StoryEditorWarzywa sezonowe

Sierpień to ostatni moment na dania z młodej kapusty! Co z niej zrobić?

Młodą kapustą możemy cieszyć się od maja do sierpnia, zatem to już ostatnie chwile, by przynieść ją z ogródka lub upolować w sklepie czy na targowisku. Jak podać to warzywo w oryginalny sposób, by móc się cieszyć jego smakiem? Przedstawiamy kilka propozycji.

Surówka w typie Colesław z młodej kapusty 

Najczęściej podajemy młodą kapustę podsmażoną lub zapiekaną. Równie dobrze smakuje ona jednak na surowo, wykończona zaledwie kilkoma dodatkami. Surówka w typie Colesław ma to do siebie, że można ją wzbogacać niemal w dowolny sposób, np. dodając marchew, jabłko czy inne warzywa, zatem poniższy przepis można modyfikować według upodobań. 

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty 
  • 1 pęczek koperku 
  • sok z 0,5 cytryny 
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 łyżka miodu 
  • pieprz, sól 

Przygotowanie

Kapustę umyj, poszatkuj i posyp łyżeczką soli. Poczekaj kilka minut, aż zmięknie. Posiekaj koperek, dodaj do kapusty. Przygotuj sos: połącz sok z cytryny, olej i miód. Polej surówkę sosem i dopraw solą oraz pieprzem do smaku, jeżeli tego wymaga. 

image
FOTO: Envato Elements

Włoska zupa minestrone z młodej kapusty 

We Włoszech zupy nie są bardzo popularne, ale minestrone w sezonie letnim zajadają się wszyscy. Do jej zrobienia potrzebna będzie pyszna młoda kapusta. To rodzaj zupy resztkowej, zatem większość składników można dowolnie modyfikować.

Składniki

  • 1 średnia główka młodej kapusty 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 marchewki 
  • 2,5 litra bulionu 
  • 4 łyżki drobnego makaronu 
  • 3 młode ziemniaki 
  • 1/2 cukinii 
  • 1 puszka drobnej białej fasolki 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 pomidory 
  • suszone oregano 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oliwę podgrzej w dużym garnku, podsmaż na niej cebulę, czosnek i marchewkę. Zalej bulionem, następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 5 minutach wrzuć do garnka poszatkowaną kapustę oraz pokrojoną w kostkę cukinię. Dodaj makaron, fasolę z puszki, oregano, pieprz i sól. Gotuj przez 10-15 minut. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory, gotuj kolejne 5 minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki. 

image
FOTO: Envato Elements

Gołąbki z młodej kapusty 

Młoda kapusta gotuje się szybciej. To dobra okazja, by zrobić gołąbki, które są dość czasochłonne, a to często zniechęca do tego dania. 

Składniki

  • 1 średnia główka młodej kapusty 
  • 0,5 kg mielonego mięsa 
  • 0,5 szklanki ryżu 
  • 1 średnia cebula 
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub wody z blanszowania kapusty 
  • suszony majeranek 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Obierz kapustę z wierzchnich liści. W dużym garnku zagotuj wodę i umieść w niej główkę kapusty. Blanszuj przez około 3 minuty, po tym czasie wyjmij i schłodź zimną wodą. Nie wylewaj płynu, w którym gotowała się kapusta - posłuży do gotowania gołąbków. Podziel kapustę na pojedyncze liście i usuń z nich stwardniałe dolne części. 

Ugotuj ryż, odcedź i ostudź. Następnie połącz z surowym mielonym mięsem i posiekaną cebulą. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. 

Nakładaj farsz po łyżce na każdy liść kapusty i zawijaj gołąbki: najpierw złóż boki liścia do środka, a następnie zwiń całość w ciasny rulon. Tak przygotowane rulony układaj ciasno w garnku. Zalej je wodą z gotowania kapusty lub warzywnym bulionem i gotuj na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut. Podawaj z ulubionym sosem, np. pomidorowym lub grzybowym. 

image
FOTO: Envato Elements
pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 18:36