Sos grzybowy świetnie smakuje w towarzystwie klusek, kopytek, ziemniaków, makaronu i kaszy. Idealnie komponuje się z polędwiczkami. Aby sos smakował nieziemsko, wystarczy dodatek... słodkiej śmietanki i świeżego tymianku!
Sos grzybowy
Składniki:
- 500 g leśnych grzybów
- 2 niewielkie cebule
- szklanka śmietanki 30 proc.
- masło
- sól, pieprz, świeży tymianek
- opcjonalnie: pół szklanki bulionu warzywnego lub grzybowego
Sposób wykonania:
Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż grzyby. Smaż na mocnym ogniu, a kiedy odparuje woda, lekko osól, wlej śmietanę i dodaj tymianek. Zmniejsz moc palnika i duś przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz, żeby twój sos nie był zbyt gęsty, dolej pół szklanki bulionu.
Angelika Drygas
Źródło: haps.pl
fot. envato elements