Czy mrożony szpinak jest zdrowy?
Zima to czas, kiedy sięgamy po przetwory i mrożonki, przygotowane w lecie. To bardzo dobry sposób nie tylko na to, by cieszyć się ulubionymi smakami, ale także by dostarczyć sobie witamin i minerałów. Mrożony szpinak nie jest bowiem wcale gorszy od świeżego! Co więcej, jeżeli zbierzemy liście tej rośliny w sezonie, gdy są one najładniejsze i mają najwięcej wartości odżywczych, zamrożone natychmiast po zbiorze zachowają te zalety. Z tego powodu w zimie warto wybierać szpinak mrożony, szczególnie jeżeli pochodzi z własnego ogródka.
Czy muffiny ze szpinakiem można podać na słodko?
Wszyscy, którzy znają ciasto leśny mech, z pewnością wiedzą, że szpinak można wykorzystać również do słodkich wypieków. Jak najbardziej sprawdzi się także w muffinach. Wówczas czosnek z poniższego przepisu należy zastąpić rozgniecionym bananem, który doda słodyczy i dodatkowo zwiąże masę.
Jak zrobić muffiny szpinakowe na słono?
Składniki:
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g szpinaku mrożonego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia. Mrożony szpinak wsyp na patelnię i duś go pod przykryciem aż do rozmrożenia. Odparuj nadmiar wody. Dodaj sok z cytryny i posiekany czosnek. Odstaw do wystudzenia.
W naczyniu umieść mleko, obie mąki, sodę i proszek, wbij jajko i dodaj przestudzone masło. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj szpinak i połącz składniki.
Tak przygotowaną masę nakładaj do foremki na muffiny, wyłożonej papilotkami. Piecz przez 20 minut w temp. 200 stopni Celsjusza.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements