StoryEditorSzybki obiad dla rodziny

Przepis na szybką zapiekankę makaronową z kurczakiem i warzywami

Zapiekanka z makaronu to sposób na szybki obiad i pozbycie się resztek z lodówki. Możliwości interpretowania tego dania są nieskończone! Proponujemy jedną z najbardziej popularnych wersji – makaron z warzywami zapieczony pod serową kołderką. Jak go przygotować?

Czy zapiekanka makaronowa jest zdrowa? 

Dla wielu osób zapiekanka makaronowa to “jedzenie na pocieszenie” - danie tłuste i kaloryczne, ale za to smaczne i idealne na dzień, gdy nie mamy pomysłu na obiad, a w lodówce zostały same resztki. Jednak taki obraz tego posiłku wcale nie musi być prawdziwy. Makaron pszenny, będący bazą zapiekanki, można zastąpić razowym. Do tego solidna porcja warzyw i chude mięso, lub np. usmażone bez tłuszczu. Mozzarellę, którą posypujemy całość i która w piekarniku zmieni się w serową “kołderkę” dla zapiekanki, można zastąpić tym samym serem jednak w wersji light. Te kilka prostych sztuczek wystarczy, by zapiekanka makaronowa była zdrowsza, a jej jedzenie było samą przyjemnością. 

Przepis na zapiekankę makaronową z warzywami i serem 

Składniki: 

  • 150 g makaronu razowego 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 400 g filetu z kurczaka 
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 średnia cukinia 
  • 1 czerwona papryka 
  • 400 g pomidorów 
  • 150 g sera mozzarella light 
  • przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 2 łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżeczka papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy 

Przygotowanie: 

Makaron ugotuj w osolonej wodzie i odcedź go 2-3 minuty przed tym, jak będzie al dente. Następnie pokrój filety z kurczaka w grubszą kostkę i podsmaż na minimalnej ilości tłuszczu. Obierz cebulę i czosnek, posiekaj je w kostkę. Następnie umyj i pokrój cukinię i paprykę. Jeżeli nie zależy ci, by danie było w wersji light, podsmaż wszystkie warzywa na patelni. Możesz jednak pominąć ten krok i wymieszać surowe warzywa z makaronem i podsmażonym kurczakiem, dodać pomidory i wszystkie przyprawy. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, na 20 minut. Po tym czasie posyp pokrojoną lub startą mozzarellą i zapiekaj jeszcze przez 5 minut.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 21:44