StoryEditorSmaczne i sycące!

Przepisy na 5 ciekawych dań z ziemniaków

Ziemniaki to jedne z warzyw, które goszczą na naszych talerzach najczęściej. Zwykle stanowią jednak tylko dodatek do mięs - rzadko dajemy im szansę, by rozbłysły i stały się główną gwiazdą posiłku. Czas to zmienić! Poznaj przepisy na 5 wyjątkowych dań z ziemniaków!

Czym są typy kulinarne ziemniaków? 

Prrzygotowując dania z ziemniaków, powinniśmy pamiętać, że te warzywa dzielą się według typów kulinarnych. Oznacza to, że ta sama potrawa, zrobiona z dwóch różnych odmian ziemniaka może wyjść nieco inaczej, ponieważ typy różnią się od siebie zawartością suchej masy oraz skrobi. Warto zwrócić na to uwagę, gdyż wybór złego typu ziemniaków może poskutkować tym, że potrawa będzie miała nieodpowiednią konsystencję. 

Ziemniaki jadalne dzieli się na trzy typy kulinarne: 

  • typ A: sałatkowy - po ugotowaniu nie rozpada się i można go kroić, najlepszy do zup, sałatek, zapiekanek i do smażenia; 
  • typ B: ogólnoużytkowy - po ugotowaniu miąższ pozostaje dość zwięzły, ale rozpada się pod naciskiem widelca, ten typ sprawdzi się do puree, kopytek, babek ziemniaczanych; 
  • typ C: mączysty - po ugotowaniu miąższ jest lekko suchy i łatwo się rozpada, takie ziemniaki nadają się na placki, frytki i do pieczenia. 

Jak zrobić ziemniaczaną tartę? 

Składniki

  • 125 g mąki 
  • 75 g zimnego masła 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka cukru 
  • zimna woda 
  • masło do smarowania formy 
  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków 
  • 3 łyżki musztardy miodowej lub francuskiej 
  • 1 jajko 
  • 1/3 gałki muszkatołowej, świeżo startej 
  • sól, pieprz do smaku 
  • ząbek czosnku 

Przygotowanie: 

Zacznij od przygotowania kruchego spodu: mąkę i masło umieść na stolnicy i przesiekaj, by się połączyły. Dodaj sól, cukier i wodę i zagnieć ciasto. Formę do tarty wysyp mąką, rozwałkuj ciasto i wyłóż dno foremki. Odłóż na godzinę do lodówki. 

W tym czasie przygotuj farsz. Ziemniaki obierz, ugotuj i ugnieć lub przeciśnij przez praskę. Dodaj musztardę, jajko, czosnek i przyprawy. Wymieszaj wszystko. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Wyjmij z lodówki spód i nakłuj go widelcem. Wyłóż farsz, wyrównaj i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut.

image
FOTO: Envato Elements

Alternatywa dla placków: przepis na kotlety z ziemniaków 

Składniki: 

  • 400 g ziemniaków, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 1 cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżeczka utartego curry, 
  • pół łyżeczki kurkumy, 
  • świeża pietruszka i koperek, 
  • pół szklanki bułki tartej, 
  • sól i pieprz 

Przygotowanie: 

Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj. Następnie przepuść przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobno. Podsmaż na złoto na patelni z dodatkiem curry i kurkumy. Następnie połącz z ziemniakami. Dodaj posiekaną pietruszkę i koperek, kilka łyżek bułki tartej, jajko oraz sól i pieprz. Wymieszaj wszystko, by powstała masa, z której da się formować kotlety (jeśli będzie za luźna, dodaj bułki tartej). Przygotuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż na oleju aż kotleciki będą złote.

image
FOTO: Envato Elements

Ziemniaki we francuskim stylu: zapiekanka casserole z kurczakiem 

Składniki: 

  • 10 ziemniaków 
  • 5 małych udek z kurczaka 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 4 ząbki czosnku w łupinach 
  • 1 szklanka bulionu warzywnego 
  • 1 puszka białej fasoli 
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek 
  • 1 łyżka kaparów 
  • sól 
  • 4 gałązki świeżego tymianku 
  • 1 łyżka masła 

Przygotowanie: 

Kurczaka umyj i osusz, natrzyj solą i podsmaż na patelni przez kilka minut, aż skórka stanie się złota i chrupiąca. Następnie przełóż udka do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki obierz i pokrój na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Podsmaż je na patelni wraz z czosnkiem i dodaj do naczynia z kurczakiem. Następnie dodaj fasolę, oliwki, kapary, tymianek i masło. Zalej całość bulionem, przykryj naczynie i wstaw na godzinę do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po 30 minutach usuń pokrywkę.

image
FOTO: Envato Elements

Przepis na ziemniaczaną zupę krem z porami 

Składniki: 

  • 500 g ziemniaków 
  • 50 g masła 
  • 300 g porów (tylko białe części) 
  • 150 ml białego wytrawnego wina 
  • 850 ml bulionu warzywnego lub wody 
  • 300 g śmietany 18% 
  • 100 g śmietany 30% 
  • sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa 

Przygotowanie: 

Pory dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki. W garnku rozpuść masło, dodaj posiekane pory i podduszaj na małym ogniu, by się nie zarumieniły. Następnie zalej winem i podduszaj przez ok. 5-8 minut, by płyn odparował. Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki. Dodaj do porów, zalej całość bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Przestudź, wlej śmietanę i przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zblenduj całość na gładki krem. Podawaj ze szczypiorkiem lub grzankami.

image
FOTO: Envato Elements

Kuchnia zero waste: ziemniaczany pasztet z warzywami z rosołu 

Składniki: 

  • 8-10 marchewek 
  • 4 pietruszki 
  • 1 seler korzeniowy 
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków 
  • 5 cebul 
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka gałki muszkatowej 
  • 2 -3 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego 
  • 2 listki laurowe 
  • 5 ziaren ziela angielskiego 

Przygotowanie: 

Marchew, pietruszkę i seler ugotuj do miękkości (możesz użyć warzyw z rosołu). Wyłów z płynu i odłóż do odsączenia. Ziemniaki obierz i ugotuj. Cebule obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na oleju, by się zarumieniły. Następnie w maszynce do mielenia mięsa umieść marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki. Przemiel wszystkie warzywa. Dodaj cebulę. Dopraw masę gałką muszkatołową, solą, pieprzem, liśćmi laurowymi i pokruszonymi ziarnami ziela angielskiego. Na koniec dodaj mąkę - masa powinna być gęsta. Przełóż pasztet do blaszki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 1,5 godziny.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 13:39