Jak szybko schłodzić się w upał?
Po chwilowym załamaniu pogody na przełomie lipca i sierpnia, do Polski znów wracają upały. Nawet miłośnicy gorących dni nie powinni ich lekceważyć. Wysokie temperatury są zagrożeniem dla zdrowia. Lepiej wówczas unikać przebywania na zewnątrz i zadbać o nawodnienie i schłodzenie organizmu. Najlepsza będzie oczywiście woda w dużej ilości, może być np. wzbogacona świeżymi owocami, cytryną czy miętą. Nie zaszkodzi także sięgnąć po lody. Gdy upał będzie nieznośny, warto zastosować chłodne okłady lub wziąć prysznic o letniej temperaturze. W takie dni nie warto przeciążać organizmu również jedzeniem - mało kto z nas ma w upał ochotę na ciężkie dania czy desery. Wówczas z pomocą przychodzi na przykład ciasto lodowiec.
Przepis na ciasto lodowiec z galaretką
Składniki:
- 2 żółtka
- 500 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g masła
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- szczypta soli
- 600 ml gorącej wody
- 2 opakowania galaretki
- 2 opakowania okrągłych biszkoptów
- ulubione owoce
Przygotowanie:
Do rondelka wlej 400 ml mleka, podgrzej, rozpuść w nim cukier i sól. Dodaj ekstrakt z wanilii i zagotuj. W osobnym naczyniu umieść mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaj żółtka oraz pozostałe 100 ml mleka, wymieszaj. Połącz zawartość obu naczyń i podgrzewaj na małym ogniu, aż uzyska kremową konsystencję. Tak przygotowany domowy budyń odstaw do wystudzenia.
Masło utrzyj na puch, następnie dodawaj do niego po łyżce budyniu aż składniki się połączą. Krem podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao, wymieszaj.
Galaretki rozpuść we wrzątku i odstaw, by się schłodziły.
Zacznij składać ciasto. W naczyniu umieść warstwę biszkoptów, wylej na nią jasny krem budyniowy. Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów i pokryj ciemnym kremem budyniowym. Na wierzchu rozłóż ulubione owoce i zalej je tężejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 4 godziny.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements