Przystawka: sałatka z krewetkami
Składniki:
- 1 opakowanie mixu sałat,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 100 g krewetek,
- oliwki,
- płatki migdałów,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Krewetki oczyść i obierz ze skorupek. Podsmaż na patelni najlepiej na oliwie z chili. Sałatę opłucz i wyłóż na półmisek, dodaj pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz całe oliwki. Następnie przełóż usmażone krewetki. Przygotuj sos, mieszając oliwę z oliwek, ocet oraz miód. Polej sałatkę dressingiem i posyp płatkami migdałów.
Pierwsze danie: luksusowa zupa selerowa z gruszką
Składniki:
- 1 duży korzeń selera,
- 2 pietruszki,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 gruszki,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 50 g sera pleśniowego,
- garść orzechów włoskich,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz z łupinek, pokrój drobno i umieść w garnku. Wlej odrobinę oliwy i podgrzej. W międzyczasie odetnij białą część pora i pokrój w cienkie plastry, dodaj do garnka. Podsmażaj, aż warzywa zrobią się szkliste. Obierz selera, pietruszkę oraz gruszki, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku. Zalej całość bulionem warzywnym i gotuj, aż warzywa zrobią się miękkie. Następnie dodaj ser pleśniowy i zblenduj zawartość garnka na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z podprażonymi na patelni orzechami włoskimi.
Drugie danie: curry z bakłażanem
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 3 papryki czerwone,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 1 cebula,
- 400 ml mleczka kokosowego,
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru,
- 1,5 łyżeczki kuminu,
- 1 łyżeczka kolendry,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki,
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól
Przygotowanie:
Bakłażana umyj i pokrój w kostkę. Nasól kawałki i odstaw na 30 minut - dzięki temu pozbędziesz się goryczy. W tym czasie umyj i oczyść paprykę, pokrój ją w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki, czosnek posiekaj drobno. Imbir obierz za pomocą łyżeczki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Pomidory pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej nieco oleju i wsyp przyprawy: kurkumę, kumin i wędzoną paprykę. Następnie umieść w garnku warzywa: podsmaż cebulę, czosnek i paprykę, dodaj pomidory wraz z opłukanym z soli bakłażanem. Wsyp pozostałe przyprawy: paprykę słodką i ostrą, gałkę muszkatołową, kolendrę. Gotuj całość na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie zalej zawartość garnka mleczkiem kokosowym i gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj z ryżem.
Deser: czekoladowe ciasteczka z nutą chili
Składniki:
- 30 dag gorzkiej czekolady,
- 6 łyżek mąki,
- 1 łyżka cukru,
- 3 łyżki masła,
- 2 jajka,
- 3 łyżki rumu,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 łyżki chili w proszku
Przygotowanie:
Czekoladę podziel na dwie części. Połowę umieść w rondelku wraz z masłem i podgrzej na małym ogniu, aż składniki się roztopią. Odstaw do wystudzenia. Drugą część czekolady posiekaj w drobną kostkę. Jajka ubij z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do piany wlej ostrożnie wystudzone masło z czekoladą, cały czas ubijając. Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz sproszkowane chili i połącz wszystkie składniki. Dodaj pokrojoną czekoladę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, za pomocą łyżki nakładaj porcje masy czekoladowej. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 10 minut.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements