Podając szaszłyki z serem halloumi i kurczakiem na pewno zachwycimy wszystkich znajomych na grillu, nawet szwagra. A co jest potrzebne do przygotowania takiego dania i jak je przyrządzić?
Składniki:
- 1 filet z kurczaka,
- 1 ser halloumi,
- 4 brzoskwinie z puszki,
- 4 plastry ananasa z puszki lub świeżego,
- 1 cukinia,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 6 pieczarek,
- sól,
- pieprz,
- oregano,
- zioła prowansalskie,
- oliwa z oliwek.
Wykonanie:
Ser pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Kurczaka, cukinię, paprykę – w większą kostkę, brzoskwinie i ananasa – w małą. Wszystkie składniki polać oliwą, posypać przyprawami i delikatnie wymieszać. Nakładać na patyki do szaszłyków w kolejności: kurczak, pieczarki, ser, cukinia, papryka żółta i czerwona, ananas, brzoskwinia. Grillować tak długo, aż mięso stanie się miękkie, a warzywa przypieczone (około 20–25 minut).
Katarzyna Kosmala,
przepisy został opublikowany w Tygodniku Poradniku Rolniczym.