StoryEditorKuchnia gwiazdy TVP

Przepis na ciasto drożdżowe od Ani Bardowskiej z Rolnik Szuka Żony

Ania Bardowska doskonale zna powiedzenie “przez żołądek do serca”. Tym razem postanowiła tą drogą zdobyć serca swoich fanów. Na Instagramie zdradziła im swój przepis na ciasto drożdżowe. Jak przygotować wypiek według receptury Ani z “Rolnik szuka żony”?

Ania Bardowska podbija fanów swoimi przepisami 

Żona Grzegorza Bardowskiego z “Rolnik szuka żony” nie ukrywa, że kulinaria to jedna z jej pasji. Sama o sobie pisze, że kocha gotować i od kiedy ma dla kogo, robi to tym chętniej. Bardowska nie tylko pichci w domu, ale do tego na swoim blogu oraz instagramie chętnie dzieli się ze swoimi fanami sprawdzonymi przepisami na pyszności. 

Przypomnijmy, że spośród gwiazd “Rolnik szuka żony” nie tylko Ania jest fanką kulinariów. Kuchnia to także królestwo Małgosi Borysewicz. Znana z 4. edycji show rolniczka kilka tygodni temu pokazywała, jak przygotować wspaniałe i tanie jagodzianki. 

Przeczytaj także: Jagodzianki grozy od Gessler vs. tanie bułeczki od Małgosi z Rolnik szuka żony 

Jak zrobić ciasto drożdżowe według przepisu Ani Bardowskiej? 

Kuchnia Ani Bardowskiej to często bardzo tradycyjne dania, za którymi przepadają jej bliscy. Na jej instagramie można znaleźć między innymi przepis na sernik, domowe gofry, kruche maślane ciasteczka czy bezowe blaty. Najnowszą recepturą prosto z kuchni gwiazdy “Rolnik szuka żony” jest ta na drożdżowe ciasto. “Do tego kubek mleka lub kawy i nic więcej nie potrzebuję” - napisała Ania. Jak przygotować ten wypiek? 

Składniki 

  • 250 g mleka, 
  • 70 g cukru, 
  • 70 g masła (nie bezpośrednio z lodówki), 
  • 20 g pokruszonych drożdży 
  • 450 g mąki pszennej, 
  • 1 szczypta soli, 
  • 1 jajo 

Przygotowanie 

Mleko, 20 g cukru, masło i drożdże umieszczamy w garnku i podgrzewamy na niewielkim ogniu, delikatnie mieszając. Powstała masa nie może być za ciepła, powinna osiągnąć temp. 37-38 stopni. Do powstałej masy dodajemy mąkę, sól, jajko, pozostały cukier. Zarabiamy ciasto. Odstawiamy je do natłuszczonej miski na ok. godzinę (pod przykryciem). 

Blachę wyścielamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, delikatnie je ugniatamy tak, aby wypełniło całą blaszkę. Ciasto delikatnie oprószamy bułką tartą, dodajemy dowolne owoce. 

Wierzch ciasta posypujemy kruszonką, wykonaną z mąki, cukru i masła. 

Pieczemy w 190 stopniach przez około 35 minut aż się delikatnie zazłoci. 

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. główne: pixabay

źródło: Anna Bardowska/instagram

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 16:49