StoryEditorSezonowe gotowanie

Wypróbuj przepis na sezonową zupę-krem z kalarepy

Kalarepa to warzywo, które jest łatwo dostępne, a mimo to nie cieszy się dużą popularnością. Wiele osób nie wie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni. Czas to zmienić! Czerwiec to sezon na kalarepę, zatem proponujemy przepis na zupę z tego smacznego warzywa. Jak ją zrobić?

Co można zrobić z kalarepy? 

Sezon na kalarepę rozpoczyna się zwykle około połowy czerwca. Teraz jest więc dobry moment, by cieszyć się pełnią smaku tego warzywa. Możliwości kuchennego wykorzystania kalarepki są, wbrew pozorom, całkiem spore! Nie trzeba jej nawet gotować - surową można zjeść jako samodzielną przekąskę lub dodać do letniej surówki z darów ogrodu. Z kolei po obróbce termicznej sprawdzi się jako dodatek do obiadu, np. w postaci duszonej lub jako ciekawa alternatywa dla frytek. Można również pokusić się o zaserwowanie posiłku z kalarepą w roli głównej, na przykład nadziewaną ulubionym farszem. Pyszna jest też zupa z kalarepy i to właśnie ją dziś proponujemy! 

Przepis na zupę-krem z kalarepy 

Składniki

  • 2 kalarepy 
  • 1 mała marchewka 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka masła lub oleju 
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego 
  • 1,5 szklanki słodkiej śmietanki 18 proc. 
  • 1/3 pęczka koperku 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Z kalarepy usuń zdrewniałe końce i liście, ale nie wyrzucaj ich. Umyj i obierz warzywo, a potem pokrój je wraz z liśćmi na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj i zeszklij w garnku na maśle lub oleju. Marchewkę zetrzyj na tarce. Do garnka dodaj kalarepę z liśćmi oraz marchew, podduś przez 3-5 minut i zalej bulionem warzywnym. Gotuj do czasu, aż kalarepa zmięknie. Dopraw pieprzem i solą do smaku, a następnie zblenduj na gładką masę. Wlej śmietankę i przed podaniem posyp posiekanym koperkiem. 

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. maj 2024 08:37