Ciasta warzywne mają w sobie coś inspirującego. Są pożywne, pełne odżywczych składników, pyszne i dietetyczne. Jesienią, kiedy to aura za oknem aż prosi się o delikatne osłodzenie i ogrzanie, częściej skłaniamy się ku domowym wypiekom. Świetnie, że dary tej pory roku obfitują w warzywa, które mogą stać się głównym składnikiem wypieków. Gdy już pachnące mieszanki wylądują w piekarniku, wystarczy przygotować kawę lub herbatę i rozkoszować się chwilą!
Esencjonalne brownie z cukinią
Składniki:
- 200 g cukinii,
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 100 g masła,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 70 g mąki,
- 2 jajka,
- 120 g cukru.
Wykonanie: Rozpuścić masło, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aż się rozpuści. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i kakao. Cukinię zetrzyj na tarce na małych oczkach. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj ostudzoną czekoladę z masłem i resztę składników. Ciasto wylej na prostokątną formę i piecz przez 25 minut w temp. 170°C. Ostudzić i posyp cukrem pudrem.
Pyszne ciasto czekoladowe z dynią
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki purée z dyni pomarańczowej (najlepiej hokkaido),
- 140 g gorzkiej czekolady 70%,
- 140 g masła,
- 140 g mąki,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 łyżeczka kakao,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na polewę:
- 1 czekolada mleczna,
- 3 łyżki mleka,
- 1 łyżka masła,
- kolorowa posypka.
Wykonanie: Dynię umyj, przekrój na pół, wykrój nasiona z błonami, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przeciętą stroną do blaszki i upiecz do miękkości. Wyjmij, przestudż, obierz ze skórki, utrzyj blenderem i odmierz 1 i 1/2 szklanki purée.
W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i czekoladę. Stale mieszaj, aby nie przypalić. Pod koniec dodaj łyżkę kakao, wymieszaj i zdejmij z ognia do lekkiego ostudzenia. Do dużej miski wbij jajka, dodaj oba cukry. Miksuj na średnich obrotach, aż masa będzie lekko puszysta. Dodaj purée z dyni i rozpuszczoną czekoladę i miksuj do połączenia składników. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, lekko wymieszaj. Ciasto powinno być dość gęste.
Blaszkę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej masę i wygładź. Piecz około 45 minut w temperaturze 180°C. Pozostaw do wolnego ostudzenia przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjmij ciasto z foremki. Rozpuść masło, dodaj mleko oraz połamaną na kawałki czekoladę. Polewę zagotuj i pokryj nią ciasto. Udekoruj posypkami.
Wyjątkowy sernik dyniowy
Składniki na sernik:
- 1 kg mielonego twarogu,
- 400 g purée z dyni,
- 4 jajka,
- opakowanie dużego budyniu na 3/4 l mleka,
- 150 g cukru,
- 1 cukier wanilinowy.
Składniki na polewę:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki mleka.
Wykonanie: Dynię umyj, przekrój na pół, wykrój nasiona z błonami, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przeciętą stroną do blaszki i piecz, aż będzie miękka. Wyjmij, przestudź, obierz ze skórki, zmiksuj blenderem. Twaróg wymieszaj z purée. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubij pianę z białek.
Do sera z dynią dodaj ubite żółtka z cukrem, proszek budyniowy i pianę. Delikatnie wymieszaj i wylej do okrągłej formy (tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 60 minut w temperaturze 180°C. Uchyl piekarnik i zostaw do ostudzenia. Rozpuść masło, dodaj mleko i połamaną czekoladę, połącz składniki. Polewę wylej na sernik i odstaw do zastygnięcia.
Smacznego!
Receptura pochodzi z Tygodnika Rolniczego
fot. envato elements, Tygodnik Rolniczy
Angelika Drygas