Czy wege rosół i bulion z warzyw to to samo?
Wydawać by się mogło, że zrobienie wegetariańskiego rosołu to nic trudnego - często gotujemy zupę na wywarze z warzyw lub dodajemy go do risotto czy innych dań. To jednak złudzenie! Bezmięsny rosół nie jest tym samym, co warzywny bulion. Decydują o tym dodatki, których nie używamy, szykując wegetariańską bazę do zupy, oraz proste triki, z których niektórzy korzystają także gotując rosół na mięsie.
O czym trzeba pamiętać, robiąc wegetariański rosół?
Jeżeli na diecie bezmięsnej zatęskni nam się za smakiem domowego rosołu lub chcemy ugościć znajomych wegetarian niedzielnym “polskim obiadem”, wystarczy pamiętać o kilku drobiazgach. Przede wszystkim o tym, że wege rosół będzie czerpał cały swój smak z warzyw. Dlatego należy wybrać te najwyższej jakości - najlepsze będą z domowego ogródka, jednak sprawdzony dostawca to także dobre rozwiązanie.
Cebulę przed dodaniem do rosołu warto opalić, wówczas smak będzie intensywniejszy. Wiele osób pamięta zapewne, że mamy robiły to nad palnikiem gazowym i jeżeli mamy taką kuchenkę, warto powtórzyć tę metodę. Jednak posiadacze kuchni indukcyjnej nie muszą załamywać rąk: cebulę można także włożyć do piekarnika (temp. 200 stopni Celsjusza) aż zacznie brązowieć lub nawet podpiec na patelni. Najważniejsze, by na warzywo oddziaływała wysoka temperatura.
Ostatnią wskazówką, którą warto mieć na uwadze, a do której także stosowały się mamy i babcie, jest to, że prawdziwy rosół gotuje się długo. Dlatego najlepiej zalać warzywa zimną wodą, przykryć garnek i podgrzewać na małym ogniu przez co najmniej 3-4 godziny. Po tym czasie będziemy mieli pewność, że rosół jest intensywny w smaku i po prostu pyszny!
Jak zrobić wegetariański rosół?
Składniki:
- 7 marchewek
- 3 pietruszki
- 1 średni korzeń selera
- 1 por
- 1 opieczona cebula
- 5 listków laurowych
- 10 kulek ziela angielskiego
- 3 litry wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
- makaron i natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i selera obierz (lub bardzo dokładnie umyj), pokrój na mniejsze części i umieść w garnku. Obierz i pokrój pora, dodaj wraz z opaloną cebulą do warzyw. Zalej zimną wodą i postaw na małym ogniu. Dodaj przyprawy i olej. Tak przygotowaną zupę przykryj i zostaw na 3-4 godziny, pilnuąc, by ogień był nieduży. Po tym czasie odcedź rosół i podawaj go z makaronem i natką pietruszki.
Tak przygotowany rosół jest odpowiedni także dla osób na diecie wegańskiej.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements