StoryEditorKuchnia włoska na jesień

Przepis na dyniowe gnocchi z ziemniaków

Gnocchi to włoskie kluseczki, nieco podobne do polskich kopytek. Można przygotować je z dodatkiem aromatycznych ziół, np. bazylii czy szałwii, a jesienią - z sezonową dynią. Taki obiad może być ciekawą odmianą, nieodległą od polskiej klasyki! Jak zrobić gnocchi z dynią?

Gnocchi – co to jest? 

Gnocchi to popularne we Włoszech niewielkie kluseczki. Ich składniki oraz wykonanie są różne w poszczególnych regionach tego kraju, jednak elementami, bez których nie da się zrobić gnocchi, są mąka oraz ziemniaki. Można zatem uznać, że gnocchi to włoski kuzyn polskich kopytek. Oba typy klusek podaje się podobnie: prosto z wody lub odsmażone. Doskonałym dodatkiem do nich jest masło roztopione na patelni z dodatkiem ziół, np. rozmarynu lub szałwii. 

Jaką dynię wybrać na gnocchi? 

W ogrodzie oraz na targowiskach z tygodnia na tydzień pojawia się coraz więcej dyni. Jeżeli chcemy przygotować domowe dyniowe gnocchi, warto wybrać odpowiednią odmianę. Najlepsza będzie dynia piżmowa lub hokkaido. Możemy użyć także dyni olbrzymiej, którą wielu z nas ma w swoich ogrodach, jednak jeżeli warzywo będzie miało dużą zawartość wody, musimy regulować gęstość ciasta, dodając więcej mąki bądź ziemniaków. 

Przepis na dyniowe gnocchi 

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków 
  • 500 g pieczonej dyni 
  • 150 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 szklanki tartego sera cheddar lub parmezanu 
  • 1/3 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki 
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko 

Przygotowanie

Upieczoną dynię zblenduj na gładką masę, następnie przełóż ją na patelnię i gotuj około 20 minut, by część wody odparowała. Odstaw do ostudzenia. Ugotowane ziemniaki rozgnieć na puree. Na stolnicę lub na blat przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaj ostudzoną dynię, ziemniaki, starty ser. Wbij jajko i dodaj żółtko. Dopraw papryką ostrą i słodką oraz ewentualnie solą do smaku. Zagnieć wszystkie składniki na gładkie ciasto, podobne do tego na kopytka. Następnie podziel ciasto na części i uformuj wałeczki. Pokrój je na kluski nieco mniejsze od kopytek i za pomocą widelca lub specjalnej maszynki do gnocchi lekko zwiń, by pojawiły się na nich rowki. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, wrzucaj kluseczki do wrzątku i gotuj około 1 minuty od momentu wypłynięcia. Podawaj polane masłem i posypane serem lub z ulubionym sosem.

image
FOTO: Przepis Na Dyniowe Gnocchi Z Ziemniaków

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 18:18