StoryEditorCiasta z warzyw

Sernik z dyni, brownie z cukinii? Podajemy 3 najlepsze przepisy na ciasta warzywne

01.09.2022., 12:54h

Jeśli lubisz słodycze i warzywa, możesz poczuć się komfortowo. Okazuje się, że obie preferencje nie muszą się wykluczać! Znamy świetne receptury na ciasta z wykorzystaniem warzyw sezonowych. Czas start!

Ciasta warzywne mają w sobie coś inspirującego. Są pożywne, pełne odżywczych składników, pyszne i dietetyczne. Jesienią, kiedy to aura za oknem aż prosi się o delikatne osłodzenie i ogrzanie, częściej skłaniamy się ku domowym wypiekom. Świetnie, że dary tej pory roku obfitują w warzywa, które mogą stać się głównym składnikiem wypieków. Gdy już pachnące mieszanki wylądują w piekarniku, wystarczy przygotować kawę lub herbatę i rozkoszować się chwilą!

image

Brownie z cukinii

FOTO: Tygodnik Rolniczy

Esencjonalne brownie z cukinią

Składniki:

  • 200 g cukinii,
  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 100 g masła,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 70 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 120 g cukru.

Wykonanie: Rozpuścić masło, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aż się rozpuści. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i kakao. Cukinię zetrzyj na tarce na małych oczkach. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj ostudzoną czekoladę z masłem i resztę składników. Ciasto wylej na prostokątną formę i piecz przez 25 minut w temp. 170°C. Ostudzić i posyp cukrem pudrem.

image

Ciasto czekoladowe z dynii

FOTO: Tygodnik Rolniczy

Pyszne ciasto czekoladowe z dynią

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki purée z dyni pomarańczowej (najlepiej hokkaido),
  • 140 g gorzkiej czekolady 70%,
  • 140 g masła,
  • 140 g mąki,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na polewę:

  • 1 czekolada mleczna,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • kolorowa posypka.

Wykonanie: Dynię umyj, przekrój na pół, wykrój nasiona z błonami, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przeciętą stroną do blaszki i upiecz do miękkości. Wyjmij, przestudż, obierz ze skórki, utrzyj blenderem i odmierz 1 i 1/2 szklanki purée.

W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i czekoladę. Stale mieszaj, aby nie przypalić. Pod koniec dodaj łyżkę kakao, wymieszaj i zdejmij z ognia do lekkiego ostudzenia. Do dużej miski wbij jajka, dodaj oba cukry. Miksuj na średnich obrotach, aż masa będzie lekko pusz­ysta. Dodaj purée z dyni i rozpuszczoną czekoladę i miksuj do połączenia składników. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, lekko wymieszaj. Ciasto powinno być dość gęste.

Blaszkę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej masę i wygładź. Piecz około 45 minut w temperaturze 180°C. Pozostaw do wolnego ostudzenia przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjmij ciasto z foremki. Rozpuść masło, dodaj mleko oraz połamaną na kawałki czekoladę. Polewę zagotuj i pokryj nią ciasto. Udekoruj posypkami.

image

Sernik dyniowy

FOTO: Tygodnik Rolniczy

Wyjątkowy sernik dyniowy

Składniki na sernik:

  • 1 kg mielonego twarogu,
  • 400 g purée z dyni,
  • 4 jajka,
  • opakowanie dużego budyniu na 3/4 l mleka,
  • 150 g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy.

Składniki na polewę:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki mleka.

Wykonanie: Dynię umyj, przekrój na pół, wykrój nasiona z błonami, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przeciętą stroną do blaszki i piecz, aż będzie miękka. Wyjmij, przestudź, obierz ze skórki, zmiksuj blenderem. Twaróg wymieszaj z purée. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubij pianę z białek.

Do sera z dynią dodaj ubite żółtka z cukrem, proszek budyniowy i pianę. Delikatnie wymieszaj i wylej do okrągłej formy (tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 60 minut w temperaturze 180°C. Uchyl piekarnik i zostaw do ostudzenia. Rozpuść masło, dodaj mleko i połamaną czekoladę, połącz składniki. Polewę wylej na sernik i odstaw do zastygnięcia.

Smacznego!

Receptura pochodzi z Tygodnika Rolniczego

fot. envato elements, Tygodnik Rolniczy

Angelika Drygas

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. grudzień 2024 16:48