Dlaczego warto jeść cukinię?
W lecie cukinia króluje w przydomowych ogródkach warzywnych. Nic w tym dziwnego - prócz pysznego, choć delikatnego smaku, warzywo to ma szereg innych zalet. Przede wszystkim cukinie są lekkostrawne i niskokaloryczne: 100 g surowej cukinii to zaledwie ok. 17-20 kcal. Dzięki temu cieszą się uznaniem dietetyków.
Cukinia świetnie sprawdza się w diecie, bo przy swojej niskokaloryczności dostarcza organizmowi liczne składniki odżywcze, takie jak żelazo, potas czy magnez. Do tego jest bogata w witaminy – zawiera między innymi witaminę C, K i B1.
Naukowcy twierdzą, że warto jeść cukinię, ponieważ jest dobra dla żołądka, ma pozytywny wpływ na trawienie, wzmacnia układ odpornościowy, redukuje stres oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
Co można zrobić z cukinii?
Możliwości przerabiania cukinii są niemal nieskończone. Ze względu na swój delikatny smak, warzywo to równie dobrze sprawdza się w słonych wypiekach, jak i w słodkich - z odrobiną kakao z cukinii można przygotować pyszne ciasto. Letnią obfitość tego zielonego warzywa można wykorzystać także w sałatkach, zrobić z niego placki podobne do ziemniaczanych, szaszłyki, chipsy, zupę-krem w chłodniejsze dni, a nadmiar zamarynować w słoikach - przepisów na weki z cukinii jest tyle, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.
Przepis na minipizze z cukinii
Minipizze z cukinii to rozwiązanie bardzo oryginalne, ale nie mniej smaczne. Ich zaletą jest to, że nie trzeba wcześniej wyrabiać ciasta drożdżowego oraz to, że dają ogromne możliwości eksperymentowania. To prosta, tania i pyszna receptura, choć sprawdzi się raczej w nieco chłodniejsze dni – cukiniowe pizze wymagają bowiem pieczenia.
Składniki:
- duża cukinia
- dowolny półtwardy ser
- szynka lub boczek
- dowolne warzywa, np. pomidory, papryka, cebula
- domowy ketchup
- kilka ząbków czosnku
- zioła świeże lub suszone: oregano, bazylia
Przygotowanie
Cukinię pokrój w plastry o grubości 0,5 - 1 cm. Przygotuj dodatki. Ser zetrzyj na tarce. Szynkę pokrój w cienkie kostki. Jeśli używasz boczku, podsmaż go na suchej patelni aż będzie chrupki. Następnie pokrój warzywa. Wszystko wymieszaj i dodaj kilka łyżek domowego ketchupu (ciekawym pomysłem może być przygotowanie ketchupu z cukinii). Dodaj zmiażdżony czosnek i zioła. Wymieszaj masę i nakładaj po dużej łyżce na każdy plaster cukinii.
Cukinię z dodatkami układaj na papierze do pieczenia. Piecz przez 25 minut w temperaturze 200°C.
Smacznego!
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements