Kremowa zupa paprykowa z kuleczkami serowymi
Rozgrzewająca, kremowa zupa z pewnością nada się na jesienny obiad, zwłaszcza kiedy za oknem słota.
Składniki:
- 1 kg czerwonej papryki;
- 2 cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- 3 szklanki bulionu warzywnego;
- 1/2 szklanki śmietanki;
- 2 łyżki oliwy;
- 1 łyżeczka soku z cytryny;
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego;
- sól;
- majeranek;
- 20 dag mielonego białego sera;
- 1 jajko;
- 6 łyżek mąki pszennej;
- 1 łyżka posiekanego koperku;
- biały pieprz.
Sposób przygotowania:
Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 5-7 minut w temperaturze 200°C, aż na skórce pojawią się pęcherzyki. Przełożyć do naczynia, przykryć. Gdy przestygnie, opłukać zimną wodą, obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojone w kostkę cebule, dodać posiekany czosnek. Następnie wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać paprykę i majeranek. Gotować około 25 minut. Zupę zmiksować, wlać śmietankę i sok z cytryny, podgrzać. Doprawić solą i pieprzem kajeńskim.
Aby przygotować kuleczki serowe, należy ser utrzeć z jajkiem, mąką i przyprawami, dodać koperek, wymieszać. Do garnka wlać 1 litr wody, osolić, zagotować, zmniejszyć ogień. Z masy serowej formować niewielkie pulpeciki. Delikatnie wkładać je za pomocą łyżki do gorącej wody, gotować 3-4 minut na bardzo małym ogniu. Kuleczki odsączyć, nałożyć do miseczek, zalać zupą.
Danie jednogarnkowe z papryką, mielonym mięsem i ryżem
Dania jednogarnkowe mają wiele zalet. Sporą popularnością powinny cieszyć się jesienią, kiedy jesienna chandra sprawia, że nie mamy ochoty długo przebywać w kuchni.
Składniki:
- 1 czerwona papryka;
- 400 g mielonego mięsa (np. wołowina z wieprzowiną);
- 100 g ryżu;
- 400 g krojonych pomidorów;
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
- 1 cebula;
- 2 łyżki oliwy;
- 2 ząbki czosnku;
- 375 ml bulionu;
- 100 g tartego żółtego sera;
- papryczka chili;
- 1 łyżeczka suszonego oregano;
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki;
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki;
- sól;
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Na patelni zeszklić na oliwie pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz starty czosnek. Dodać mięso i dokładnie obsmażyć. Dorzucić przyprawy i wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, wsypać suchy ryż i znów dokładnie wymieszać. Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, zalać bulionem. Zamieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować przez około 20 minut. Posypać startym serem, przykryć i podgrzewać aż do roztopienia sera. Danie podawać posypane papryczką chili.
Papryki nadziewane farszem pieczarkowym
Nadziewane papryki to najlepszy pomysł na jesienny obiad. Z farszem można eksperymentować i modyfikować składniki.
Składniki:
- 4 duże czerwone papryki;
- 4 czerstwe bułki;
- 10 dag małych pieczarek;
- 1 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 jajko;
- 1 szklanka bulionu warzywnego;
- 1/2 szklanki mleka;
- 4 łyżki masła;
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki;
- sól;
- czarny pieprz;
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
Bułki pokroić w kostkę i zarumienić na 2 łyżkach roztopionego masła. Pieczarki obrać, przekroić na połowy. Dusić na 1 łyżce masła, aż odparuje większa część płynu. Dodać posiekane cebulę i czosnek, smażyć chwilę razem. Grzyby wymieszać z natką pietruszki, grzankami, ciepłym mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Z papryk ściąć wierzchy, oczyścić je z gniazd nasiennych, opłukać, osuszyć. Warzywa napełnić farszem, umieścić w wysmarowanej pozostałym masłem formie. Papryki przykryć ściętymi wierzchami, podlać bulionem. Zapiekać pod przykryciem około 30 minut w temperaturze 200°C, następnie odkryć i piec jeszcze 10 minut.
Samacznego!
Kamila Berthold
Fot. Envato elements