Z czego robi się leczo?
Tradycyjne leczo przygotowuje się bez dodatku cukinii. Jego głównymi składnikami są pomidory, świeża papryka i podsmażona cebula. W oryginale nie jest to danie wegetariańskie - warzywa smaży się na smalcu i dodaje do nich wędzoną słoninę. Jednak ze względu na to, że leczo można interpretować na różne sposoby, dziś występuje ono nawet jako potrawa wegańska!
Co można dodać do leczo?
Leczo to potrawa znana i lubiana, ponieważ często robi się je w celu "wyczyszczenia lodówki". Można do tego dania dodać niemal wszystko! Kluczowa jest obecność pomidorów, cebuli i papryki, pozostałe składniki to już kwestia interpretacji gotującego. Często do leczo dodaje się kiełbasę, pieczarki, marchewkę, podsmażone mięso z kurczaka, bakłażana lub dynię.
Przepis na wegetariańskie leczo z cukinią
Składniki:
- 2 małe cukinie,
- czerwona papryka,
- cebula,
- 2 duże pomidory,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 0,5 łyżeczki suszonej papryki ostrej i słodkiej,
- 0,5 łyżeczki oregano,
- sól, pieprz
- Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Paprykę umyj, usuń nasiona i pokrój w paski. Cukinię umyj i pokrój w plastry. Dodaj warzywa na patelnię z cebulą. Wsyp przyprawy: bazylię, obie papryki i oregano. Zalej bulionem i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut. Pomidory sparz wrzątkiem, usuń z nich skórkę oraz nasiona, pokrój w kostkę a następnie dodaj do pozostałych składników. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z chlebem, ryżem lub samodzielnie. Tak przygotowane leczo można także przełożyć do słoików, zawekować i zamrozić.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements