StoryEditorHIT nie tylko na święta!

Przepis na miodownik – jak i ile dni wcześniej upiec to ciasto?

Miodownik to pyszne ciasto, które jednak wymaga sporo czasu i zaangażowania. Z tego powodu przygotowujemy je zwykle na specjalne okazje, na przykład na święta. Ile dni wcześniej trzeba zacząć piec miodownik? Jak długo może stać?

Ile wcześniej trzeba upiec miodownik? 

Miodownik to jedno z tych ciast, któremu czas wręcz służy. Upieczenie go z kilkudniowym wyprzedzeniem pozwoli nie tylko zaoszczędzić czas w przedświątecznym rozgardiaszu, ale także sprawi, że blaty ciasta zmiękną a całość przejdzie smakiem kremu. 

Miodownik zachowa świeżość przez około tydzień, nawet jeżeli nie będzie trzymany w lodówce. Warto obliczyć, czy cała porcja ciasta ma szansę być zjedzona tuż po podaniu - jeżeli nie, lepiej upiec je 2-3 dni wcześniej. Miodownik można przechowywać w lodówce: należy owinąć go woreczkiem lub folią spożywczą. Wówczas zachowa świeżość nawet do miesiąca! Dobrze jest pokroić ciasto na mniejsze kawałki i wyjmować z lodówki kilka godzin przed podaniem, by nabrało temperatury pokojowej i uwolniło wszystkie swoje wspaniałe smaki i aromaty. 

Przepis na miodownik z kremem z kaszy manny 

Składniki na ciasto: 

  • 5 łyżek miodu 
  • 4 jajka 
  • 4 szklanki mąki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 200 g masła 
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej 

Składniki na krem

  • 1 litr mleka 
  • 400 g dżemu porzeczkowego 
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 1 laska wanilii 
  • 15 łyżeczek kaszy manny 
  • 1,5 kostki masła 
  • 50 g rumu 

Przygotowanie

Przesiej mąkę do miski. Dodaj proszek do pieczenia, cukier i sodę oczyszczoną oraz masło. Wbij jajka i wlej płynny miód - możesz go najpierw podgrzać, jeżeli jest skarmelizowany. Wymieszaj całość, w razie potrzeby dosypując mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. 

W tym czasie przygotuj krem. Pół litra mleka wlej do rondelka, dodaj 0,5 szklanki cukru i miąższ z laski wanilii. Wymieszaj i zagotuj. Pozostałym mlekiem zalej kaszę mannę, wymieszaj dokładnie i ugotuj, łącząc z mlekiem z wanilią. Odstaw kaszę do wystygnięcia. Gdy będzie chłodna, dodaj do niej masło i rum, zmiksuj całość na gładki krem. 

Schłodzone ciasto miodowe wyjmij z lodówki. Podziel je na 8 porcji. Każdą rozwałkuj i piecz przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Wystudź wszystkie blaty. Gdy będą już chłodne, zacznij składać ciasto: pierwszy blat posmaruj kremem z kaszy manny. Na nim połóż kolejny, posmarowany dżemem. Postępuj w ten sposób z wszystkimi blatami, układając je na zmianę. Po wierzchu polej masą czekoladową lub karmelem i posyp orzechami. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. listopad 2024 14:43