Danie jednogarnkowe zero waste: kaszotto z warzywami
Składniki:
- 200 g kaszy pęczak
- 400 g pomidorów świeżych lub z puszki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń i natka)
- 100 g selera
- 1 cebula
- 200 g zielonego groszku
- 100 g sera w typie parmezanu
Przygotowanie:
Obierz marchew, pietruszkę, selera i cebulę i pokrój warzywa w grubą kostkę. Wymieszaj z pieprzem i solą, rozłóż na blaszce do pieczenia i podpiekaj przez ok. 30 minut w 190 stopniach Celsjusza. Następnie przełóż warzywa do garnka lub na dużą patelnię i wsyp suchą kaszę. Dodaj groszek, pokrojone pomidory i wlej szklankę wody. Gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut. Gdy kasza będzie miękka, wyłącz ogień i dodaj parmezan. Wymieszaj całość. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Wegańskie curry z kalafiora
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 cebula
- 0,5 kg ziemniaków
- 200 g zielonego groszku
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki mleczka kokosowego
- 1 szklanka warzywnego bulionu
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw curry
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka ostrej papryki
Przygotowanie:
Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Obierz i posiekaj cebulę, czosnek oraz ziemniaki. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i umieść na niej cebulę i czosnek. Wsyp sproszkowaną paprykę oraz mieszankę przypraw curry. Podsmażaj przez chwilę, regularnie mieszając. Dodaj ziemniaki i groszek, zalej warzywnym bulionem i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie wrzuć na patelnię kalafiora i zalej całość mleczkiem kokosowym. Duś całość, aż warzywa będą miękkie. Przed podaniem posyp kolendrą.
Jednogarnkowe danie mięsne na zime dni: Strognow
Składniki:
- 1 kg polędwicy wołowej
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 50 g pieczarek
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Mięso pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm w poprzek włókien. Następnie plastry potnij na wąskie paski. Cebulę i pieczarki pokrój w plasterki a następnie podsmaż je na patelni. Zalej połową bulionu i duś przez ok. 10 minut. Dodaj na patelnę mięso, dopraw pieprzem i solą. Następnie dodaj cukier, musztardę i przecier pomidorowy. Dolej resztę bulionu i duś, aż mięso będzie gotowe. Przed podaniem wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements