Jakie dania zrobić na piknik?
Jeżeli organizujemy piknik we własnym ogrodzie, nie ma żadnych ograniczeń co do tego, jakie dania przygotować - możemy bez problemu posiłkować się naczyniami i sztućcami z kuchni. Jednak jeśli zamierzamy wybrać się na wycieczkę, zwieńczoną piknikiem, dobór menu lepiej przemyśleć. Przy tej okazji nie warto wybierać trudnych i złożonych przepisów. Lepiej sprawdzą się proste, szybkie przekąski, które z łatwością zapakujemy do szklanych czy plastikowych pojemników i przewieziemy lub przeniesiemy bez najmniejszej szkody. Mogą to być pokrojone owoce i warzywa, przekąski z ciasta francuskiego, pieczywo z dodatkami (np. hummusem czy pastą).
Dobrze będzie przygotować dania, które mogą przetrwać dłuższy czas poza lodówką i nie zaszkodzi im wyższa temperatura. Pomóc w tej sytuacji mogą torby termiczne czy termosy, jednak lepiej zrezygnować z przepisów, które wymagają długotrwałego chłodzenia i podawania wprost z lodówki.
Przepis na babeczki z truskawkami i czekoladą
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 135 ml oleju
- 2 jajka
- 80 ml jogurtu naturalnego
- 125 ml mleka
- 200 g truskawek
- 50 g czekolady
Przygotowanie:
W naczyniu połącz suche składniki: mąkę, sodę i proszek. Wymieszaj je i odstaw. W osobnym pojemniku umieść rozbite jajka, mleko, olej, cukier i jogurt naturalny. Wymieszaj składniki, by się połączyły, a następnie wsyp mieszankę suchych i ponownie wymieszaj. W formie do babeczek umieść papilotki, nałóż ciasto do 2/3 ich wysokości. Umyte i odszypułkowane truskawki pokrój na małe kawałki, czekoladę posiekaj. W każdej papilotce umieść kilka kawałków truskawek i nieco czekolady. Piecz przez 25 minut w temp. 175 stopni Celsjusza.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements