Przepis na domowe bajgle
Składniki:
- 650 g mąki pszennej,
- 15 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych,
- 100 ml mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oleju,
- 1 duże jajko,
- 220 ml wody,
- ziarna sezamu, maku lub czarnuszki do posypania
Przygotowanie:
Jeżeli używasz świeżych drożdży, zacznij od zrobienia zaczynu. Pokrusz drożdże, zalej je letnim mlekiem i wsyp 1 łyżkę cukru. Przykryj naczynie i odstaw je w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną, dodaj pozostały cukier, sól, wlej olej i wbij jajko. Dodaj zaczyn drożdżowy lub suche drożdże, wlej 220 ml letniej wody i zarób ciasto. Gdy będzie gładkie i elastyczne, odłóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po tym czasie podziel wyrośnięte ciasto na 10 części. Każdą z nich rozwałkuj dłonią w wałeczek i uformuj bajgle, pamiętając, by zachować otwór w środku. Odłóż uformowane bajgle, by wyrosły. W szerokim, płaskim rondlu zagotuj wodę. Do wrzątku wkładaj wyrośnięte bajgle i gotuj je ok. 2 minuty. Następnie odsącz je i odkładaj na blachę do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem, makiem lub czarnuszką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 20-25 minut, aż będą rumiane.
Śniadaniowy bajgiel z łososiem
Składniki:
- 2 domowe bajgle,
- 1 opakowanie serka typu philadelphia,
- 200 g wędzonego łososia,
- 1 świeży zielony ogórek,
- garść rukoli
Przygotowanie:
Bajgle przekrój na pół. Spód posmaruj serkiem typu philadelphia. Na nim ułóż kawałki wędzonego łososia. Ogórka umyj i pokrój w plastry, dodaj do kanapki. Udekoruj garścią świeżej, umytej rukoli. Przykryj wierzchem bajgla.
Przepis na bajgla z jajkiem sadzonym
Składniki:
- 2 domowe bajgle,
- 200 g serka wiejskiego,
- 2 jajka,
- 1 czerwona cebula,
- 1 sałata
Przygotowanie:
Bajgle przetnij na pół. Posmaruj je grubo serkiem wiejskim. Sałatę umyj, oderwij liść i połóż na bajglu. Cebulę obierz i pokrój w plastry, ułóż na sałacie. Na patelni usmaż na maśle jajka sadzone. Ostrożnie przełóż po jednym jajku na każdego bajgla. Przykryj wierzchem bułki.
Jak zrobić bajgla z szynką i serem?
Składniki:
- 2 domowe bajgle,
- 100 g szynki,
- 100 g żółtego sera,
- 1 sałata lodowa,
- 2-3 ogórki kiszone,
- musztarda miodowa,
- musztarda francuska
Przygotowanie:
Bajgle przetnij na pół. Dół posmaruj musztardą miodową, górę musztardą francuską. Sałatę lodową opłucz i poszarp palcami. Ułóż na bajglach. Następnie dodaj plastry ulubionej szynki oraz żółtego sera. Ogórki kiszone pokrój w plasterki. Poukładaj na bajglach. Przykryj wierzchem, posmarowanym musztardą.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements