Jaką kapustę najlepiej wybrać na gołąbki?
Tradycyjne gołąbki przygotowuje się, owijając farsz liśćmi białej kapusty. Wiele osób uważa wręcz, że to najlepszy wybór w przypadku tego dania. Nie oznacza to jednak, że jedyny. Gołąbki można przygotować także wybierając liście kapusty włoskiej, rzymskiej czy pekińskiej.
Decyzja o tym, jaką kapustę wybrać, należy za każdym razem do gotującego. Może on kierować się ulubionym smakiem, sezonowością warzyw lub czasem przygotowania. Gołąbki z białej kapusty są bowiem czasochłonne: wymagają ugotowania tego warzywa, wystudzenia i obierania liść po liściu. Z kolei gołąbki z kapusty pekińskiej to szybsza alternatywa: liście wystarczy 2-3 minuty blanszować w gorącej wodzie.
Jak zrobić gołąbki z kapusty pekińskiej?
Składniki:
- 150 g ryżu
- 800 g mięsa mielonego
- 1 średnia kapusta pekińska
- 1 cebula
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 szklanka bulionu lub rosołu
- 2 szklanki passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Cebulę obierz, pokrój drobno i podsmaż na złoto na patelni. Umieść w dużej misce cebulę, ryż, mięso mielone. Dodaj przyprawy: pieprz, sól, majeranek i paprykę, a także przecier pomidorowy. Wyrabiaj całość na gładką masę.
Kapustę dokładnie umyj i podziel na liście. Z każdego wytnij twardą, białą część. W garnku zagotuj wodę, wrzucaj liście kapusty i blanszuj przez ok. 2 minuty. Odkładaj do ostudzenia.
Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku zagotuj bulion z passatą pomidorową, solą, cukrem i pieprzem. Możesz doprawić sos ulubionymi ziołami, np. bazylią.
Do każdego liścia kapusty nakładaj porcję farszu. Zawijaj, składając najpierw boki do środka, a później zwijając wzdłuż. Gotowe gołąbki układaj w naczyniu żaroodpornym. Zalej je wodą lub sosem pomidorowym. Piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. Po tym czasie zalej sosem pomidorowym i piecz jeszcze 20 minut bez przykrycia.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements