StoryEditorSycące śniadanie

Śniadanie jak z Nowego Jorku: domowe bajgle z dodatkami. Jak je podać?

Jeżeli zachwycasz się bohaterkami amerykańskich komedii romantycznych, które każdego dnia na śniadanie jedzą apetycznie wyglądającego bajgla, mamy dla ciebie świetną wiadomość: z łatwością odtworzysz tę przekąskę w domu! Poznaj przepis na domowe bajgle oraz kuchenne inspiracje, jak go podać. Z czym zjesz swojego?

Przepis na domowe bajgle 

Składniki

  • 650 g mąki pszennej, 
  • 15 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych, 
  • 100 ml mleka, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 1 duże jajko, 
  • 220 ml wody, 
  • ziarna sezamu, maku lub czarnuszki do posypania 

Przygotowanie

Jeżeli używasz świeżych drożdży, zacznij od zrobienia zaczynu. Pokrusz drożdże, zalej je letnim mlekiem i wsyp 1 łyżkę cukru. Przykryj naczynie i odstaw je w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną, dodaj pozostały cukier, sól, wlej olej i wbij jajko. Dodaj zaczyn drożdżowy lub suche drożdże, wlej 220 ml letniej wody i zarób ciasto. Gdy będzie gładkie i elastyczne, odłóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. 

Po tym czasie podziel wyrośnięte ciasto na 10 części. Każdą z nich rozwałkuj dłonią w wałeczek i uformuj bajgle, pamiętając, by zachować otwór w środku. Odłóż uformowane bajgle, by wyrosły. W szerokim, płaskim rondlu zagotuj wodę. Do wrzątku wkładaj wyrośnięte bajgle i gotuj je ok. 2 minuty. Następnie odsącz je i odkładaj na blachę do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem, makiem lub czarnuszką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 20-25 minut, aż będą rumiane. 

image
FOTO: Envato Elements

Śniadaniowy bajgiel z łososiem 

Składniki

  • 2 domowe bajgle, 
  • 1 opakowanie serka typu philadelphia, 
  • 200 g wędzonego łososia, 
  • 1 świeży zielony ogórek, 
  • garść rukoli 

Przygotowanie

Bajgle przekrój na pół. Spód posmaruj serkiem typu philadelphia. Na nim ułóż kawałki wędzonego łososia. Ogórka umyj i pokrój w plastry, dodaj do kanapki. Udekoruj garścią świeżej, umytej rukoli. Przykryj wierzchem bajgla.

image
FOTO: Envato Elements

Przepis na bajgla z jajkiem sadzonym 

Składniki

  • 2 domowe bajgle, 
  • 200 g serka wiejskiego, 
  • 2 jajka, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • 1 sałata 

Przygotowanie

Bajgle przetnij na pół. Posmaruj je grubo serkiem wiejskim. Sałatę umyj, oderwij liść i połóż na bajglu. Cebulę obierz i pokrój w plastry, ułóż na sałacie. Na patelni usmaż na maśle jajka sadzone. Ostrożnie przełóż po jednym jajku na każdego bajgla. Przykryj wierzchem bułki.

image
FOTO: Envato Elements

Jak zrobić bajgla z szynką i serem? 

Składniki

  • 2 domowe bajgle, 
  • 100 g szynki, 
  • 100 g żółtego sera, 
  • 1 sałata lodowa, 
  • 2-3 ogórki kiszone, 
  • musztarda miodowa, 
  • musztarda francuska 

Przygotowanie

Bajgle przetnij na pół. Dół posmaruj musztardą miodową, górę musztardą francuską. Sałatę lodową opłucz i poszarp palcami. Ułóż na bajglach. Następnie dodaj plastry ulubionej szynki oraz żółtego sera. Ogórki kiszone pokrój w plasterki. Poukładaj na bajglach. Przykryj wierzchem, posmarowanym musztardą.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. listopad 2024 02:23