Zupa pieczarkowo-serowa z grzankami
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 200 g serka topionego
- 80 g masła
- 1,5 l wody
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 200 g świeżej bułki paryskiej
- 30 ml oleju
Przygotowanie:
Podziel masło na pół. Pierwszą część rozpuść na patelni. Cebulę posiekaj w piórka i podsmaż na maśle. Pieczarki umyj i pokrój na grube plasterki, dodaj do cebuli i podsmażaj razem przez około 15 minut. Pod koniec smażenia posyp solą.
Wodę wlej do garnka, rozpuść w niej serek topiony i dopraw suszonym tymiankiem. Wymieszaj i zagotuj. Następnie dodaj podsmażoną cebulę oraz pieczarki. Gotuj 5 minut, następnie zdejmij z ognia, dodaj masło i dopraw pieprzem do smaku. Zblenduj całą zupę. Bułkę paryską pokrój w kostkę i podpiecz w piekarniku, nagrzanym do 200 stopni Celsjusza, przez 5-7 minut. Podawaj zupę z grzankami.
Rozgrzewająca zupa z porów
Składniki:
- 4 pory
- 3 ziemniaki
- 7-8 plastrów wędzonego boczku
- 1,5 l bulionu wołowego
- 2 łyżki śmietany 22 proc.
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Odkrój końcówki porów, oczyść je i umyj dokładnie. Następnie pokrój pory w plastry. Na patelni lub w garnku rozgrzej oliwę, podsmaż pora przez 5 minut. Pokrój w kostkę wędzony boczek, dodaj na patelnię lub do garnka i podsmażaj, aż pory zmiękną. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj je do porów i boczku i zalej całość bulionem wołowym. Gotuj całość, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Dopraw papryką, czosnkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Dodaj śmietanę, hartując ją wcześniej z odrobiną gorącej zupy, by się nie zwarzyła.
Węgierska zupa gulaszowa
Składniki:
- 60-70 dag chudej wieprzowiny lub wołowiny,
- 3 l bulionu warzywnego,
- 3 cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 5-6 średnich ziemniaków,
- 1 mały strączek ostrej czerwonej papryczki,
- 1 duża czerwona słodka papryka,
- 1 duża żółta papryka,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól,
- pieprz,
- słodka czerwona papryka w proszku,
- ostra papryka w proszku,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- olej,
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Wieprzowinę lub wołowinę umyj i osusz, pokrój w drobną kostkę. Przygotuj mieszankę przypraw: połącz sól, pieprz, papryki w proszku. Zamarynuj mięso w przyprawach, a następnie podsmaż na rumiano na oleju. Przełóż mięso do większego garnka. Na patelni usmaż pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek, dodaj do mięsa. Zalej bulionem, dodaj liść laurowy i 3 kulki ziela angielskiego. Gotuj na małym ogniu.
Umyj i oczyść paprykę, pokrój ją w kostkę i podsmaż krótko na patelni. Dodaj do garnka z bulionem. Obierz ziemniaki, pokrój i dodaj do pozostałych składników. Następnie umieść w garnku ostrą papryczkę, najlepiej wraz z pestkami, by zupa była ostrzejsza. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu około 45 minut. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć, dodaj do zupy koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby dodaj inne przyprawy, by zupa gulaszowa była ostra i rozgrzewająca. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Paprykowo-pomidorowa zupa krem
Składniki:
- 5 czerwonych papryk
- 5 dużych pomidorów
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 2 łyżeczki kurkumy
- 4 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Paprykę umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz paprykę przez 40 minut. Po 20 minutach obróć warzywa na drugą stronę. Wyjmij i przełóż do foliowego woreczka, odłóż do wystygnięcia. Gdy papryka będzie chłodna, usuń skórki.
Na patelni rozgrzej oliwę. Czosnek posiekaj, podsmaż ze świeżym tymiankiem. Dodaj kurkumę, pastę curry i pieprz cayenne. Gdy przyprawy się podgrzeją, dodaj paprykę oraz pomidory pokrojone na mniejsze części. Zalej wodą i podgrzewaj, aż się zagotuje, a następnie gotuj jeszcze 5 minut. Zblenduj całość. Podawaj z grzankami.
Rozgrzewająca indyjska zupa z soczewicą
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 świeża papryczka
- 0,5 łyżeczki pieprzu Cayenne
- 2 łyżki masła ghee (może być zwykłe masło)
- 1 liść laurowy
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach
- szczypta chili do smaku
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W garnku o grubym dnie umieść masło ghee, podgrzej je i podsmaż cebulę oraz czosnek. Następnie wsyp przyprawę curry i imbir. Zmiel kolorowy pieprz lub roztłucz go w moździerzu, dodaj do garnka. Wsyp czerwoną soczewicę i podsmażaj wszystko przez około minutę. Po tym czasie zalej zawartość naczynia ciepłym bulionem. Wrzuć liść laurowy i gotuj całość do momentu, aż soczewica zmięknie. Świeżą papryczkę umyj i pokrój w paseczki, jeżeli chcesz, by zupa była ostrzejsza, dodaj ją do garnka wraz z pestkami. Na koniec wlej mleko kokosowe i raz jeszcze zagotuj całość.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements