StoryEditorWykwintna wersja!

Przepis na wytrawne gofry z gruszką i kozim serem

Gofry kochają duzi i mali – to często przekąska, która kojarzy się z wakacjami. Jednak gofry mogą być także bazą do ciekawych połączeń smakowych, po które możemy sięgać na co dzień! Czas odkurzyć gofrownicę i przygotować wytrawne gofry z gruszką i kozim serem, które będą idealne na weekendowe śniadanie!

Z czym podawać gofry na słono? 

Samo w sobie ciasto na gofry nie jest bardzo słodkie. To dodatki sprawiają, że gofry stają się ulubionym łakociem. Jednak nawet wtedy, gdy dbamy o linię lub nie przepadamy za bitą śmietaną i czekoladowym kremem, nie musimy z nich rezygnować! Warto wówczas podać gofry na słono. 

Upieczone suche gofry możemy potraktować niemal tak, jak zwykłe pieczywo i podać z ulubionymi dodatkami. Jest jednak kilka wytrawnych połączeń, które na gofrach smakują doskonale. Może to być na przykład awokado w połączeniu z jajkiem sadzonym. Z kolei absolutnym klasykiem, który sprawdza się w każdym towarzystwie, zatem świetnie wypadnie również na gofrach, jest połączenie serka chrzanowego i wędzonego łososia. Nie inaczej będzie także z parą gruszka i kozi ser lub gorgonzola, którą proponujemy w tym artykule. 

Gofry na słono można przygotować także w wersji bez dodatków. Wtedy warto rozważyć dodanie do ciasta np. szpinaku czy startej na tarce cukinii. Ich smak odmieni zwykłego gofra, a my będziemy mieli pewność, że nie zasłodzimy się po jednym posiłku. 

Jak zrobić gofry z gruszką i kozim serem? 

Składniki: 

  • 2 szklanki mąki 
  • 2 szklanki mleka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 100 ml oleju 
  • 2 jajka 
  • szczypta soli 
  • 2 gruszki 
  • 150 g gorgonzoli 
  • rukola 

Przygotowanie: 

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Do tego dodaj żółtka oraz olej. Wymieszaj wszystko, a następnie połącz z pianą z białek, mieszając delikatnie. 

Gotowe ciasto wylewaj na rozgrzaną gofrownicę i piecz przez 3-4 minuty, aż gofry zarumienią się z obu stron. Odkładaj je na metalową kratkę, by wystygły. 

Rukolę umyj i osusz. Gruszki umyj i pokrój w cienkie plastry. Gorgonzolę pokrusz. Na każdym gofrze układaj po kilka liści rukoli i plastrów gruszki. Posyp pokruszonym serem.

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 06:43