Jakie ryby wybrać na wigilię?
Tradycyjnie królem wigilijnego stołu jest karp. Nie wszyscy lubią jednak smak tej ryby. Przygotowywanie jej w sytuacji, gdy domownicy jedzą karpia tylko z przymusu, nie ma sensu, bowiem Boże Narodzenie to także okazja do celebrowania pysznych smaków. Z tego powodu zamiast karpia lub obok niego możemy zaserwować także inne ryby. Prócz śledzi na różne sposoby na wigilijnym stole sprawdzą się także dorsze, pangi, sandacze, pstrągi oraz łososie. Można przyrządzić je tradycyjnie w panierce, podać w formie rybnego tataru lub poszaleć nieco ze smakami świata i zaserwować bliskim danie, którego się nie spodziewali.
Jak zrobić łososia w stylu azjatyckim?
Składniki:
- 200 g filetu z łososia ze skórą,
- 100 g orzechów laskowych,
- korzeń imbiru,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki miodu,
- 1 pomarańcza,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- pół cytryny,
- papryczka chilli,
- sól, pieprz,
- olej.
Przygotowanie:
Obrane orzechy podpraż na patelni, aż skórka zbrązowieje i popęka. Odstaw do ostygnięcia, następnie obierz ze skórki - wystarczy potrzeć je w dłoniach. Pokrusz orzechy w moździerzu lub drobno posiekaj.
Łososia umyj, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem. Odstaw na chwilę. W tym czasie posiekaj imbir oraz czosnek i podsmaż je na patelni. Dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy, miód, sos sojowy, posiekaną papryczkę i sok z połowy cytryny. Wymieszaj, by składniki się połączyły, podsmaż przez chwilę i dodaj posiekane orzechy. Do patelni z sosem włóż filety z łososia, układając je skórą do dołu. Smaż przez około 8 minut, nie odwracając, za to co jakiś czas polewając sosem od góry. Podawaj z sosem i świeżą sałatką, np. z jarmużu.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements