Tuńczyk z rabarbarem
Ten niekonwencjonalny pomysł na połączenie rabarbaru z rybą jest naprawdę warty wypróbowania! Przygotowaną według tego przepisu rybę można połączyć z ryżem.
Składniki:
- 2 filety tuńczyka (po 150 g każdy);
- 300 g rabarbaru;
- 4 małe szalotki;
- 2 łyżki oleju;
- 2 łyżki brązowego cukru;
- sól i pieprz do smaku;
- 2 łyżki posiekanej pietruszki;
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy podzielone na połówki szalotki i smażymy na wolnym ogniu przez 2 min. Dodajemy cukier. Smażymy do zarumienienia cebulek, ciągle mieszając. Dodajemy pokrojony na kawałki grubości około 5 cm rabarbar. Chwilę razem podsmażamy, aż rabarbar lekko zmięknie. Zdejmujemy z ognia, a na wierzch układamy filety tuńczyka. Rybę solimy, posypujemy pieprzem i natką pietruszki oraz polewamy oliwą z oliwek. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200℃. Przekładamy zawartość patelni do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika na 10 min. Po tym czasie tuńczyk powinien być zarumieniony i wysmażony.
Kurczak zapiekany z rabarbarem
Kwaskowaty rabarbar świetnie pasuje również do drobiu. Połączenie tego warzywa z lekko pikantnym kurczakiem jest wyśmienite!
Składniki:
- 8 sztuk podudzi z kurczaka;
- 500 g rabarbaru;
- 2 cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżka startego imbiru;
- 1 łyżeczka kurkumy;
- ½ łyżeczki cynamonu;
- ½ łyżeczki szafranu;
- 1 łyżeczka suszonego kminku;
- 1 liść laurowy;
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 5-6 łyżek cukru;
- pieprz i sól;
- 1 papryczka chili;
- 2 łyżki pistacji;
- 2 łyżki oliwy;
- 2 łyżki masła;
- świeża kolendra.
Sposób przygotowania:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej z masłem. Dodajemy podudzia i smażymy po 10 min z każdej strony. Cebule i czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w kosteczkę. Podsmażone podudzia przekładamy na blachę. Na patelnię wrzucamy cebule, czosnek i rabarbar. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz cukier. Następnie zalewamy warzywa koncentratem wymieszanym ze szklanką wody. Dusimy przez 5 min, a późnie zalewamy kurczaka tym sosem. Dodatkowo obsypujemy posiekaną papryczką chili i pistacjami. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 60 min w 180℃. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżą kolendrą.
Chłodnik z pomidorów i rabarbaru
A może zupa? Ten orzeźwiający chłodnik będzie świetną opcją na cieplejsze wrześniowe dni!
Składniki:
- 6 średnich pomidorów malinowych;
- 3 łodygi rabarbaru;
- 8 listków mięty;
- mały pęczek kolendry;
- 5 łyżek cukru trzcinowego;
- sól i pieprz do smaku;
- tabasco (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzamy oraz ściągamy skórkę. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Do rondelka wlewamy 1 i 1/5 szklanki wody, rozpuszczamy cukier. Zagotowujemy i wrzucamy rabarbar. Ponownie zagotowujemy, a następnie wyławiamy rabarbar. Do wywaru dodajemy pokrojony miąższ z 4 pomidorów. Gotujemy, miksujemy i pozostawiamy do ostudzenia. Resztę pomidorów kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do zupy razem z posiekaną kolendrą i miętą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz – opcjonalnie – tabasco.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements