Jak zrobić chrupką panierkę do kurczaka?
Chrupiąca panierka to jeden z sekretów sieci fast food, a zarazem jeden z elementów, które w ich kurczakach kochamy najbardziej. Taką panierkę możemy przygotować w domu na różne sposoby. Warto poeksperymentować, by osiągnąć smak, który spełni nasze oczekiwania.
Aby panierka na kurczaku była chrupka, warto obtoczyć mięso najpierw w jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych zamiast w mące. Można także poeksperymentować i do mąki pszennej dodać kilka łyżek kukurydzianej.
Alternatywą dla mąki, której jednak nie spotkamy w fast foodzie, są także różnego rodzaju ziarna i orzechy. Mogą to być np. pestki słonecznika, orzechy nerkowca czy ziarna sezamu, wymieszane z bułką tartą. Wówczas uzyskamy przyjemną chrupkość oraz nietypowy smak.
Jak zrobić kurczaka w panierce a la fast food?
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 1 szklanka mąki+mąka do panierowania
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Skrzydełka umyj i osusz. Obetnij obojczyki, na których nie ma mięsa, a pozostałą część przetnij na pół. W misce przygotuj mieszankę przypraw: zmieszaj po łyżeczce soli, papryki i pieprzu cayenne. Umieść mięso w naczyniu i natrzyj przyprawami. Odłóż na ok. 30 minut.
Z mleka, mąki i jajek przygotuj ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodaj drugą połowę przypraw i wymieszaj. W tym cieście zanurzaj kawałki kurczaka. Następnie przekładaj mięso do osobnego naczynia z mąką i potrząsaj nim tak, by dokładnie pokryć skrzydełka. Tak przygotowanego kurczaka smaż na patelni z rozgrzanym olejem lub we frytkownicy i odkładaj do odsączenia na ręcznik papierowy. Podawaj z sosem np. czosnkowym lub pomidorowym.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements