Co można zrobić z kalarepy?
Sezon na kalarepę rozpoczyna się zwykle około połowy czerwca. Teraz jest więc dobry moment, by cieszyć się pełnią smaku tego warzywa. Możliwości kuchennego wykorzystania kalarepki są, wbrew pozorom, całkiem spore! Nie trzeba jej nawet gotować - surową można zjeść jako samodzielną przekąskę lub dodać do letniej surówki z darów ogrodu. Z kolei po obróbce termicznej sprawdzi się jako dodatek do obiadu, np. w postaci duszonej lub jako ciekawa alternatywa dla frytek. Można również pokusić się o zaserwowanie posiłku z kalarepą w roli głównej, na przykład nadziewaną ulubionym farszem. Pyszna jest też zupa z kalarepy i to właśnie ją dziś proponujemy!
Przepis na zupę-krem z kalarepy
Składniki:
- 2 kalarepy
- 1 mała marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła lub oleju
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1,5 szklanki słodkiej śmietanki 18 proc.
- 1/3 pęczka koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Z kalarepy usuń zdrewniałe końce i liście, ale nie wyrzucaj ich. Umyj i obierz warzywo, a potem pokrój je wraz z liśćmi na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj i zeszklij w garnku na maśle lub oleju. Marchewkę zetrzyj na tarce. Do garnka dodaj kalarepę z liśćmi oraz marchew, podduś przez 3-5 minut i zalej bulionem warzywnym. Gotuj do czasu, aż kalarepa zmięknie. Dopraw pieprzem i solą do smaku, a następnie zblenduj na gładką masę. Wlej śmietankę i przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements