StoryEditorSezon na szparagi

Przepis na serową tartę z zielonymi szparagami

Przełom kwietnia i maja to sezon na szparagi! Te pyszne warzywa można przygotować na wiele sposobów. Potrzeba tylko trochę czasu i kilka podstawowych składników, które znajdą się w każdej kuchni! Dziś prezentujemy przepis na kruchą tartę z serem i szparagami. Jak ją zrobić?

Jak przygotowywać szparagi? 

Wiosna to czas, kiedy w naszych kuchniach królują szparagi. Walka o popularność między zielonymi a białymi jest niemożliwa do rozstrzygnięcia - obie odmiany są pyszne, zdrowe i dają ogrom możliwości przy wyczarowywaniu smacznych dań. Należy jednak pamiętać, że obrabia się je nieco inaczej. 

Przygotowując danie z białymi szparagami, należy zacząć od obrania tych warzyw. Można to zrobić za pomocą zwykłej obieraczki lub specjalnego nożyka z podwójnym ostrzem. Jeżeli pominiemy ten krok, cienka, włóknista skórka, która pokrywa szparagi, znacznie utrudni jedzenie. 

Jeżeli nie mamy ochoty na obieranie szparagów, lepiej wybrać te zielone. Ich przygotowanie jest łatwiejsze, bowiem polega tylko na tym, by pozbyć się zdrewniałych części. Wystarczy wziąć każdy szparag do ręki, chwycić go z obu stron i mocno wygiąć w łuk. Warzywo powinno samo pęknąć w odpowiednim miejscu – dolna część będzie zdrewniała i należy się jej pozbyć, by nie uprzykrzała jedzenia. 

Tarta z serem i zielonymi szparagami – przepis 

Składniki: 

  • 200 g mąki (najlepiej po 100 g pszennej i krupczatki) 
  • 130 g zimnego masła 
  • 30 g drobno startego sera 
  • 2-3 łyżki lodowatej wody 
  • 15-20 zielonych szparagów 
  • 4 jaja 
  • 180 ml mleka 
  • 120 g sera cheddar 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie: 

Na desce lub blacie umieść zimne masło i mąkę. Posiekaj je razem, a następnie dodaj ser i szczyptę soli. Wlej 2-3 łyżki wody i zagnieć ciasto. Owiń je folią i schowaj do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj je i wyłóż ciastem formę do tarty. Nakłuj spód widelcem i schłódź jeszcze przez 15 minut. Tak przygotowane ciasto przykryj papierem do pieczenia, obciąż suchym grochem lub fasolą i wstaw na 15 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie usuń papier z obciążeniem i podpiekaj jeszcze około 10 minut. 

Szparagi umyj i osusz. Odłam zdrewniałe części. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podziel go na pół. Jedną część odłóż, drugą wymieszaj w naczyniu z rozbitymi jajkami i mlekiem. Dopraw solą i pieprzem. Na podpieczony spód wysyp odłożony ser, następnie rozłóż szparagi (w razie potrzeby pokrój je na mniejsze części) i wylej masę serową. Wstaw do piekarnika na około 30 minut, by jajka dobrze się ścięły. Tak przygotowaną tartę możesz podać na ciepło lub na zimno.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. czerwiec 2024 15:49