StoryEditorPrzepisy z jabłkami

Świętuj Światowy Dzień Jabłka codziennie z przepisem na jabłka w cieście

Wszyscy lubią jabłka! Ci, którzy twierdzą, że jest inaczej, po prostu nie znaleźli jeszcze ulubionej odmiany tego wszechstronnego owocu. Jabłka to wspaniała baza dla jesiennych deserów: racuchów i szarlotek. Można także po prostu obsmażyć je w cieście. Jaki jest przepis?

Kiedy jest Światowy Dzień Jabłka? 

By uczcić wyjątkowość jabłek, 28 września ustanowiono Światowym Dniem Jabłka. Ten owoc jest prawdopodobnie najpopularniejszy na świecie i nie ma się co dziwić - jest wszechstronny, a szeroki katalog jego odmian sprawia, że każdy znajdzie jabłko dla siebie. 28 września celebrujemy zalety jabłek. Warto bowiem wiedzieć, że zawierają one wiele witamin, w tym C, B1, B2, beta-karoten, a także minerały: żelazo, cynk, potas. 

Jak się świętuje Światowy Dzień Jabłka? 

W Polsce największe obchody Światowego Dnia Jabłka organizowane są rokrocznie w Warce (pow. grójecki, woj. mazowieckie). Najczęściej przypadają w ostatni weekend września: 2023 roku odbyły się one 24 września. Wówczas w Warce można między innymi wziąć udział w konkursie na najsmaczniejszą szarlotkę, warsztatach jabłkowych czy pieczeniu jabłek! Są także inne lokalne atrakcje, w tym koncerty, występy, pokazy oraz zabawy dla dzieci. 

Przepis na jabłka w cieście 

Choć Światowy Dzień Jabłka 2023 już za nami, w swojej kuchni możemy obchodzić go codziennie, zwłaszcza jesienią! Można celebrować te wspaniałe owoce pod wieloma postaciami. Dziś proponujemy je w wersji smażonej w cieście. 

Składniki

  • 3 jabłka 
  • 1 jajko 
  • 0,5 szklanki mleka 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • sól 
  • cukier puder 
  • olej do smażenia 

Przygotowanie

Jabłka umyj i osusz. Za pomocą noża lub specjalnej łyżki usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój owoce w plastry o grubości około centymetra. Jajko wbij do miski, dodaj mąkę, mleko i szczyptę soli, wymieszaj by powstało ciasto o konsystencji nieco gęstszej niż na naleśniki. W tak przygotowanej masie zanurzaj plastry jabłek, by dokładnie je pokryła. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim jabłka w cieście na złoto. Podawaj posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło!

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 10:01