StoryEditorJESIENNA KUCHNIA

TOP 3 jesienne dania z papryką w roli głównej

13.09.2022., 10:30h

To już czas ostatecznego pożegnania z upalnym latem. Nadchodząca jesień to doskonała pora na rozgrzewające zupy czy jednogarnkowe dania. Czerpmy z nadchodzącej pory roku pełnymi garściami i jedzmy to, co najpyszniejsze. Tym razem proponujemy trzy najlepsze jesienne dania z papryką.

Kremowa zupa paprykowa z kuleczkami serowymi

Rozgrzewająca, kremowa zupa z pewnością nada się na jesienny obiad, zwłaszcza kiedy za oknem słota. 

image

Rozgrzewająca, kremowa zupa z pewnością nada się na jesienny obiad, zwłaszcza kiedy za oknem słota.

FOTO: Envato Elements

Składniki:

  • 1 kg czerwonej papryki;
  • 2 cebule;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 3 szklanki bulionu warzywnego;
  • 1/2 szklanki śmietanki;
  • 2 łyżki oliwy;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny;
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego;
  • sól;
  • majeranek;
  • 20 dag mielonego białego sera;
  • 1 jajko;
  • 6 łyżek mąki pszennej;
  • 1 łyżka posiekanego koperku;
  • biały pieprz.

Sposób przygotowania:

Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 5-7 minut w temperaturze 200°C, aż na skórce pojawią się pęcherzyki. Przełożyć do naczynia, przykryć. Gdy przestygnie, opłukać zimną wodą, obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojone w kostkę cebule, dodać posiekany czosnek. Następnie wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać paprykę i majeranek. Gotować około 25 minut. Zupę zmiksować, wlać śmietankę i sok z cytryny, podgrzać. Doprawić solą i pieprzem kajeńskim.

Aby przygotować kuleczki serowe, należy ser utrzeć z jajkiem, mąką i przyprawami, dodać koperek, wymieszać. Do garnka wlać 1 litr wody, osolić, zagotować, zmniejszyć ogień. Z masy serowej formować niewielkie pulpeciki. Delikatnie wkładać je za pomocą łyżki do gorącej wody, gotować 3-4 minut na bardzo małym ogniu. Kuleczki odsączyć, nałożyć do miseczek, zalać zupą. 

Danie jednogarnkowe z papryką, mielonym mięsem i ryżem

Dania jednogarnkowe mają wiele zalet. Sporą popularnością powinny cieszyć się jesienią, kiedy jesienna chandra sprawia, że nie mamy ochoty długo przebywać w kuchni.

Składniki:

  • 1 czerwona papryka;
  • 400 g mielonego mięsa (np. wołowina z wieprzowiną);
  • 100 g ryżu;
  • 400 g krojonych pomidorów;
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
  • 1 cebula;
  • 2 łyżki oliwy;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 375 ml bulionu;
  • 100 g tartego żółtego sera;
  • papryczka chili;
  • 1 łyżeczka suszonego oregano;
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego;
  •  1 łyżeczka słodkiej papryki;
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Na patelni zeszklić na oliwie pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz starty czosnek. Dodać mięso i dokładnie obsmażyć. Dorzucić przyprawy i wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, wsypać suchy ryż i znów dokładnie wymieszać. Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, zalać bulionem. Zamieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować przez około 20 minut. Posypać startym serem, przykryć i podgrzewać aż do roztopienia sera. Danie podawać posypane papryczką chili.

Papryki nadziewane farszem pieczarkowym

Nadziewane papryki to najlepszy pomysł na jesienny obiad. Z farszem można eksperymentować i modyfikować składniki. 

image

Nadziewane papryki to najlepszy pomysł na jesienny obiad. Z farszem można eksperymentować i modyfikować składniki. 

FOTO: Envato Elements

Składniki:

  • 4 duże czerwone papryki;
  • 4 czerstwe bułki;
  • 10 dag małych pieczarek;
  • 1 cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 jajko;
  • 1 szklanka bulionu warzywnego;
  • 1/2 szklanki mleka;
  • 4 łyżki masła;
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki;
  • sól;
  • czarny pieprz;
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

Bułki pokroić w kostkę i zarumienić na 2 łyżkach roztopionego masła. Pieczarki obrać, przekroić na połowy. Dusić na 1 łyżce masła, aż odparuje większa część płynu. Dodać posiekane cebulę i czosnek, smażyć chwilę razem. Grzyby wymieszać z natką pietruszki, grzankami, ciepłym mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Z papryk ściąć wierzchy, oczyścić je z gniazd nasiennych, opłukać, osuszyć. Warzywa napełnić farszem, umieścić w wysmarowanej pozostałym masłem formie. Papryki przykryć ściętymi wierzchami, podlać bulionem. Zapiekać pod przykryciem około 30 minut w temperaturze 200°C, następnie odkryć i piec jeszcze 10 minut.

Samacznego!

Kamila Berthold
Fot. Envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 16:12