StoryEditorPomysł na obiad

TOP 3 jednogarnkowe dania obiadowe, którymi oczarujesz całą rodzinę

By obiad był pyszny i sycący, wcale nie musi składać się z kilku dań i wymagać od gotującego stania przy garnkach przez kilka godzin. Wystarczy wypróbować dania jednogarnkowe, które niemal robią się same! Poznajcie nasze propozycje!

Danie jednogarnkowe zero waste: kaszotto z warzywami 

Składniki: 

  • 200 g kaszy pęczak 
  • 400 g pomidorów świeżych lub z puszki 
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka (korzeń i natka) 
  • 100 g selera 
  • 1 cebula 
  • 200 g zielonego groszku 
  • 100 g sera w typie parmezanu 

Przygotowanie: 

Obierz marchew, pietruszkę, selera i cebulę i pokrój warzywa w grubą kostkę. Wymieszaj z pieprzem i solą, rozłóż na blaszce do pieczenia i podpiekaj przez ok. 30 minut w 190 stopniach Celsjusza. Następnie przełóż warzywa do garnka lub na dużą patelnię i wsyp suchą kaszę. Dodaj groszek, pokrojone pomidory i wlej szklankę wody. Gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut. Gdy kasza będzie miękka, wyłącz ogień i dodaj parmezan. Wymieszaj całość. Posyp posiekaną natką pietruszki.

image

Kasza gryczana to doskonała baza do kaszotto.

FOTO: Envato Elements
 

Wegańskie curry z kalafiora 

Składniki: 

  • 1 kalafior 
  • 1 cebula 
  • 0,5 kg ziemniaków 
  • 200 g zielonego groszku 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 0,5 szklanki mleczka kokosowego 
  • 1 szklanka warzywnego bulionu 
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw curry 
  • 1 łyżeczka kolendry 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Przygotowanie: 

Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Obierz i posiekaj cebulę, czosnek oraz ziemniaki. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i umieść na niej cebulę i czosnek. Wsyp sproszkowaną paprykę oraz mieszankę przypraw curry. Podsmażaj przez chwilę, regularnie mieszając. Dodaj ziemniaki i groszek, zalej warzywnym bulionem i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie wrzuć na patelnię kalafiora i zalej całość mleczkiem kokosowym. Duś całość, aż warzywa będą miękkie. Przed podaniem posyp kolendrą. 

image

Curry z kalafiora możesz podać z ryżem jaśminowym lub basmati.

FOTO: Envato Elements

Jednogarnkowe danie mięsne na zime dni: Strognow 

Składniki: 

  • 1 kg polędwicy wołowej 
  • 0,5 l bulionu warzywnego 
  • 1 cebula 
  • 50 g pieczarek 
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • pieprz i sól 

Przygotowanie: 

Mięso pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm w poprzek włókien. Następnie plastry potnij na wąskie paski. Cebulę i pieczarki pokrój w plasterki a następnie podsmaż je na patelni. Zalej połową bulionu i duś przez ok. 10 minut. Dodaj na patelnę mięso, dopraw pieprzem i solą. Następnie dodaj cukier, musztardę i przecier pomidorowy. Dolej resztę bulionu i duś, aż mięso będzie gotowe. Przed podaniem wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj. 

image

Strogonow to rozgrzewające danie na zimne dni.

FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 21:08