Czy zapiekanka makaronowa jest zdrowa?
Dla wielu osób zapiekanka makaronowa to “jedzenie na pocieszenie” - danie tłuste i kaloryczne, ale za to smaczne i idealne na dzień, gdy nie mamy pomysłu na obiad, a w lodówce zostały same resztki. Jednak taki obraz tego posiłku wcale nie musi być prawdziwy. Makaron pszenny, będący bazą zapiekanki, można zastąpić razowym. Do tego solidna porcja warzyw i chude mięso, lub np. usmażone bez tłuszczu. Mozzarellę, którą posypujemy całość i która w piekarniku zmieni się w serową “kołderkę” dla zapiekanki, można zastąpić tym samym serem jednak w wersji light. Te kilka prostych sztuczek wystarczy, by zapiekanka makaronowa była zdrowsza, a jej jedzenie było samą przyjemnością.
Przepis na zapiekankę makaronową z warzywami i serem
Składniki:
- 150 g makaronu razowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g filetu z kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cukinia
- 1 czerwona papryka
- 400 g pomidorów
- 150 g sera mozzarella light
- przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 2 łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżeczka papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie i odcedź go 2-3 minuty przed tym, jak będzie al dente. Następnie pokrój filety z kurczaka w grubszą kostkę i podsmaż na minimalnej ilości tłuszczu. Obierz cebulę i czosnek, posiekaj je w kostkę. Następnie umyj i pokrój cukinię i paprykę. Jeżeli nie zależy ci, by danie było w wersji light, podsmaż wszystkie warzywa na patelni. Możesz jednak pominąć ten krok i wymieszać surowe warzywa z makaronem i podsmażonym kurczakiem, dodać pomidory i wszystkie przyprawy. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, na 20 minut. Po tym czasie posyp pokrojoną lub startą mozzarellą i zapiekaj jeszcze przez 5 minut.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements