StoryEditorPrzepisy na chłody

TOP 5 najlepszych rozgrzewających zup na jesień i zimę

Na chłodne, jesienne popołudnia i wieczory nie ma nic lepszego niż gorąca herbatka lub... talerz pysznej, rozgrzewającej zupy! Wystarczą proste składniki i kilka przypraw, by wyczarować smaki, które zachwycą każdego. Poznaj nasze propozycje na jesienno-zimowe obiady i kolacje, które wzmocnią cię po chłodnym dniu na zewnątrz.

Zupa pieczarkowo-serowa z grzankami 

Składniki

  • 500 g pieczarek 
  • 200 g serka topionego 
  • 80 g masła 
  • 1,5 l wody 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
  • 200 g świeżej bułki paryskiej 
  • 30 ml oleju 

Przygotowanie

Podziel masło na pół. Pierwszą część rozpuść na patelni. Cebulę posiekaj w piórka i podsmaż na maśle. Pieczarki umyj i pokrój na grube plasterki, dodaj do cebuli i podsmażaj razem przez około 15 minut. Pod koniec smażenia posyp solą. 

Wodę wlej do garnka, rozpuść w niej serek topiony i dopraw suszonym tymiankiem. Wymieszaj i zagotuj. Następnie dodaj podsmażoną cebulę oraz pieczarki. Gotuj 5 minut, następnie zdejmij z ognia, dodaj masło i dopraw pieprzem do smaku. Zblenduj całą zupę. Bułkę paryską pokrój w kostkę i podpiecz w piekarniku, nagrzanym do 200 stopni Celsjusza, przez 5-7 minut. Podawaj zupę z grzankami. 

image
FOTO: Envato Elements

Rozgrzewająca zupa z porów 

Składniki

  • 4 pory 
  • 3 ziemniaki 
  • 7-8 plastrów wędzonego boczku 
  • 1,5 l bulionu wołowego 
  • 2 łyżki śmietany 22 proc. 
  • szczypta gałki muszkatołowej, 
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki 
  • 3 ząbki czosnku 
  • oliwa 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Odkrój końcówki porów, oczyść je i umyj dokładnie. Następnie pokrój pory w plastry. Na patelni lub w garnku rozgrzej oliwę, podsmaż pora przez 5 minut. Pokrój w kostkę wędzony boczek, dodaj na patelnię lub do garnka i podsmażaj, aż pory zmiękną. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj je do porów i boczku i zalej całość bulionem wołowym. Gotuj całość, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Dopraw papryką, czosnkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Dodaj śmietanę, hartując ją wcześniej z odrobiną gorącej zupy, by się nie zwarzyła. 

image
FOTO: Envato Elements

Węgierska zupa gulaszowa 

Składniki

  • 60-70 dag chudej wieprzowiny lub wołowiny, 
  • 3 l bulionu warzywnego, 
  • 3 cebule, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 5-6 średnich ziemniaków, 
  • 1 mały strączek ostrej czerwonej papryczki, 
  • 1 duża czerwona słodka papryka, 
  • 1 duża żółta papryka, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • słodka czerwona papryka w proszku, 
  • ostra papryka w proszku, 
  • ziele angielskie, 
  • liść laurowy, 
  • olej, 
  • natka pietruszki do dekoracji 

Przygotowanie

Wieprzowinę lub wołowinę umyj i osusz, pokrój w drobną kostkę. Przygotuj mieszankę przypraw: połącz sól, pieprz, papryki w proszku. Zamarynuj mięso w przyprawach, a następnie podsmaż na rumiano na oleju. Przełóż mięso do większego garnka. Na patelni usmaż pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek, dodaj do mięsa. Zalej bulionem, dodaj liść laurowy i 3 kulki ziela angielskiego. Gotuj na małym ogniu. 

Umyj i oczyść paprykę, pokrój ją w kostkę i podsmaż krótko na patelni. Dodaj do garnka z bulionem. Obierz ziemniaki, pokrój i dodaj do pozostałych składników. Następnie umieść w garnku ostrą papryczkę, najlepiej wraz z pestkami, by zupa była ostrzejsza. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu około 45 minut. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć, dodaj do zupy koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby dodaj inne przyprawy, by zupa gulaszowa była ostra i rozgrzewająca. Podawaj ze świeżym pieczywem. 

image
FOTO: Envato Elements

Paprykowo-pomidorowa zupa krem 

Składniki

  • 5 czerwonych papryk 
  • 5 dużych pomidorów 
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku 
  • 2 łyżeczki kurkumy 
  • 4 ząbki czosnku 
  • szczypta pieprzu cayenne 
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry 
  • 2 łyżki oliwy 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Paprykę umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz paprykę przez 40 minut. Po 20 minutach obróć warzywa na drugą stronę. Wyjmij i przełóż do foliowego woreczka, odłóż do wystygnięcia. Gdy papryka będzie chłodna, usuń skórki. 

Na patelni rozgrzej oliwę. Czosnek posiekaj, podsmaż ze świeżym tymiankiem. Dodaj kurkumę, pastę curry i pieprz cayenne. Gdy przyprawy się podgrzeją, dodaj paprykę oraz pomidory pokrojone na mniejsze części. Zalej wodą i podgrzewaj, aż się zagotuje, a następnie gotuj jeszcze 5 minut. Zblenduj całość. Podawaj z grzankami. 

image
FOTO: Envato Elements

Rozgrzewająca indyjska zupa z soczewicą 

Składniki

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy 
  • 1 litr bulionu warzywnego 
  • 1 szklanka mleczka kokosowego 
  • 1 duża cebula 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 świeża papryczka 
  • 0,5 łyżeczki pieprzu Cayenne 
  • 2 łyżki masła ghee (może być zwykłe masło) 
  • 1 liść laurowy 
  • 2 łyżeczki curry 
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru 
  • 0,5 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach 
  • szczypta chili do smaku 

Przygotowanie

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W garnku o grubym dnie umieść masło ghee, podgrzej je i podsmaż cebulę oraz czosnek. Następnie wsyp przyprawę curry i imbir. Zmiel kolorowy pieprz lub roztłucz go w moździerzu, dodaj do garnka. Wsyp czerwoną soczewicę i podsmażaj wszystko przez około minutę. Po tym czasie zalej zawartość naczynia ciepłym bulionem. Wrzuć liść laurowy i gotuj całość do momentu, aż soczewica zmięknie. Świeżą papryczkę umyj i pokrój w paseczki, jeżeli chcesz, by zupa była ostrzejsza, dodaj ją do garnka wraz z pestkami. Na koniec wlej mleko kokosowe i raz jeszcze zagotuj całość. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. lipiec 2024 00:07