StoryEditorDomowe pieczywo

Przepis na domowe bułki pszenne na jogurcie. Lepsze niż z piekarni!

Co może być lepsze niż świeże bułeczki na śniadanie? Domowe świeże bułeczki jogurtowe! Żaden miłośnik samodzielnego wypieku pieczywa nie przejdzie obok nich obojętnie. Przygotowanie tych bułek jest proste - robią się niemal same. Jaki jest przepis?

Po co dodawać jogurt do wypieków? 

Przepisów na drożdżowe bułeczki jest wiele, wykorzystuje się je w niejednym domu. Jednak bułki z dodatkiem jogurtu to inna liga! Dlaczego? Nabiał - jogurt bądź maślanka - doda wypiekom wilgotności. Dzięki temu bułeczki nie staną się twarde jak kamień po kilku godzinach od wyjęcia z piekarnika, dłużej też zachowają świeżość: będą smaczne również po dwóch czy trzech dniach. Dodatek jogurtu sprawi, że wypiek będzie bardziej miękki i puszysty – takim bułkom naprawdę trudno się oprzeć! 

Przepis na drożdżowe bułki z jogurtem 

Składniki

  • 20 g świeżych drożdży, 
  • 200 ml jogurtu naturalnego, 
  • 460 g mąki pszennej typ 550,
  • 1 średnie jajko,
  • 100 ml wody, 
  • 1 łyżka miodu, 
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego, 
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Zacznij od zrobienia rozczynu ze świeżych drożdży: pokrusz je do niewielkiego naczynia, dodaj 100 ml ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i ewentualnie 1 łyżkę mąki. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by zaczyn ruszył. Gdy drożdże zaczną pracować, połącz je z mąką i jogurtem. Wbij jajko, dodaj miód, olej i sól. Wlewaj wodę i stopniowo wyrabiaj ciasto, by stało się gładkie, zwarte i elastyczne. Gdy będzie gotowe, przełóż je do miski, przykryj ją folią lub ściereczką i odstaw na godzinę, aż podwoi objętość. 

Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez 5 minut. Następnie uformuj je w długi, szeroki wałek, posyp mąką i odcinaj bułeczki o wielkości według uznania. Układaj je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj bułeczki ścierką i odstaw na kolejne 30 minut, by wyrosły. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Umieść w nagrzanym piekarniku naczynie żaroodporne z wodą oraz blachę z bułeczkami. Piecz przez 15 minut, aż bułki się zarumienią - para wodna pozwoli uzyskać chrupiącą skórkę.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 08:53