StoryEditorTanie gotowanie

Tania i sycąca kuchnia: przepis na hiszpańską tortillę z ziemniakami

Tanie i pożywne dania, które można zaserwować zarówno na obiad, jak i na kolację, uratowały już niejeden jadłospis. Wymagają składników, które zwykle mamy w domach, a ich zrobienie zajmuje zaledwie chwilę. Do tej kategorii zalicza się także tortilla z ziemniakami. Jak ją ugotować?

Czym jest hiszpańska tortilla? 

Słowo “tortilla” kojarzymy zwykle z cienkim plackiem, wykonanym z mąki kukurydzianej lub pszennej, w który zawijamy dowolną zawartość. Taki typ tortilli pochodzi z kuchni meksykańskiej. Z kolei tortilla hiszpańska wygląda nieco inaczej – to także rodzaj placka z dodatkami, lecz przypomina omlet, bowiem przygotowuje się go z jajek. Można podać hiszpańską tortillę właściwie ze wszystkim, co mamy w lodówce, warto jednak wypróbować przepis na szybki i sycący placek z dodatkiem ziemniaków i cebuli. 

Przepis na tortillę z ziemniakami 

Składniki

  • 5 ziemniaków, 
  • duża cebula, 
  • 4 jajka, 
  • tymianek, 
  • sól, pieprz, 
  • olej do smażenia 

Przygotowanie

Ziemniaki obierz z łupin i opłucz. Pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej na patelni i podsmaż ziemniaki, aż nieco zmiękną. Cebulę obierz i pokrój w piórka, dodaj na patelnię. Gdy warzywa zmiękną, wbij jajka do miski i roztrzep je z dodatkiem tymianku, soli oraz pieprzu. Możesz uzupełnić masę jajeczną 2-3 łyżkami wody. Zalej ziemniaki i cebulę roztrzepanymi jajkami, przykryj patelnię i smaż przez 2 minuty. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, przykryj patelnię dużym talerzem, przełóż na niego tortillę, a następnie przerzuć ją z powrotem, by usmażyć drugą stronę. Powinno to potrwać około 2 minuty.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
02. maj 2024 09:49