StoryEditorDania na sylwestra

Sylwestrowe przekąski: krewetki na 3 sposoby

Szukasz przepisów, które będą sylwestrowymi pewniakami? Wypróbuj dania z krewetek! Te smaczne skorupiaki mają wiele zalet, a co najważniejsze, świetnie sprawdzają się jako przekąski. Można je podać smażone lub w towarzystwie makaronu albo z sałatką. Jaką opcję wybierasz?

Krewetki marynowane z zasmażanym makaronem ryżowym

Składniki:

  • 300 g krewetek Black Tiger,
  • 200 g makaronu ryżowego wstążki,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • kilka grzybów mun

Marynata:

  • 2 łyżki miodu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kawałek korzenia imbiru,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka sosu chilli,
  • szczypiorek,
  • ziarna sezamu.

Przygotowanie

Makaron ugotować, odcedzić, przelać wodą, odstawić, aby pozbyć się wody. Grzyby zalać wodą i odstawić na 20 minut, odcedzić i pokroić. Składniki marynaty wymieszać, dodać plastry czosnku. Rozmrożone krewetki ułożyć w marynacie i odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać olej sezamowy, ułożyć krewetki, podsmażyć, dodać marynatę, makaron, grzyby i smażyć na bardzo małym ogniu, aż cały sos się zredukuje. Szczypiorek posiekać drobno, ziarna sezamu podprażyć na suchej patelni. Na talerze wyłożyć makaron z krewetkami, posypać szczypiorkiem i sezamem.

image

krewetki marynowane z makaronem ryżowym

FOTO: Mariusz Kosmala

Krewetki w tempurze

Składniki:

  • 350 g dużych krewetek,
  • sok z 1/2 limonki,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • ok. 100 ml wody,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • ostra papryka,
  • olej do smażenia. 

Przygotowanie

Krewetki wypłukać, osuszyć. Skropić sokiem z limonki, odstawić. Składniki na ciasto zmiksować. Rozgrzać olej, krewetki maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron, łącznie około 5 minut. Wykładać na ręcznik papierowy. Podawać z ulubionymi sosami.

image

krewetki w tempurze

FOTO: Mariusz Kosmala

Sałatka z krewetkami, kaki i awokado

Składniki:

  • 200 g krewetek,
  • 1 owoc kaki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • miks sałat,
  • 1 awokado,
  • pieprz, sól,
  • 1/2 limonki,
  • kilka czarnych oliwek,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z 1/2 limonki.

Przygotowanie

Składniki sosu wymieszać i odstawić. Masło rozpuścić, dodać plasterki czosnku i rozmrożone osuszone krewetki. Smażyć na złoto z dwóch stron. Doprawić solą i pieprzem, wycisnąć trochę soku z limonki. Na talerz wyłożyć miks sałat, ułożyć plasterki kaki, plastry awokado, oliwki i podsmażone krewetki. Polać sosem.

image

sałatka z krewetkami, kaki i awokado

FOTO: Mariusz Kosmala

źródło: Tygodnik Poradnik Rolniczy nr 49/2023

fot. Tygodnik Poradnik Rolniczy

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 18:17