Zielone smoothie z daktylami
Składniki:
- 6 liści jarmużu,
- sok z 1 limonki,
- 2 jabłka,
- 1 pomarańcza,
- 1 szklanka ciepłej herbaty,
- 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody,
- 5 daktyli bez pestek
Przygotowanie:
Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na 15 minut. Oberwać liście jarmużu do nerwu, przełożyć do blendera, dodać obrane i pokrojone jabłka, pomarańczę, sok z limonki. Dolać ciepłą herbatę i daktyle razem z wodą, utrzeć blenderem. Podawać na ciepło.
Rozgrzewający napój pomarańczowy
Składniki:
- 2 pomarańcze,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2 cm startego na tarce świeżego korzenia imbiru,
- listki mięty,
- 3 łyżki miodu,
- 2 starte na tarce marchewki,
- 400 ml ciepłej przegotowanej wody
Przygotowanie:
Do blendera przełożyć marchewki, obrane i pokrojone pomarańcze, sok z cytryny, starty imbir, listki mięty, miód, ciepłą wodę i utrzeć. Podawać na ciepło.
Smoothie z granatu i żurawiny
Składniki:
- 3 łyżki syropu z kwiatu czarnego bzu,
- 1/2 owocu granatu,
- 2 cm świeżego korzenia imbiru,
- 2 garści suszonej żurawiny,
- 2 jabłka,
- 400 ml ciepłej herbaty jaśminowej lub zielonej,
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Do blendera przełożyć składniki i utrzeć. Ciepłe rozlać do szklanek i podawać.
źródło: Tygodnik Poradnik Rolniczy
fot. Tygodnik Poradnik Rolniczy