StoryEditorSos grzybowy

Ten sekretny składnik sprawi, że sos grzybowy będzie wyśmienity!

19.09.2022., 15:38h

Sezon na grzyby w pełni. Ostatnio publikowaliśmy mnóstwo sprawdzonych przepisów z grzybami w roli głównej. Dziś proponujemy sos grzybowy z sekretnym składnikiem. O jaki dodatek chodzi?

Sos grzybowy świetnie smakuje w towarzystwie klusek, kopytek, ziemniaków, makaronu i kaszy. Idealnie komponuje się z polędwiczkami. Aby sos smakował nieziemsko, wystarczy dodatek... słodkiej śmietanki i świeżego tymianku!

Sos grzybowy

Składniki:

  • 500 g leśnych grzybów
  • 2 niewielkie cebule
  • szklanka śmietanki 30 proc.
  • masło
  • sól, pieprz, świeży tymianek
  • opcjonalnie: pół szklanki bulionu warzywnego lub grzybowego

Sposób wykonania:

Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż grzyby. Smaż na mocnym ogniu, a kiedy odparuje woda, lekko osól, wlej śmietanę i dodaj tymianek. Zmniejsz moc palnika i duś przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz, żeby twój sos nie był zbyt gęsty, dolej pół szklanki bulionu.

Angelika Drygas

Źródło: haps.pl

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. listopad 2024 22:13