StoryEditorSzybkie i smaczne!

Te czekoladowe ciastka z orzechami zrobisz tylko z 4 składników! Jaki jest przepis?

Czekoladowe ciasteczka z dodatkiem orzechów laskowych to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Są duże, miękkie i wilgotne – z pewnością podbiją serce niejednego łasucha! Do ich przygotowania potrzebne są tylko cztery składniki. Jakie?

Co dodać do ciastek czekoladowych? 

Czekoladowe ciasteczka to doskonała baza do wszelkich dodatków. Orzechy laskowe to tylko jedna z opcji! Można je zastąpić np. włoskimi, arachidowymi bądź innymi, lub wzbogacić przepis, dodając na przykład wiórki kokosowe lub suszone owoce - żurawinę, morele, śliwki. By zyskać smakowy kontrapunkt, ciastka można udekorować na wierzchu pokruszonymi na mniejsze kawałki słonymi precelkami. Z kolei miłośnicy słodyczy mogą dodać na przykład ulubione cukierki w typie M&M’s lub posiekaną białą czekoladę. 

Przepis na czekoladowe ciastka z 4 składników 

Składniki

  • 1 duże jajko, 
  • 1 szklanka mąki pszennej, 
  • 250 g kremu czekoladowego, 
  • 100 g orzechów laskowych 

Przygotowanie

Wyjmij masło z lodówki ok. 30 minut przed rozpoczęciem pieczenia, by miało temperaturę pokojową. Orzechy podpraż na patelni i posiekaj na mniejsze kawałki. Jajko wbij do miski, dodaj krem czekoladowy i zmiksuj, stopniowo dodając mąkę. Gdy masa będzie jednolita i gęsta, nakładaj ją po łyżce do silikonowych foremek. Posyp po wierzchu posiekanymi orzechami. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 8-10 minut. Wyjmij i odłóż do ostudzenia.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 22:04