StoryEditorCiasto z makiem

Przepis na sernik z makiem i galaretką

Ziarenka maku, choć niepozorne, mogą odmienić oblicze doskonale znanych potraw! Jeżeli znudził ci się już tradycyjny sernik z galaretką, wypróbuj przepis na ten serniko-makowiec. Zwieńczony owocami i galaretką, będzie doskonałym deserem na niedzielne popołudnie. Jaki jest przepis?

Ciekawostki o maku: co warto wiedzieć? 

Drobne ziarenka maku skrywają wiele sekretów! Warto wiedzieć, że mak, choć niewielki, ma właściwości zdrowotne: jest na przykład bogaty w błonnik - 2 łyżki maku zaspokajają niemal 15 proc. dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby. Znajdziemy w nim także kwasy Omega 3 i Omega 6, które należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Mak ma również wysoką zawartość wapnia: 2 łyżki maku to 253 mg tego pierwiastka, czyli 1/4 dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej. Sporo, jak na niepozorne kuleczki, prawda? 

Przepis na ciasto makowo-serowe

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 jabłka,
  • 200 g zmielonego maku,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek kaszy manny,
  • 250 g twarogu,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 1/2 szkl. wrzątku,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 100 ml śmietany słodkiej 36%;
  • 1 galaretka brzoskwiniowa,
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 1 szklanka wrzątku

Przygotowanie:

Mak zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut, odcedź. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Dodaj mak i jabłka starte na tarce na grubych oczkach. Dodaj proszek do pieczenia, kaszę mannę, a na końcu pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Masę przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około godziny w temperaturze 180°C. Uchyl piekarnik i wolno studź.

Ser zemlij trzykrotnie i utrzyj z cukrem pudrem. Wlej ubitą śmietankę, utrzyj, wlej rozpuszczoną żelatynę i krótko zmiksuj. Masę wylej na ciasto makowe i odstaw do stężenia. W szklance wody rozpuść galaretkę. Brzoskwinie pokrój w plastry i zalej tężejącą galaretką. Odstaw w chłodne miejsce, aby galaretka zastygła.

image

ciasto makowo-serowe z galaretką

FOTO: Mariusz Kosmala

źródło: Tygodnik Poradnik Rolniczy

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. Tygodnik Poradnik Rolniczy

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 20:54