Jakie zalety mają orzechy?
Anglicy mawiają: “jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie”. Jabłka w tym powiedzonku można zamienić na “garść orzechów” i nadal będzie ono prawdziwe, bo orzechy to prawdziwe prozdrowotne bomby. Znajdziemy w nich na przykład sterole roślinne, kwasy omega-3, białko, fosfor, miedź, mangan i kwas linolenowy, magnez, żelazo, potas, wapń i kwas foliowy. Dzięki tym składnikom odżywczym wpływają korzystnie na układ krążenia i pracę mózgu, działają przeciwnowotworowo i obniżają cholesterol. Z tego powodu warto je włączyć do codziennej diety. Doskonałym sposobem jest przygotowanie domowego masła orzechowego. Warto sięgnąć po orzechy włoskie, które są w Polsce niezwykle popularne i zwykle mamy ich pod dostatkiem, a przy tym są bardzo wartościowe.
Masło orzechowe z orzechów włoskich
Składniki:
- 300 g obranych orzechów włoskich
- 0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Orzechy włoskie umieść w garnku z gorącą wodą i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie odcedź je, a gdy ostygną, obierz ze skórek - dzięki temu masło nie będzie miało gorzkiego posmaku. Następnie wyłóż obrane orzechy na blachę z papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika, nagrzanego do 145 stopni Celsjusza i podprażaj przez około 15 minut. Wysuszone orzechy przełóż do misy blendera, dodaj sól i zmiksuj na gładką masę. Tak przygotowane masło orzechowe nakładaj do słoiczków i przechowuj w lodówce lub w spiżarni.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements