Czy do robienia makaronu z warzyw potrzebny jest specjalny sprzęt?
Makaron z cukinii nie jest trudny w przygotowaniu. Chodzi o warzywa pocięte w długie, cieniutkie paski. Można je uzyskać za pomocą specjalnych krajalnic lub temperówek do warzyw, jednak brak takiego sprzętu nie jest przeszkodą w serwowaniu makaronu. W warunkach domowych wystarczy dobrze naostrzony nóż lub zwykła obieraczka, dzięki którym uzyskamy paski, przypominające makaron w typie spaghetti lub tagliatelle.
Z jakich warzyw można zrobić makaron?
Makarony warzywne nie ograniczają się tylko do cukinii. Można je zrobić również z innych warzyw. Do jesiennych dań świetnie będą pasować makarony z marchewki lub batatów. Z łatwością zrobimy także makaron z dyni – jej specjalna odmiana, dynia makaronowa, po obróbce cieplnej sama rozpada się na niteczki, przypominające właśnie makaron.
Przepis na makaron z cukinii z oliwą i czosnkiem
Składniki:
- 2 cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 40 g parmezanu
- pęczek natki pietruszki
- sok z 1/4 cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinie dokładnie umyj, przekrój na pół i usuń środek z pestkami. Ostrym nożem pokrój ją wraz ze skórką na cieniutkie plastry, a następnie w paseczki, jeżeli chcesz uzyskać makaron przypominający spaghetti. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany czosnek przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj nitki z cukinii i podgrzewaj je przez kolejne 5 minut, regularnie mieszając. Nadmiar wody powinien odparować, ale cukinia musi pozostać jędrna. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia, dopraw makaron solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posyp startym parmezanem i udekoruj pietruszką.
Powyższy przepis to makaron z cukinii, podany na najprostszy włoski sposób - z oliwą i czosnkiem, jednak można go podawać z ulubionym sosem oraz np. pulpecikami.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements