StoryEditorTradycyjna kuchnia

Sposób na szybsze gołąbki? Zrób je z kapusty pekińskiej

Nawet prawdziwych miłośników gołąbków niekiedy przeraża konieczność żmudnego, kilkugodzinnego stania w kuchni i przygotowywania ulubionego przysmaku. Jest jednak sposób, by tego uniknąć. Przygotuj razem z nami szybkie gołąbki z kapusty pekińskiej! Jak je zrobić?

Jaką kapustę najlepiej wybrać na gołąbki? 

Tradycyjne gołąbki przygotowuje się, owijając farsz liśćmi białej kapusty. Wiele osób uważa wręcz, że to najlepszy wybór w przypadku tego dania. Nie oznacza to jednak, że jedyny. Gołąbki można przygotować także wybierając liście kapusty włoskiej, rzymskiej czy pekińskiej. 

Decyzja o tym, jaką kapustę wybrać, należy za każdym razem do gotującego. Może on kierować się ulubionym smakiem, sezonowością warzyw lub czasem przygotowania. Gołąbki z białej kapusty są bowiem czasochłonne: wymagają ugotowania tego warzywa, wystudzenia i obierania liść po liściu. Z kolei gołąbki z kapusty pekińskiej to szybsza alternatywa: liście wystarczy 2-3 minuty blanszować w gorącej wodzie. 

Jak zrobić gołąbki z kapusty pekińskiej? 

Składniki: 

  • 150 g ryżu 
  • 800 g mięsa mielonego 
  • 1 średnia kapusta pekińska 
  • 1 cebula 
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  • 1 szklanka bulionu lub rosołu 
  • 2 szklanki passaty pomidorowej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 

Przygotowanie: 

Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Cebulę obierz, pokrój drobno i podsmaż na złoto na patelni. Umieść w dużej misce cebulę, ryż, mięso mielone. Dodaj przyprawy: pieprz, sól, majeranek i paprykę, a także przecier pomidorowy. Wyrabiaj całość na gładką masę. 

Kapustę dokładnie umyj i podziel na liście. Z każdego wytnij twardą, białą część. W garnku zagotuj wodę, wrzucaj liście kapusty i blanszuj przez ok. 2 minuty. Odkładaj do ostudzenia. 

Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku zagotuj bulion z passatą pomidorową, solą, cukrem i pieprzem. Możesz doprawić sos ulubionymi ziołami, np. bazylią. 

Do każdego liścia kapusty nakładaj porcję farszu. Zawijaj, składając najpierw boki do środka, a później zwijając wzdłuż. Gotowe gołąbki układaj w naczyniu żaroodpornym. Zalej je wodą lub sosem pomidorowym. Piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. Po tym czasie zalej sosem pomidorowym i piecz jeszcze 20 minut bez przykrycia.

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements 

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 22:06