StoryEditorPrzepis na upalne dni!

Ten przepis to prawdziwy HIT! Ciasto z trzema lodami

W upalne dni trudno oprzeć się pokusie, jaką stanowią pyszne, zimne lody. Na wagę złota są także przepisy na desery, które nie wymagają uruchamiania piekarnika i spędzenia kilku godzin w rozgrzanej kuchni. Przepis na ciasto z trzema rodzajami lodów jest więc idealny, by wypróbować go, gdy temperatura na zewnątrz szaleje.

Lodowe ciasto – przysmak dla małych i dużych 

Ciasto lodowe to właściwie raczej lodowy deser warstwowy. Z pewnością zasmakują w nim zarówno najmłodsi, jak i nieco starsi. Dzieci, które w lecie mogłyby jeść lody na każdy posiłek, z pewnością ucieszą się na wieść, że mogą powiedzieć rodzicom o tym, iż jest to całkiem zdrowy deser. Lody są bowiem bogate w białko i wapń, a także witaminy A, B2, B12, D i E. W niektórych sorbetach obecna jest także witamina C. Lody nie tylko wpływają więc dobrze na nasz nastrój i świetnie chłodzą, ale także pomagają budować odporność i sprawdzają się jako... lek na ból gardła - dzięki swojej temperaturze łagodzą obrzęk. To dokładnie takie samo działanie, jak przykładanie lodu na stłuczenia, tylko od środka! 

Przepis na ciasto z trzema rodzajami lodów 

Składniki: 

  • 2 duże banany 
  • 250 ml lodów waniliowych 
  • 250 ml lodów czekoladowych 
  • 250 ml lodów wiśniowych (truskawkowych lub innych) 
  • 100 g prażonych orzechów laskowych 
  • 200 g masła 
  • 200 g herbatników 
  • 5-7 łyżek miodu 
  • 2 garści wiśni bez pestek 
  • 50 g gorzkiej czekolady 

Przygotowanie 

Masło rozpuść wymieszaj z drobno pokruszonymi herbatnikami (możesz je zblendować lub połamać za pomocą wałka kuchennego). Dodaj miód - jego ilość dostosuj do poziomu słodyczy, który ci odpowiada. Kiedy uzyskasz jednorodną mieszankę, rozłóż ją na wstępnie natłuszczonej blasze do pieczenia. Włóż do zamrażarki na 10 minut. 

Na herbatnikowym spodzie ułóż lody waniliowe. Zamroź na 30 minut. Banany pokrój w plastry i ułóż na lodach. Znów włóż do zamrażarki na chwilę, tak, aby lody nie miały szansy się rozpuścić. Na bananach ułóż lody czekoladowe. Zamroź ponownie na 20 minut. Posyp lody czekoladowe prażonymi orzechami laskowymi, następnie wyłóż na nie lody wiśniowe lub truskawkowe i wszystko jeszcze raz włóż do zamrażarki. Przed podaniem posyp grubo posiekaną czekoladą i udekoruj wiśniami lub innymi owocami świeżymi albo mrożonymi. Możesz też użyć karmelu lub rozpuszczonej czekolady, które świetnie sprawdzą się jako polewa.

Smacznego!

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. Pixabay

 

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
07. maj 2024 06:37