Jakie zalety ma karkówka?
Wybierając mięso na rodzinny obiad, warto rozważyć karkówkę wieprzową. Jest to bowiem dosyć tłuste mięso, a właśnie tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku. Z tego powodu potrawy z karkówki są soczyste i aromatyczne, a do uzyskania tego efektu nie potrzeba wcale specjalistycznych umiejętności kulinarnych. Wystarczą dobrze dobrane przyprawy oraz dodatki. By zrównoważyć tłuste mięso, warto podać je w towarzystwie dużej ilości warzyw!
Przepis na pieczoną karkówkę z warzywami
Składniki:
- 1,5 kg karkówki wieprzowej,
- 4 cebule,
- 0,5 pora,
- 3-4 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 czerwona papryka,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka majonezu,
- kmin rzymski, suszona papryka, granulowany czosnek,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Karkówkę wieprzową pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. Przygotuj mieszankę przypraw: roztłucz w moździerzu kmin rzymski i wymieszaj z papryką oraz czosnkiem. Natrzyj mięso z obu stron przyprawami i odłóż na co najmniej 30 minut.
Cebulę obierz z łupin i pokrój w grube plastry. Pora przekrój na pół i potnij na mniejsze kawałki. Marchewki i pietruszkę wyszoruj, również pokrój w plasterki. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski. Wszystkie warzywa umieść w naczyniu żaroodpornym. Połącz przecier pomidorowy z majonezem i polej warzywa tak przygotowanym sosem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Na wierzchu ułóż plastry karkówki. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 20 minut, po tym czasie przewróć mięso na drugą stronę i piecz kolejne 20 minut. Następnie przykryj naczynie i duś jego zawartość przez około godzinę. Podawaj z upieczonymi warzywami.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements