Czym są typy kulinarne ziemniaków?
Prrzygotowując dania z ziemniaków, powinniśmy pamiętać, że te warzywa dzielą się według typów kulinarnych. Oznacza to, że ta sama potrawa, zrobiona z dwóch różnych odmian ziemniaka może wyjść nieco inaczej, ponieważ typy różnią się od siebie zawartością suchej masy oraz skrobi. Warto zwrócić na to uwagę, gdyż wybór złego typu ziemniaków może poskutkować tym, że potrawa będzie miała nieodpowiednią konsystencję.
Ziemniaki jadalne dzieli się na trzy typy kulinarne:
- typ A: sałatkowy - po ugotowaniu nie rozpada się i można go kroić, najlepszy do zup, sałatek, zapiekanek i do smażenia;
- typ B: ogólnoużytkowy - po ugotowaniu miąższ pozostaje dość zwięzły, ale rozpada się pod naciskiem widelca, ten typ sprawdzi się do puree, kopytek, babek ziemniaczanych;
- typ C: mączysty - po ugotowaniu miąższ jest lekko suchy i łatwo się rozpada, takie ziemniaki nadają się na placki, frytki i do pieczenia.
Jak zrobić ziemniaczaną tartę?
Składniki:
- 125 g mąki
- 75 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- zimna woda
- masło do smarowania formy
- 5-6 średniej wielkości ziemniaków
- 3 łyżki musztardy miodowej lub francuskiej
- 1 jajko
- 1/3 gałki muszkatołowej, świeżo startej
- sól, pieprz do smaku
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania kruchego spodu: mąkę i masło umieść na stolnicy i przesiekaj, by się połączyły. Dodaj sól, cukier i wodę i zagnieć ciasto. Formę do tarty wysyp mąką, rozwałkuj ciasto i wyłóż dno foremki. Odłóż na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotuj farsz. Ziemniaki obierz, ugotuj i ugnieć lub przeciśnij przez praskę. Dodaj musztardę, jajko, czosnek i przyprawy. Wymieszaj wszystko. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Wyjmij z lodówki spód i nakłuj go widelcem. Wyłóż farsz, wyrównaj i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut.
Alternatywa dla placków: przepis na kotlety z ziemniaków
Składniki:
- 400 g ziemniaków,
- 2 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka utartego curry,
- pół łyżeczki kurkumy,
- świeża pietruszka i koperek,
- pół szklanki bułki tartej,
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj. Następnie przepuść przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobno. Podsmaż na złoto na patelni z dodatkiem curry i kurkumy. Następnie połącz z ziemniakami. Dodaj posiekaną pietruszkę i koperek, kilka łyżek bułki tartej, jajko oraz sól i pieprz. Wymieszaj wszystko, by powstała masa, z której da się formować kotlety (jeśli będzie za luźna, dodaj bułki tartej). Przygotuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż na oleju aż kotleciki będą złote.
Ziemniaki we francuskim stylu: zapiekanka casserole z kurczakiem
Składniki:
- 10 ziemniaków
- 5 małych udek z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku w łupinach
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 puszka białej fasoli
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 1 łyżka kaparów
- sól
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Kurczaka umyj i osusz, natrzyj solą i podsmaż na patelni przez kilka minut, aż skórka stanie się złota i chrupiąca. Następnie przełóż udka do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki obierz i pokrój na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Podsmaż je na patelni wraz z czosnkiem i dodaj do naczynia z kurczakiem. Następnie dodaj fasolę, oliwki, kapary, tymianek i masło. Zalej całość bulionem, przykryj naczynie i wstaw na godzinę do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po 30 minutach usuń pokrywkę.
Przepis na ziemniaczaną zupę krem z porami
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 50 g masła
- 300 g porów (tylko białe części)
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 850 ml bulionu warzywnego lub wody
- 300 g śmietany 18%
- 100 g śmietany 30%
- sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Pory dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki. W garnku rozpuść masło, dodaj posiekane pory i podduszaj na małym ogniu, by się nie zarumieniły. Następnie zalej winem i podduszaj przez ok. 5-8 minut, by płyn odparował. Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki. Dodaj do porów, zalej całość bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Przestudź, wlej śmietanę i przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zblenduj całość na gładki krem. Podawaj ze szczypiorkiem lub grzankami.
Kuchnia zero waste: ziemniaczany pasztet z warzywami z rosołu
Składniki:
- 8-10 marchewek
- 4 pietruszki
- 1 seler korzeniowy
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 5 cebul
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka gałki muszkatowej
- 2 -3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i seler ugotuj do miękkości (możesz użyć warzyw z rosołu). Wyłów z płynu i odłóż do odsączenia. Ziemniaki obierz i ugotuj. Cebule obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na oleju, by się zarumieniły. Następnie w maszynce do mielenia mięsa umieść marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki. Przemiel wszystkie warzywa. Dodaj cebulę. Dopraw masę gałką muszkatołową, solą, pieprzem, liśćmi laurowymi i pokruszonymi ziarnami ziela angielskiego. Na koniec dodaj mąkę - masa powinna być gęsta. Przełóż pasztet do blaszki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 1,5 godziny.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements