StoryEditorPomysł na botwinę

Skorzystaj z darów wiosny: zrób zupę i sałatkę z botwiny

Kwiecień to moment, w którym w sprzedaży pojawiają się pierwsze pęki botwiny, czyli młodych buraczków wraz z liśćmi. To prawdziwy przysmak, a przy tym bomba witamin i składników odżywczych! Można zrobić z niej zupę albo pyszną sałatkę. Poznaj proste przepisy!

Jakie zalety ma jedzenie botwiny? 

Botwinka ma wiele zalet, a jej regularne spożywanie w sezonie wiosennym odwdzięczy się naszemu organizmowi. To niskokaloryczne warzywo zawiera witaminy A, D, B, C i K. Jest bogate w błonnik, antyoksydanty oraz takie mikroelementy, jak magnez, wapń, żelazo czy miedź. Korzystnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci. Pobudza apetyt, ale równocześnie daje też uczucie sytości. Jednak nie wszyscy mogą zajadać się botwinką. Zrezygnować z niej powinny osoby chore na cukrzycę i kamicę nerkową. 

Klasyczna zupa botwinka 

Składniki: 

  • 3 pęczki botwinki z burakami 
  • 3 marchewki 
  • 4 ziemniaki 
  • 1 litr bulionu warzywnego 
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • koperek 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Marchewki pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż warzywa w garnku na odrobinie masła lub oleju przez ok. 10 minut. W tym czasie posiekaj liście botwiny, a buraczki obierz i pokrój na mniejsze części. Dodaj botwinę do garnka, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj przyprawy: nieco posiekanego koperku, sól, pieprz i sok z cytryny. W razie potrzeby możesz dodać także łyżeczkę cukru. Zagotuj zupę. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.

image
FOTO: Envato Elements

Sałatka z liści botwiny z wątróbką 

Składniki

  • 1 pęczek botwiny 
  • 1 garść liści szpinaku 
  • 200 g wątróbki drobiowej 
  • 4 łyżki soku z cytryny 
  • 4 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki musztardy francuskiej 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Liście botwiny opłucz i osusz. Jeżeli są długie, pokrój łodygi na mniejsze części. Szpinak umyj i osusz. Wątróbkę oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i usmaż krótko (ok. 5 minut) na patelni. W naczyniu połącz szpinak, botwinę i wątróbkę. W szklance połącz sok z cytryny, oliwę, miód i musztardę. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę. Dodaj pieprz i sól do smaku. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. maj 2024 04:54