Krewetki marynowane z zasmażanym makaronem ryżowym
Składniki:
- 300 g krewetek Black Tiger,
- 200 g makaronu ryżowego wstążki,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- kilka grzybów mun
Marynata:
- 2 łyżki miodu,
- 3 ząbki czosnku,
- kawałek korzenia imbiru,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka sosu chilli,
- szczypiorek,
- ziarna sezamu.
Przygotowanie
Makaron ugotować, odcedzić, przelać wodą, odstawić, aby pozbyć się wody. Grzyby zalać wodą i odstawić na 20 minut, odcedzić i pokroić. Składniki marynaty wymieszać, dodać plastry czosnku. Rozmrożone krewetki ułożyć w marynacie i odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać olej sezamowy, ułożyć krewetki, podsmażyć, dodać marynatę, makaron, grzyby i smażyć na bardzo małym ogniu, aż cały sos się zredukuje. Szczypiorek posiekać drobno, ziarna sezamu podprażyć na suchej patelni. Na talerze wyłożyć makaron z krewetkami, posypać szczypiorkiem i sezamem.
Krewetki w tempurze
Składniki:
- 350 g dużych krewetek,
- sok z 1/2 limonki,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki kukurydzianej,
- ok. 100 ml wody,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- ostra papryka,
- olej do smażenia.
Przygotowanie
Krewetki wypłukać, osuszyć. Skropić sokiem z limonki, odstawić. Składniki na ciasto zmiksować. Rozgrzać olej, krewetki maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron, łącznie około 5 minut. Wykładać na ręcznik papierowy. Podawać z ulubionymi sosami.
Sałatka z krewetkami, kaki i awokado
Składniki:
- 200 g krewetek,
- 1 owoc kaki,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- miks sałat,
- 1 awokado,
- pieprz, sól,
- 1/2 limonki,
- kilka czarnych oliwek,
- 1 łyżka miodu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z 1/2 limonki.
Przygotowanie
Składniki sosu wymieszać i odstawić. Masło rozpuścić, dodać plasterki czosnku i rozmrożone osuszone krewetki. Smażyć na złoto z dwóch stron. Doprawić solą i pieprzem, wycisnąć trochę soku z limonki. Na talerz wyłożyć miks sałat, ułożyć plasterki kaki, plastry awokado, oliwki i podsmażone krewetki. Polać sosem.
źródło: Tygodnik Poradnik Rolniczy nr 49/2023
fot. Tygodnik Poradnik Rolniczy