Eton mess: truskawkowy deser w szkle
Składniki:
- 200 g bez
- 500 g truskawek
- 250 ml śmietanki 30 lub 36 proc.
- 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Truskawki umyj i usuń szypułki, pokrój na kawałki i posyp cukrem. Schłodzoną śmietanę ubij, aż stanie się gęsta (nie musi być sztywna). Bezy pokrusz na kawałki. Wymieszaj ze śmietaną, odkładając trochę okruszków do dekoracji. W pucharku lub słoiczku na dnie umieść warstwę truskawek, następnie warstwę śmietany z bezą i tak na przemian aż do wierzchu naczynia. Udekoruj odłożonymi bezami.
Rabarbar pod kruszonką
Składniki:
- 400 g rabarbaru
- 150 g mąki
- 70 g cukru
- 100 g zimnego masła
- 30 g płatków migdałów
Przygotowanie:
Rabarbar umyj, obetnij końce i obierz włókna. Następnie pokrój na mniejsze kawałki. Obtocz w kilku łyżkach cukru połączonych z łyżką mąki.
W osobnym naczyniu przygotuj kruszonkę: wsyp mąkę, cukier i dodaj zimne masło. Rozcieraj rękami aż kruszonka uzyska oczekiwaną konsystencję. Dodaj do niej płatki migdałów.
Rabarbar nałóż do czystych, wyparzonych słoiczków i zasyp dużą ilością kruszonki. Ustaw słoiki na blasze i włóż do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni Celsjusza. Po minucie zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz przez 30 minut – ten zabieg pozwoli uniknąć pęknięcia słoików. Po tym czasie wyjmij. Podawaj z gałką lodów waniliowych.
Wiosenny sernik w słoiku
Składniki:
- 80 g pokruszonych ciastek owsianych
- 350 g twarogu dwukrotnie zmielonego
- 0,5 szklanki śmietany kremówki 30 proc.
- 4 łyżki cukru pudru
- 150 g truskawek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Biały ser zmiksuj ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem, by powstała gładka masa. Truskawki umyj, usuń szypułki i umieść w rondelku. Dodaj cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zagotuj, a następnie odstaw do wystudzenia.
Z pokruszonych owsianych ciastek ułóż pierwszą warstwę w słoiczkach. Następnie wyłóż masę sernikową i polej po wierzchu sosem truskawkowym.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements