 40 minut. Większą częścią ciasta wyklej dno tortownicy lub blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż na 15 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. 

Rozbij jajka, umieszczając w osobnych naczyniach białka i żółtka. Białka ubij na sztywno i schowaj do lodówki. Żółtka połącz z cukrem i utrzyj na puszystą masę. Następnie dodawaj po kawałku masła i miksuj, aż składniki się połączą. Dodaj twaróg i proszek budyniowy, zmiksuj krótko. Do tak powstałej masy po łyżce dodawaj schłodzone białka i mieszaj, by całość się połączyła. Na koniec dodaj ziarenka z połowy laski wanilii i łyżeczkę skórki cytrynowej. Wymieszaj i przelej masę serową na podpieczony spód. Na wierzch zetrzyj pozostałą 1/3 ciasta, schłodzoną w lodówce. Piecz całość przez 60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Studź w otwartym piekarniku. Podawaj z dodatkiem ulubionych owoców.

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 20:10