StoryEditorProstszy niż myślisz!

Przepis na skrzydełka z kurczaka lepsze niż z fast foodu

Każdy czasem pozwala sobie na kulinarne grzeszki i zamiast zdrowego obiadu wybiera fast food. Okazuje się jednak, że gdy najdzie nas ochota na kuchenną rozpustę, nie musimy jechać do najbliższej restauracji z szybkim jedzeniem, lecz zamiast tego pobiec do kuchni i samemu przygotować panierowane skrzydełka z kurczaka!

Jak zrobić chrupką panierkę do kurczaka? 

Chrupiąca panierka to jeden z sekretów sieci fast food, a zarazem jeden z elementów, które w ich kurczakach kochamy najbardziej. Taką panierkę możemy przygotować w domu na różne sposoby. Warto poeksperymentować, by osiągnąć smak, który spełni nasze oczekiwania. 

Aby panierka na kurczaku była chrupka, warto obtoczyć mięso najpierw w jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych zamiast w mące. Można także poeksperymentować i do mąki pszennej dodać kilka łyżek kukurydzianej

Alternatywą dla mąki, której jednak nie spotkamy w fast foodzie, są także różnego rodzaju ziarna i orzechy. Mogą to być np. pestki słonecznika, orzechy nerkowca czy ziarna sezamu, wymieszane z bułką tartą. Wówczas uzyskamy przyjemną chrupkość oraz nietypowy smak. 

Jak zrobić kurczaka w panierce a la fast food? 

Składniki: 

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka 
  • 1 szklanka mąki+mąka do panierowania 
  • 150 ml mleka 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne 

Przygotowanie: 

Skrzydełka umyj i osusz. Obetnij obojczyki, na których nie ma mięsa, a pozostałą część przetnij na pół. W misce przygotuj mieszankę przypraw: zmieszaj po łyżeczce soli, papryki i pieprzu cayenne. Umieść mięso w naczyniu i natrzyj przyprawami. Odłóż na ok. 30 minut. 

Z mleka, mąki i jajek przygotuj ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodaj drugą połowę przypraw i wymieszaj. W tym cieście zanurzaj kawałki kurczaka. Następnie przekładaj mięso do osobnego naczynia z mąką i potrząsaj nim tak, by dokładnie pokryć skrzydełka. Tak przygotowanego kurczaka smaż na patelni z rozgrzanym olejem lub we frytkownicy i odkładaj do odsączenia na ręcznik papierowy. Podawaj z sosem np. czosnkowym lub pomidorowym. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 10:26