StoryEditorDania na piknik

Przepis na majowy piknik: babeczki z truskawkami i czekoladą

Organizowanie pikniku to sama przyjemność - można równocześnie cieszyć się piękną pogodą, ładnymi krajobrazami i pysznym jedzeniem. By nie musieć się martwić, że podczas transportu coś się stanie, warto przygotować na piknik dania i desery, które łatwo przenieść i podzielić. Wśród nich punkt obowiązkowy to babeczki!

Jakie dania zrobić na piknik? 

Jeżeli organizujemy piknik we własnym ogrodzie, nie ma żadnych ograniczeń co do tego, jakie dania przygotować - możemy bez problemu posiłkować się naczyniami i sztućcami z kuchni. Jednak jeśli zamierzamy wybrać się na wycieczkę, zwieńczoną piknikiem, dobór menu lepiej przemyśleć. Przy tej okazji nie warto wybierać trudnych i złożonych przepisów. Lepiej sprawdzą się proste, szybkie przekąski, które z łatwością zapakujemy do szklanych czy plastikowych pojemników i przewieziemy lub przeniesiemy bez najmniejszej szkody. Mogą to być pokrojone owoce i warzywa, przekąski z ciasta francuskiego, pieczywo z dodatkami (np. hummusem czy pastą). 

Dobrze będzie przygotować dania, które mogą przetrwać dłuższy czas poza lodówką i nie zaszkodzi im wyższa temperatura. Pomóc w tej sytuacji mogą torby termiczne czy termosy, jednak lepiej zrezygnować z przepisów, które wymagają długotrwałego chłodzenia i podawania wprost z lodówki. 

Przepis na babeczki z truskawkami i czekoladą 

Składniki: 

  • 200 g mąki pszennej 
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 200 g cukru  
  • 135 ml oleju 
  • 2 jajka 
  • 80 ml jogurtu naturalnego 
  • 125 ml mleka 
  • 200 g truskawek 
  • 50 g czekolady 

Przygotowanie: 

W naczyniu połącz suche składniki: mąkę, sodę i proszek. Wymieszaj je i odstaw. W osobnym pojemniku umieść rozbite jajka, mleko, olej, cukier i jogurt naturalny. Wymieszaj składniki, by się połączyły, a następnie wsyp mieszankę suchych i ponownie wymieszaj. W formie do babeczek umieść papilotki, nałóż ciasto do 2/3 ich wysokości. Umyte i odszypułkowane truskawki pokrój na małe kawałki, czekoladę posiekaj. W każdej papilotce umieść kilka kawałków truskawek i nieco czekolady. Piecz przez 25 minut w temp. 175 stopni Celsjusza.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 18:20