StoryEditorGrill

Przepis na grilla: Szaszłyki z serem halloumi i kurczakiem

Sezon grillowy już się rozpoczął, więc podpowiadamy jak przygotować idealne danie, czyli szaszłyki z serem halloumi i kurczakiem.

Podając szaszłyki z serem halloumi i kurczakiem na pewno zachwycimy wszystkich znajomych na grillu, nawet szwagra. A co jest potrzebne do przygotowania takiego dania i jak je przyrządzić?

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka,
  • 1 ser halloumi,
  • 4 brzoskwinie z puszki,
  • 4 plastry ananasa z puszki lub świeżego,
  • 1 cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 6 pieczarek,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano,
  • zioła prowansalskie,
  • oliwa z oliwek.

Wykonanie:

Ser pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Kurczaka, cukinię, paprykę – w większą kostkę, brzoskwinie i ananasa – w małą. Wszystkie składniki polać oliwą, posypać przyprawami i delikatnie wymieszać. Nakładać na patyki do szaszłyków w kolejności: kurczak, pieczarki, ser, cukinia, papryka żółta i czerwona, ananas, brzoskwinia. Grillować tak długo, aż mięso stanie się miękkie, a warzywa przypieczone (około 20–25 minut).

Katarzyna Kosmala, 
przepisy został opublikowany w Tygodniku Poradniku Rolniczym. 

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 20:59