StoryEditorKuchnia regionalna

Przepis na dorsza z cebulą i żurawiną

Jak przygotować pysznego dorsza? Wystarczy kupić dorsza, wziąć cebulę i żurawinę, a następieni postępować zgodnie z tym przepisem. Efekt będzie niesamowity.

Składniki:

  • 700 g dorsza,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 3 cebule,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

 

Wykonanie:

Żurawinę zalać wrzątkiem na 15 minut i odcedzić. Cebulę pokroić w piórka. Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Posypać solą i pieprzem. Obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z mąką i kurkumą.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu ryby na tej samej patelni usmażyć cebulę. W naczyniu układać rybę, cebulę, żurawinę. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180°C.

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 05:07