StoryEditorIdealna na przeziębienie!

Rozgrzewająca zupa na wiosenne chłody: poznaj przepis na tradycyjny kapuśniak

Znane powiedzenie głosi, że w marcu jak w garncu. Na wiosenne chłody świetnie sprawdzi się rozgrzewająca zupa. Nim zaczniemy cieszyć się pierwszymi tegorocznymi nowalijkami, warto dostarczyć sobie witaminową bombę w postaci kapuśniaku! Jak go przygotować według babcinej receptury?

Zarzutka czy kapuśniak? Czym się różnią te zupy? 

Wiele osób stosuje zamiennie nazwy kapuśniak i zarzutka. To pewne uproszczenie, bowiem w rzeczywistości są to dwie różne zupy. Łączy je to, że obie przygotowuje się z kapustą kiszoną. Jednak ich smak jest nie do pomylenia! Dzieje się tak dlatego, że kapustę na zarzutkę należy podsmażyć na tłuszczu, pozostałym ze smażenia cebuli wraz z boczkiem. W przypadku kapuśniaku zwykle używa się surowej kapusty. Z tego powodu smak obu zup jest zupełnie inny. 

Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną? 

Zdrowotne właściwości kapusty kiszonej znane są od pokoleń. Wyróżnia ją wysoka zawartość witaminy C, warto zatem sięgać po ten przysmak w okresie przejściowym, gdy ryzyko przeziębienia wzrasta. Za zjedzenie kapusty kiszonej podziękują nam także jelita, ponieważ w tym produkcie znajdują się probiotyki, wspierające pracę układu trawiennego. Choć dziś właściwie przez cały rok mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców, warto iść za przykładem naszych babć i sięgać po zdrowie z natury! 

Przepis na tradycyjny kapuśniak 

Składniki: 

  • 1/2 kg kapusty kiszonej 
  • 1/2 kg kości schabowej 
  • 100 g boczku wędzonego surowego 
  • 6 ziemniaków 
  • 1 marchewka 
  • 1 cebula 
  • 2 listki laurowe 
  • kilka kulek ziela angielskiego 
  • 1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu 
  • sól

Przygotowanie: 

Kość schabową opłucz i umieść w dużym garnku. Zalej 2 litrami zimnej wody. Gotuj, aż mięso zmięknie. Następnie wyjmij je z garnka i odłóż. W wywarze umieść obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dodaj przyprawy. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż wraz z cebulą na patelni, a następnie połącz z wywarem. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, kapustę kiszoną posiekaj. Dodaj warzywa do garnka i gotuj jeszcze przez ok. 30-40 minut. Pod koniec tego czasu dodaj obrane mięso, na którym wcześniej gotowany był wywar.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 13:48