StoryEditorZupa na zimę

Sycąca zupa z pieczonej brukselki rozgrzeje w najzimniejszy dzień

Rozgrzewających właściwości takich zup jak kapuśniak czy kwaśnica nie trzeba nikomu przedstawiać. Tymczasem zupa z pieczonej brukselki ma wąskie grono fanów, a zasługuje, by być kulinarną supergwiazdą jesieni i zimy! Jak ją zrobić?

Mała brukselka, wiele witamin. Jakie ma zalety dla zdrowia? 

Brukselka to dla wielu osób koszmar z dzieciństwa - na tyle silny, że nie są w stanie jej zjeść nawet w dorosłym życiu. Tymi małymi kapustkami przez lata dręczono bowiem dzieci w przedszkolach i szkołach. Na szczęście brukselka nie musi być gorzką papką! Przygotowana odpowiednio, jest smaczna a zarazem zdrowa. Znajdziemy w niej witamy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Dostarczy organizmowi porcji magnezu, żelaza, fosforu, sodu, wapnia, manganu, siarki, cynku, selenu oraz potasu, a także kwasu foliowego i błonnika. Warto włączyć to warzywo do diety, szczególnie zimą, gdy brak nam świeżych dodatków do obiadu!

Przeczytaj także: Dieta ketogeniczna – wady i zalety!

Przepis na rozgrzewającą zupę z brukselki 

Składniki

  • 500 g żeberek wieprzowych, 
  • 400 g brukselki, 
  • 3 ziemniaki, 
  • 2 marchewki, 
  • 1 korzeń pietruszki, 
  • 0,5 korzenia selera, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 3 ziarna ziela angielskiego, 
  • 1,5 litra bulionu warzywnego, 
  • 20 ml oleju rzepakowego, 
  • 20 ml oliwy z oliwek, 
  • sól, pieprz do smaku, 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, 
  • 30 g posiekanej natki pietruszki 

Przygotowanie

Zacznij od upieczenia brukselki. Umyj ją, odetnij końcówki i potnij kapustki na pół. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą, posyp solą, pieprzem i papryką wędzoną, a następnie wymieszaj, by przyprawy równomiernie się rozłożyły. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut, aż brukselki się zarumienią. 

Żeberka podsmaż na oleju w dużym garnku. Gdy się zazłocą, dodaj posiekany czosnek, pokrojoną cebulę i podduszaj, aż warzywa się zeszklą. W tym czasie obierz ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę, pokrój na mniejsze części i wrzuć do garnka. Zalej bulionem, dopraw zielem angielskim i laurowymi liśćmi. Gotuj przez około 40 minut na małym ogniu. 10 minut przed końcem dodaj pieczoną brukselkę. Dopraw solą i pieprzem, podawaj zupę posypaną natką pietruszki. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. październik 2024 11:02