Jaką dynię wybrać do curry?
Curry to danie typu “śmieciarka”, czyli takie, do którego można użyć wielu różnych składników i za każdym razem uzyskać inny, ale tak samo smaczny efekt. Do przyrządzenia dyniowego curry najlepiej sprawdzi się dynia piżmowa oraz dynia hokkaido. Te odmiany są lubiane, ponieważ ich miąższ jest lekko słodkawy i ma kremową konsystencję, która świetnie pasuje do curry. Jeżeli jednak dysponujesz inną dynią, znasz jej cechy i wiesz, jak zachowa się podczas obróbki termicznej, nie wahaj się eksperymentować z przepisem!
Przepis na dyniowe curry dla wegan
Składniki:
- 1 dynia piżmowa (ok. 1 kg)
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 puszka cieciorki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 cm korzenia świeżego imbiru
- 1-2 łyżki pasty curry
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- sól, pieprz
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 1 pęczek świeżej kolendry
Przygotowanie:
Dokładnie umyj dynię, przekrój ją na pół i usuń pestki. Następnie pokrój warzywo w grubą kostkę. Polej oliwą, dopraw solą oraz pieprzem, wymieszaj i ułóż na dużej blasze. Wstaw do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około godzinę.
Cebulę obierz i pokrój w grube plastry. Obierz czosnek oraz imbir, pokrój i połącz z cebulą, kolendrą, kurkumą, kminem i pastą curry. Umieść na patelni i podsmaż wszystko, następnie wlej mleko kokosowe, dodaj cieciorkę i zagotuj całość. Dodaj upieczoną dynię, skrop całość sokiem z cytryny. Podawaj z posiekaną świeżą kolendrą.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements