Surówka w typie Colesław z młodej kapusty
Najczęściej podajemy młodą kapustę podsmażoną lub zapiekaną. Równie dobrze smakuje ona jednak na surowo, wykończona zaledwie kilkoma dodatkami. Surówka w typie Colesław ma to do siebie, że można ją wzbogacać niemal w dowolny sposób, np. dodając marchew, jabłko czy inne warzywa, zatem poniższy przepis można modyfikować według upodobań.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 pęczek koperku
- sok z 0,5 cytryny
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Kapustę umyj, poszatkuj i posyp łyżeczką soli. Poczekaj kilka minut, aż zmięknie. Posiekaj koperek, dodaj do kapusty. Przygotuj sos: połącz sok z cytryny, olej i miód. Polej surówkę sosem i dopraw solą oraz pieprzem do smaku, jeżeli tego wymaga.
Włoska zupa minestrone z młodej kapusty
We Włoszech zupy nie są bardzo popularne, ale minestrone w sezonie letnim zajadają się wszyscy. Do jej zrobienia potrzebna będzie pyszna młoda kapusta. To rodzaj zupy resztkowej, zatem większość składników można dowolnie modyfikować.
Składniki:
- 1 średnia główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2,5 litra bulionu
- 4 łyżki drobnego makaronu
- 3 młode ziemniaki
- 1/2 cukinii
- 1 puszka drobnej białej fasolki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- suszone oregano
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oliwę podgrzej w dużym garnku, podsmaż na niej cebulę, czosnek i marchewkę. Zalej bulionem, następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 5 minutach wrzuć do garnka poszatkowaną kapustę oraz pokrojoną w kostkę cukinię. Dodaj makaron, fasolę z puszki, oregano, pieprz i sól. Gotuj przez 10-15 minut. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory, gotuj kolejne 5 minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Gołąbki z młodej kapusty
Młoda kapusta gotuje się szybciej. To dobra okazja, by zrobić gołąbki, które są dość czasochłonne, a to często zniechęca do tego dania.
Składniki:
- 1 średnia główka młodej kapusty
- 0,5 kg mielonego mięsa
- 0,5 szklanki ryżu
- 1 średnia cebula
- 1,5 l bulionu warzywnego lub wody z blanszowania kapusty
- suszony majeranek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Obierz kapustę z wierzchnich liści. W dużym garnku zagotuj wodę i umieść w niej główkę kapusty. Blanszuj przez około 3 minuty, po tym czasie wyjmij i schłodź zimną wodą. Nie wylewaj płynu, w którym gotowała się kapusta - posłuży do gotowania gołąbków. Podziel kapustę na pojedyncze liście i usuń z nich stwardniałe dolne części.
Ugotuj ryż, odcedź i ostudź. Następnie połącz z surowym mielonym mięsem i posiekaną cebulą. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Nakładaj farsz po łyżce na każdy liść kapusty i zawijaj gołąbki: najpierw złóż boki liścia do środka, a następnie zwiń całość w ciasny rulon. Tak przygotowane rulony układaj ciasno w garnku. Zalej je wodą z gotowania kapusty lub warzywnym bulionem i gotuj na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut. Podawaj z ulubionym sosem, np. pomidorowym lub grzybowym.