StoryEditorRABARBAR W KUCHNI

TOP 3 przepisy z rabarbarem na słono

31.08.2022., 16:45h

Rabarbar to wartościowe warzywo – zawiera sporo błonnika oraz witamin. Dodatkowo zawarte w tej roślinie polifenole mają działanie przeciwnowotworowe. W dzisiejszych czasach rabarbar niestety odszedł w zapomnienie, mimo iż był w Polsce popularny od XIX wieku. Warto przypomnieć sobie o tym warzywie i wypróbować te trzy smaczne przepisy.

Tuńczyk z rabarbarem

Ten niekonwencjonalny pomysł na połączenie rabarbaru z rybą jest naprawdę warty wypróbowania! Przygotowaną według tego przepisu rybę można połączyć z ryżem.

Składniki:

  • 2 filety tuńczyka (po 150 g każdy);
  • 300 g rabarbaru;
  • 4 małe szalotki;
  • 2 łyżki oleju;
  • 2 łyżki brązowego cukru;
  • sól i pieprz do smaku;
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy podzielone na połówki szalotki i smażymy na wolnym ogniu przez 2 min. Dodajemy cukier. Smażymy do zarumienienia cebulek, ciągle mieszając. Dodajemy pokrojony na kawałki grubości około 5 cm rabarbar. Chwilę razem podsmażamy, aż rabarbar lekko zmięknie. Zdejmujemy z ognia, a na wierzch układamy filety tuńczyka. Rybę solimy, posypujemy pieprzem i natką pietruszki oraz polewamy oliwą z oliwek. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200℃. Przekładamy zawartość patelni do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika na 10 min. Po tym czasie tuńczyk powinien być zarumieniony i wysmażony.

Kurczak zapiekany z rabarbarem

Kwaskowaty rabarbar świetnie pasuje również do drobiu. Połączenie tego warzywa z lekko pikantnym kurczakiem jest wyśmienite!

Składniki:

  • 8 sztuk podudzi z kurczaka;
  • 500 g rabarbaru;
  • 2 cebule;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka startego imbiru;
  • 1 łyżeczka kurkumy;
  • ½ łyżeczki cynamonu;
  • ½ łyżeczki szafranu;
  • 1 łyżeczka suszonego kminku;
  • 1 liść laurowy;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 5-6 łyżek cukru;
  • pieprz i sól;
  • 1 papryczka chili;
  • 2 łyżki pistacji;
  • 2 łyżki oliwy;
  • 2 łyżki masła;
  • świeża kolendra.

Sposób przygotowania:

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej z masłem. Dodajemy podudzia i smażymy po 10 min z każdej strony. Cebule i czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w kosteczkę. Podsmażone podudzia przekładamy na blachę. Na patelnię wrzucamy cebule, czosnek i rabarbar. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz cukier. Następnie zalewamy warzywa koncentratem wymieszanym ze szklanką wody. Dusimy przez 5 min, a późnie zalewamy kurczaka tym sosem. Dodatkowo obsypujemy posiekaną papryczką chili i pistacjami. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 60 min w 180℃. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżą kolendrą.

Chłodnik z pomidorów i rabarbaru

A może zupa? Ten orzeźwiający chłodnik będzie świetną opcją na cieplejsze wrześniowe dni!

Składniki:

  • 6 średnich pomidorów malinowych;
  • 3 łodygi rabarbaru;
  • 8 listków mięty;
  • mały pęczek kolendry;
  • 5 łyżek cukru trzcinowego;
  • sól i pieprz do smaku;
  • tabasco (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Pomidory sparzamy oraz ściągamy skórkę. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Do rondelka wlewamy 1 i 1/5 szklanki wody, rozpuszczamy cukier. Zagotowujemy i wrzucamy rabarbar. Ponownie zagotowujemy, a następnie wyławiamy rabarbar. Do wywaru dodajemy pokrojony miąższ z 4 pomidorów. Gotujemy, miksujemy i pozostawiamy do ostudzenia. Resztę pomidorów kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do zupy razem z posiekaną kolendrą i miętą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz – opcjonalnie – tabasco.

Kamila Berthold
Fot. Envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. październik 2024 16:55