StoryEditorDomowy deser

Przepis na domowy budyń waniliowy. Zapomnisz o proszku na zawsze!

Budyń to bardzo lubiany deser – przygotowuje się go w kilka chwil, świetnie smakuje zaserwowany na ciepło oraz prosto z lodówki. Zamiast sięgać po budyniowy proszek, warto spróbować zrobić go samemu: receptura jest banalna! Co będzie potrzebne?

Z czego robi się budyń? 

Lubiany przez wszystkich deser robi się z bardzo prostych składników. Wystarczy mleko, żółtko jajka i mąka ziemniaczana, ewentualnie cukier oraz coś, co doda masie smaku i gotowe! Dziś najczęściej robimy budyń, mieszając gotowy proszek z mlekiem, jednak nasze babcie przygotowywały go z łatwością same od zera. Nie ma się czego obawiać - przepis jest banalny i poradzi sobie z nim każdy, kto kiedykolwiek robił budyń z torebki. 

Co można dodać do budyniu? 

Domowy budyń powinien zawierać coś, co doda mu smaku. Może to być na przykład cukier z prawdziwą wanilią lub same ziarna wanilii - wówczas odtworzymy w domu budyń waniliowy. Gorzka czekolada albo kakao pozwolą nam przygotować budyń o smaku czekoladowym. Miłośnicy karmelu mogą pokusić się o samodzielne skarmelizowanie cukru i połączyć go z budyniową masą. 

Przepis na domowy budyń waniliowy 

Składniki

  • 600 ml mleka 
  • 40 g cukru białego 
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub 0,5 łyżeczki ziaren wanilii 
  • 2 żółtka 
  • 40 g skrobi ziemniaczanej 

Przygotowanie

Mleko podziel na dwie części. Odlej 400 ml i podgrzej w rondelku. Pozostałe 200 ml wlej do osobnego naczynia, wsyp skrobię, cukier i cukier z wanilią. Dodaj żółtka i utrzyj wszystkie składniki ręcznie lub za pomocą miksera, tak, by nie było żadnych grudek. Gdy mleko w rondelku zacznie się gotować, wlej do niego masę z jajkami i skrobią. Dokładnie wymieszaj trzepaczką, podgrzewając na małym ogniu. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmij go z ognia i przelej do miseczek. Podawaj np. z owocami lub ulubionym sosem.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 14:08