StoryEditorNowoczesne święta

Przepis na łososia w miodzie z imbirem i orzechami laskowymi

Nie wszyscy w święta stawiają na klasykę. Ci, którzy lubią eksperymenty, powinni wypróbować przepis na łososia z dodatkiem miodu, imbiru i orzechów. To danie w nieco azjatyckim stylu będzie pasowało do świątecznego stołu, sprawdzi się także na noworocznym przyjęciu! Jak je przygotować?

Jakie ryby wybrać na wigilię? 

Tradycyjnie królem wigilijnego stołu jest karp. Nie wszyscy lubią jednak smak tej ryby. Przygotowywanie jej w sytuacji, gdy domownicy jedzą karpia tylko z przymusu, nie ma sensu, bowiem Boże Narodzenie to także okazja do celebrowania pysznych smaków. Z tego powodu zamiast karpia lub obok niego możemy zaserwować także inne ryby. Prócz śledzi na różne sposoby na wigilijnym stole sprawdzą się także dorsze, pangi, sandacze, pstrągi oraz łososie. Można przyrządzić je tradycyjnie w panierce, podać w formie rybnego tataru lub poszaleć nieco ze smakami świata i zaserwować bliskim danie, którego się nie spodziewali. 

Jak zrobić łososia w stylu azjatyckim? 

Składniki: 

  • 200 g filetu z łososia ze skórą, 
  • 100 g orzechów laskowych, 
  • korzeń imbiru, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki miodu, 
  • 1 pomarańcza, 
  • 4 łyżki sosu sojowego, 
  • pół cytryny, 
  • papryczka chilli, 
  • sól, pieprz, 
  • olej. 

Przygotowanie: 

Obrane orzechy podpraż na patelni, aż skórka zbrązowieje i popęka. Odstaw do ostygnięcia, następnie obierz ze skórki - wystarczy potrzeć je w dłoniach. Pokrusz orzechy w moździerzu lub drobno posiekaj. 

Łososia umyj, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem. Odstaw na chwilę. W tym czasie posiekaj imbir oraz czosnek i podsmaż je na patelni. Dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy, miód, sos sojowy, posiekaną papryczkę i sok z połowy cytryny. Wymieszaj, by składniki się połączyły, podsmaż przez chwilę i dodaj posiekane orzechy. Do patelni z sosem włóż filety z łososia, układając je skórą do dołu. Smaż przez około 8 minut, nie odwracając, za to co jakiś czas polewając sosem od góry. Podawaj z sosem i świeżą sałatką, np. z jarmużu.

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. czerwiec 2024 16:59