Najlepsze sposoby na zdrowe grillowanie
Mimo iż najpopularniejszym grillem w Polsce jest ten opalany węglem drzewnym, to zdrowszym wyborem będzie jednak grill elektryczny lub gazowy. Dlaczego? Mięso opiekane na ruszcie traci tłuszcz w wyniku kontaktu z wysoką temperaturą. Dietetycy twierdzą, że nie jest to korzystne dla naszego zdrowia – podczas kontaktu tłuszczu z rozżarzonym węglem powstają lotne, rakotwórcze substancje. Związki te osiadają na karkówce lub kiełbasce i w rezultacie trafiają do naszych żołądków. Alternatywną może być więc również patelnia grillowa.
Aby ograniczyć dostawanie się rakotwórczych substancji do naszych posiłków, ważne jest grillowanie na specjalnych jednorazowych tackach bądź w folii. Warto jednak rozważyć alternatywne opcje w wyborze grilla – w przypadku grillowania na sprzęcie elektrycznym lub gazowym lotne, szkodliwe związki nie powstają.
Zdrowe grillowanie
Aby cieszyć się zdrowym posiłkiem podczas spotkania z bliskimi przy grillu, warto rozważyć skomponowanie zbilansowanych posiłków. Przede wszystkim zamiast popularnej karkówki czy tradycyjnej kiełbasy, wybierz zdrowsze alternatywy. Może to być marynowany filet z kurczaka lub indyka albo tuszka pstrąga bądź makreli. Warto również zadbać, aby na grillu pojawiły się warzywa, takie jak szparagi, papryka, cukinia czy cebula. Dobrym pomysłem będą także grzyby: pieczarki bądź boczniaki. Do potraw przygotowanych z grilla jedz surowe owoce i warzywa. Są one źródłem przeciwutleniaczy, a tym samym neutralizują wolne rodniki, które powstają w organizmie w wyniku spożywania silnie zrumienionych potraw z rusztu.
Warto pamiętać również o tym, aby tackę ze składnikami położyć na grillu dopiero wtedy, gdy wypali się podpałka. Jedzenie podgrzewaj również powoli nad żarem, nie w pełnym ogniu.
A co pić podczas grillowania? Lepiej zrezygnuj ze słodkich napojów. Zamiast tego wybierz wodę z miętą bądź owocami. Piwo i drinki świetnie zastąpi schłodzone wino lub sok z aronii, jagody kamczackiej czy borówki. Napoje te bogate są w antyoksydanty.
Dodatki do grilla – co wybrać?
Pieczywo, które wybieramy jako dodatek do grillowanych potraw, powinno być wypiekane z mąki pełnoziarnistej. Dobrym pomysłem będą również pieczone ziemniaki. Są one doskonałym źródłem potasu, a w towarzystwie ryby i warzyw stanowią pożywną obiadokolację. Przygotuj także sałatki lub przekąski zrobione z warzyw. Tutaj doskonale sprawdzą się: marchewka, papryka, kalarepa. Alternatywą dla słodyczy mogą stać się owoce: borówki, czereśnie, maliny. Zamiast ketchupu i musztardy spróbuj przygotować domowe dipy i sosy, na przykład na bazie jogurtu. Sos ze startym ogórkiem, czosnkiem i ziołami sprawdzi się doskonale do potraw mięsnych. Jeżeli jednak stawiasz na tradycyjne rozwiązania w postaci gotowych sosów, zawsze sprawdzaj skład – im mniej cukru, tym lepiej!
Jakie triki na grilla ma Jakub Kuroń?
Najlepsze wskazówki na zdrowe i smaczne grillowanie zdradza szef kuchni, Jakub Kuroń. Koniecznie obejrzyj film:
Kuroń zdradza patent na soczyste mięso z grilla i na wystrzałowego kurczaka!
Kamila Berthold
Fot. Envato elements