StoryEditorWiosna w kuchni

Wiosenny deser w słoiczku na 3 sposoby

Ogromny wybór świeżych wiosennych owoców zachęca do zrobienia z nich pysznych deserów! Pięknie będą prezentować się te podane w słoiczkach lub pucharkach. Jak zrobić bajeczne desery na wiosenne lub letnie popołudnie?

Eton mess: truskawkowy deser w szkle 

Składniki

  • 200 g bez 
  • 500 g truskawek 
  • 250 ml śmietanki 30 lub 36 proc. 
  • 2 łyżeczki cukru 

Przygotowanie

Truskawki umyj i usuń szypułki, pokrój na kawałki i posyp cukrem. Schłodzoną śmietanę ubij, aż stanie się gęsta (nie musi być sztywna). Bezy pokrusz na kawałki. Wymieszaj ze śmietaną, odkładając trochę okruszków do dekoracji. W pucharku lub słoiczku na dnie umieść warstwę truskawek, następnie warstwę śmietany z bezą i tak na przemian aż do wierzchu naczynia. Udekoruj odłożonymi bezami.

image
FOTO: Envato Elements

Rabarbar pod kruszonką 

Składniki

  • 400 g rabarbaru 
  • 150 g mąki 
  • 70 g cukru 
  • 100 g zimnego masła 
  • 30 g płatków migdałów 

Przygotowanie

Rabarbar umyj, obetnij końce i obierz włókna. Następnie pokrój na mniejsze kawałki. Obtocz w kilku łyżkach cukru połączonych z łyżką mąki. 

W osobnym naczyniu przygotuj kruszonkę: wsyp mąkę, cukier i dodaj zimne masło. Rozcieraj rękami aż kruszonka uzyska oczekiwaną konsystencję. Dodaj do niej płatki migdałów. 

Rabarbar nałóż do czystych, wyparzonych słoiczków i zasyp dużą ilością kruszonki. Ustaw słoiki na blasze i włóż do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni Celsjusza. Po minucie zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz przez 30 minut – ten zabieg pozwoli uniknąć pęknięcia słoików. Po tym czasie wyjmij. Podawaj z gałką lodów waniliowych.

image
FOTO: Envato Elements

Wiosenny sernik w słoiku 

Składniki

  • 80 g pokruszonych ciastek owsianych 
  • 350 g twarogu dwukrotnie zmielonego  
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki 30 proc. 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 150 g truskawek 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Przygotowanie

Biały ser zmiksuj ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem, by powstała gładka masa. Truskawki umyj, usuń szypułki i umieść w rondelku. Dodaj cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zagotuj, a następnie odstaw do wystudzenia. 

Z pokruszonych owsianych ciastek ułóż pierwszą warstwę w słoiczkach. Następnie wyłóż masę sernikową i polej po wierzchu sosem truskawkowym.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 09:45