StoryEditorDziczyzna

Przepisy na dziczyznę: gulasz z dzika i pieczeń z jelenia

Choć dziczyzna brzmi niezwykle wykwintnie, nie potrzeba szlacheckiego tytułu, by móc się nią cieszyć. Co więcej, nie trzeba nawet wybierać się do ekskluzywnej restauracji! Wystarczy trochę czasu i zapału do gotowania. Jak przygotować dania z dziczyzny?

Jakie przyprawy dodać do dziczyzny? 

Wiele osób, nawet takich, które w kuchni czują się dobrze, boi się przyrządzać dziczyznę ze względu na jej specyficzny smak. Jednak skomponowanie smacznego dania z wykorzystaniem takiego mięsa wcale nie jest trudne. Wystarczy zadbać o odpowiednie przyprawy. Na przykład mięso z dzika świetnie smakuje w towarzystwie cebuli, liścia laurowego, majeranku, rozmarynu, tymianku i angielskiego ziela. 

Do sarniny najlepiej dodać owoce jałowca, a mięso zamarynować w czerwonym winie. W przypadku mięsa jelenia również sprawdzi się jałowiec, a prócz niego na przykład cząber, oregano czy laurowe liście. 

Jak zrobić gulasz z dzika? 

Składniki:

  • 600 g mięsa z dzika 
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 cebule 
  • 2 szklanki bulionu wołowego 
  • mąka pszenna lub ziemniaczana 
  • 1 szklanka śmietany 36% 
  • 1 łyżka musztardy 
  • oliwa z oliwek (lub olej) 
  • 0,5 cytryny 
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina 
  • 1 łyżeczka miód 
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego 
  • pieprz mielony, ziele angielskie, owoce jałowca, liść laurowy 

Przygotowanie: 

Mięso dokładnie umyj, usuń błony i pokrój na kawałki o wielkości 1,5-2 cm. W miseczce przygotuj marynatę: łyżkę musztardy rozetrzyj z kilkoma łyżkami oliwy lub oleju, dodaj sok wyciśnięty z cytryny, wino, miód, ocet oraz przyprawy: świeżo mielony pieprz, rozgniecione ziarna ziela angielskiego, kilka owoców jałowca i rozkruszony liść laurowy. Mięso włóż do szczelnej torebki i zalej je marynatą. Torebkę ustaw pionowo w lodówce i pozostaw na dobę. Co jakiś czas wcieraj marynatę. 

Po upływie doby wyjmij mięso z marynaty. Oprósz je mąką pszenną lub ziemniaczaną i smaż na klarowanym maśle ze wszystkich stron. 

W rondlu zagotuj szklankę wołowego bulionu, przełóż do niego usmażone mięso i podduszaj. Na patelni zeszklij pokrojoną w piórka cebulę i dodaj ją do mięsa. Gulasz podlewaj zredukowanym na patelni bulionem, piwem lub wodą. Gdy mięso będzie miękkie, a cebula się rozpadnie, dodaj do całości szklankę wysokoprocentowej śmietany. Podawaj z kaszą lub ziemniaczanymi plackami. 

image

Do gulaszu z dzika możesz dodać np. marchew.

FOTO: Envato Elements

Przepis na pieczeń z jelenia po myśliwsku 

Składniki: 

  • 1 kg mięsa z jelenia 
  • 1 cytryna 
  • sól, pieprz czarny 
  • jałowiec, goździki, ziele angielskie 
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 łyżka smalcu 
  • 0,5 szklanki octu winnego 
  • 0,5 szklanki czerwonego wina 
  • skórka z cytryny 
  • 5 pieczarek 

Przygotowanie: 

Zacznij od zrobienia marynaty. W garnku wymieszaj ocet winny, wino, skórkę z cytryny oraz przyprawy: jałowiec, goździki, ziele angielskie i pieprz. Zagotuj i przestudź, a gdy marynata będzie już chłodna, zalej mięso. Odstaw w chłodne, zaciemnione miejsce na dwa dni. Po tym czasie wyjmij jelenia z marynaty, opłucz i osusz. Uwaga, nie wylewaj marynaty! Następnie skrop jelenia sokiem z cytryny, dodaj pieprz i sól. Rozkrusz kilka kulek jałowca i natrzyj mięso. Odstaw do lodówki na 2 godziny. 

Po wyjęciu mięsa z lodówki obsyp je mąką i smaż na patelni, najlepiej na rozgrzanym smalcu. Po 10 minutach przełóż mięso do rondla i zalej je marynatą. Duś przez ok. 1,5 godziny, w razie potrzeby dolewając wody. W tym czasie oczyść i pokrój pieczarki. Dodaj je do mięsa pod koniec duszenia. Po 1,5 godziny wyjmij mięso z rondelka i pokrój je na plastry. Podawaj z sosem. 

image

Pieczeń z jelenia wymaga czasu ale jest pyszna.

FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. maj 2024 09:47