Czym jest hiszpańska tortilla?
Słowo “tortilla” kojarzymy zwykle z cienkim plackiem, wykonanym z mąki kukurydzianej lub pszennej, w który zawijamy dowolną zawartość. Taki typ tortilli pochodzi z kuchni meksykańskiej. Z kolei tortilla hiszpańska wygląda nieco inaczej – to także rodzaj placka z dodatkami, lecz przypomina omlet, bowiem przygotowuje się go z jajek. Można podać hiszpańską tortillę właściwie ze wszystkim, co mamy w lodówce, warto jednak wypróbować przepis na szybki i sycący placek z dodatkiem ziemniaków i cebuli.
Przepis na tortillę z ziemniakami
Składniki:
- 5 ziemniaków,
- duża cebula,
- 4 jajka,
- tymianek,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz z łupin i opłucz. Pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej na patelni i podsmaż ziemniaki, aż nieco zmiękną. Cebulę obierz i pokrój w piórka, dodaj na patelnię. Gdy warzywa zmiękną, wbij jajka do miski i roztrzep je z dodatkiem tymianku, soli oraz pieprzu. Możesz uzupełnić masę jajeczną 2-3 łyżkami wody. Zalej ziemniaki i cebulę roztrzepanymi jajkami, przykryj patelnię i smaż przez 2 minuty. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, przykryj patelnię dużym talerzem, przełóż na niego tortillę, a następnie przerzuć ją z powrotem, by usmażyć drugą stronę. Powinno to potrwać około 2 minuty.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements