Z czym podawać gofry na słono?
Samo w sobie ciasto na gofry nie jest bardzo słodkie. To dodatki sprawiają, że gofry stają się ulubionym łakociem. Jednak nawet wtedy, gdy dbamy o linię lub nie przepadamy za bitą śmietaną i czekoladowym kremem, nie musimy z nich rezygnować! Warto wówczas podać gofry na słono.
Upieczone suche gofry możemy potraktować niemal tak, jak zwykłe pieczywo i podać z ulubionymi dodatkami. Jest jednak kilka wytrawnych połączeń, które na gofrach smakują doskonale. Może to być na przykład awokado w połączeniu z jajkiem sadzonym. Z kolei absolutnym klasykiem, który sprawdza się w każdym towarzystwie, zatem świetnie wypadnie również na gofrach, jest połączenie serka chrzanowego i wędzonego łososia. Nie inaczej będzie także z parą gruszka i kozi ser lub gorgonzola, którą proponujemy w tym artykule.
Gofry na słono można przygotować także w wersji bez dodatków. Wtedy warto rozważyć dodanie do ciasta np. szpinaku czy startej na tarce cukinii. Ich smak odmieni zwykłego gofra, a my będziemy mieli pewność, że nie zasłodzimy się po jednym posiłku.
Jak zrobić gofry z gruszką i kozim serem?
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 ml oleju
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 gruszki
- 150 g gorgonzoli
- rukola
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Do tego dodaj żółtka oraz olej. Wymieszaj wszystko, a następnie połącz z pianą z białek, mieszając delikatnie.
Gotowe ciasto wylewaj na rozgrzaną gofrownicę i piecz przez 3-4 minuty, aż gofry zarumienią się z obu stron. Odkładaj je na metalową kratkę, by wystygły.
Rukolę umyj i osusz. Gruszki umyj i pokrój w cienkie plastry. Gorgonzolę pokrusz. Na każdym gofrze układaj po kilka liści rukoli i plastrów gruszki. Posyp pokruszonym serem.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements