Co dodać do ciastek czekoladowych?
Czekoladowe ciasteczka to doskonała baza do wszelkich dodatków. Orzechy laskowe to tylko jedna z opcji! Można je zastąpić np. włoskimi, arachidowymi bądź innymi, lub wzbogacić przepis, dodając na przykład wiórki kokosowe lub suszone owoce - żurawinę, morele, śliwki. By zyskać smakowy kontrapunkt, ciastka można udekorować na wierzchu pokruszonymi na mniejsze kawałki słonymi precelkami. Z kolei miłośnicy słodyczy mogą dodać na przykład ulubione cukierki w typie M&M’s lub posiekaną białą czekoladę.
Przepis na czekoladowe ciastka z 4 składników
Składniki:
- 1 duże jajko,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 250 g kremu czekoladowego,
- 100 g orzechów laskowych
Przygotowanie:
Wyjmij masło z lodówki ok. 30 minut przed rozpoczęciem pieczenia, by miało temperaturę pokojową. Orzechy podpraż na patelni i posiekaj na mniejsze kawałki. Jajko wbij do miski, dodaj krem czekoladowy i zmiksuj, stopniowo dodając mąkę. Gdy masa będzie jednolita i gęsta, nakładaj ją po łyżce do silikonowych foremek. Posyp po wierzchu posiekanymi orzechami. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 8-10 minut. Wyjmij i odłóż do ostudzenia.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements