Ciekawostki o maku: co warto wiedzieć?
Drobne ziarenka maku skrywają wiele sekretów! Warto wiedzieć, że mak, choć niewielki, ma właściwości zdrowotne: jest na przykład bogaty w błonnik - 2 łyżki maku zaspokajają niemal 15 proc. dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby. Znajdziemy w nim także kwasy Omega 3 i Omega 6, które należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Mak ma również wysoką zawartość wapnia: 2 łyżki maku to 253 mg tego pierwiastka, czyli 1/4 dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej. Sporo, jak na niepozorne kuleczki, prawda?
Przepis na ciasto makowo-serowe
Składniki:
- 4 jajka,
- 3 jabłka,
- 200 g zmielonego maku,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 łyżek kaszy manny,
- 250 g twarogu,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 1/2 szkl. wrzątku,
- 3 łyżki żelatyny,
- 100 ml śmietany słodkiej 36%;
- 1 galaretka brzoskwiniowa,
- 1 puszka brzoskwiń,
- 1 szklanka wrzątku
Przygotowanie:
Mak zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut, odcedź. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Dodaj mak i jabłka starte na tarce na grubych oczkach. Dodaj proszek do pieczenia, kaszę mannę, a na końcu pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Masę przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około godziny w temperaturze 180°C. Uchyl piekarnik i wolno studź.
Ser zemlij trzykrotnie i utrzyj z cukrem pudrem. Wlej ubitą śmietankę, utrzyj, wlej rozpuszczoną żelatynę i krótko zmiksuj. Masę wylej na ciasto makowe i odstaw do stężenia. W szklance wody rozpuść galaretkę. Brzoskwinie pokrój w plastry i zalej tężejącą galaretką. Odstaw w chłodne miejsce, aby galaretka zastygła.
źródło: Tygodnik Poradnik Rolniczy
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. Tygodnik Poradnik Rolniczy