Jakie przyprawy dodać do dziczyzny?
Wiele osób, nawet takich, które w kuchni czują się dobrze, boi się przyrządzać dziczyznę ze względu na jej specyficzny smak. Jednak skomponowanie smacznego dania z wykorzystaniem takiego mięsa wcale nie jest trudne. Wystarczy zadbać o odpowiednie przyprawy. Na przykład mięso z dzika świetnie smakuje w towarzystwie cebuli, liścia laurowego, majeranku, rozmarynu, tymianku i angielskiego ziela.
Do sarniny najlepiej dodać owoce jałowca, a mięso zamarynować w czerwonym winie. W przypadku mięsa jelenia również sprawdzi się jałowiec, a prócz niego na przykład cząber, oregano czy laurowe liście.
Jak zrobić gulasz z dzika?
Składniki:
- 600 g mięsa z dzika
- masło klarowane do smażenia
- 2 cebule
- 2 szklanki bulionu wołowego
- mąka pszenna lub ziemniaczana
- 1 szklanka śmietany 36%
- 1 łyżka musztardy
- oliwa z oliwek (lub olej)
- 0,5 cytryny
- 125 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka miód
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- pieprz mielony, ziele angielskie, owoce jałowca, liść laurowy
Przygotowanie:
Mięso dokładnie umyj, usuń błony i pokrój na kawałki o wielkości 1,5-2 cm. W miseczce przygotuj marynatę: łyżkę musztardy rozetrzyj z kilkoma łyżkami oliwy lub oleju, dodaj sok wyciśnięty z cytryny, wino, miód, ocet oraz przyprawy: świeżo mielony pieprz, rozgniecione ziarna ziela angielskiego, kilka owoców jałowca i rozkruszony liść laurowy. Mięso włóż do szczelnej torebki i zalej je marynatą. Torebkę ustaw pionowo w lodówce i pozostaw na dobę. Co jakiś czas wcieraj marynatę.
Po upływie doby wyjmij mięso z marynaty. Oprósz je mąką pszenną lub ziemniaczaną i smaż na klarowanym maśle ze wszystkich stron.
W rondlu zagotuj szklankę wołowego bulionu, przełóż do niego usmażone mięso i podduszaj. Na patelni zeszklij pokrojoną w piórka cebulę i dodaj ją do mięsa. Gulasz podlewaj zredukowanym na patelni bulionem, piwem lub wodą. Gdy mięso będzie miękkie, a cebula się rozpadnie, dodaj do całości szklankę wysokoprocentowej śmietany. Podawaj z kaszą lub ziemniaczanymi plackami.
Przepis na pieczeń z jelenia po myśliwsku
Składniki:
- 1 kg mięsa z jelenia
- 1 cytryna
- sól, pieprz czarny
- jałowiec, goździki, ziele angielskie
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka smalcu
- 0,5 szklanki octu winnego
- 0,5 szklanki czerwonego wina
- skórka z cytryny
- 5 pieczarek
Przygotowanie:
Zacznij od zrobienia marynaty. W garnku wymieszaj ocet winny, wino, skórkę z cytryny oraz przyprawy: jałowiec, goździki, ziele angielskie i pieprz. Zagotuj i przestudź, a gdy marynata będzie już chłodna, zalej mięso. Odstaw w chłodne, zaciemnione miejsce na dwa dni. Po tym czasie wyjmij jelenia z marynaty, opłucz i osusz. Uwaga, nie wylewaj marynaty! Następnie skrop jelenia sokiem z cytryny, dodaj pieprz i sól. Rozkrusz kilka kulek jałowca i natrzyj mięso. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
Po wyjęciu mięsa z lodówki obsyp je mąką i smaż na patelni, najlepiej na rozgrzanym smalcu. Po 10 minutach przełóż mięso do rondla i zalej je marynatą. Duś przez ok. 1,5 godziny, w razie potrzeby dolewając wody. W tym czasie oczyść i pokrój pieczarki. Dodaj je do mięsa pod koniec duszenia. Po 1,5 godziny wyjmij mięso z rondelka i pokrój je na plastry. Podawaj z sosem.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements