Ile wcześniej trzeba upiec miodownik?
Miodownik to jedno z tych ciast, któremu czas wręcz służy. Upieczenie go z kilkudniowym wyprzedzeniem pozwoli nie tylko zaoszczędzić czas w przedświątecznym rozgardiaszu, ale także sprawi, że blaty ciasta zmiękną a całość przejdzie smakiem kremu.
Miodownik zachowa świeżość przez około tydzień, nawet jeżeli nie będzie trzymany w lodówce. Warto obliczyć, czy cała porcja ciasta ma szansę być zjedzona tuż po podaniu - jeżeli nie, lepiej upiec je 2-3 dni wcześniej. Miodownik można przechowywać w lodówce: należy owinąć go woreczkiem lub folią spożywczą. Wówczas zachowa świeżość nawet do miesiąca! Dobrze jest pokroić ciasto na mniejsze kawałki i wyjmować z lodówki kilka godzin przed podaniem, by nabrało temperatury pokojowej i uwolniło wszystkie swoje wspaniałe smaki i aromaty.
Przepis na miodownik z kremem z kaszy manny
Składniki na ciasto:
- 5 łyżek miodu
- 4 jajka
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 200 g masła
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na krem:
- 1 litr mleka
- 400 g dżemu porzeczkowego
- 0,5 szklanki cukru
- 1 laska wanilii
- 15 łyżeczek kaszy manny
- 1,5 kostki masła
- 50 g rumu
Przygotowanie:
Przesiej mąkę do miski. Dodaj proszek do pieczenia, cukier i sodę oczyszczoną oraz masło. Wbij jajka i wlej płynny miód - możesz go najpierw podgrzać, jeżeli jest skarmelizowany. Wymieszaj całość, w razie potrzeby dosypując mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotuj krem. Pół litra mleka wlej do rondelka, dodaj 0,5 szklanki cukru i miąższ z laski wanilii. Wymieszaj i zagotuj. Pozostałym mlekiem zalej kaszę mannę, wymieszaj dokładnie i ugotuj, łącząc z mlekiem z wanilią. Odstaw kaszę do wystygnięcia. Gdy będzie chłodna, dodaj do niej masło i rum, zmiksuj całość na gładki krem.
Schłodzone ciasto miodowe wyjmij z lodówki. Podziel je na 8 porcji. Każdą rozwałkuj i piecz przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Wystudź wszystkie blaty. Gdy będą już chłodne, zacznij składać ciasto: pierwszy blat posmaruj kremem z kaszy manny. Na nim połóż kolejny, posmarowany dżemem. Postępuj w ten sposób z wszystkimi blatami, układając je na zmianę. Po wierzchu polej masą czekoladową lub karmelem i posyp orzechami.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements