StoryEditorCiasta i desery

Zacznij słodko nowy rok i wypróbuj te 5 przepisów na ciasta!

Wystrzałowa impreza sylwestrowa już za nami, ale to nie oznacza końca raczenia się przysmakami! Zanim zaczniesz realizować postanowienie o przejściu na dietę, koniecznie wypróbuj choć jeden z naszych przepisów na ciasta, z którymi słodko zaczniesz nowy rok. Jak je zrobić?

Przepis na sernik bez pieczenia z dodatkiem cynamonu 

Składniki

  • 150 g ciasteczek zbożowych 
  • 50 g czekolady gorzkiej 
  • 100 g masła 
  • 4 żółtka 
  • 120 g cukru pudru 
  • 500 g serka mascarpone 
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30 proc. 
  • 1 cukier z wanilią 
  • 1 opakowanie cynamonu 
  • 20 g żelatyny uniwersalnej 
  • 3 łyżki powideł śliwkowych 
  • kilka łyżek grubego białego cukru 
  • okruchy chałwy waniliowej 
  • pokruszone ciasteczka 

Przygotowanie

Zbożowe ciasteczka skrusz w blenderze lub za pomocą wałka do ciasta. Dodaj do nich łyżeczkę cynamonu. W rondelku rozpuść masło wraz z czekoladą, połącz, ostudź i dodaj do ciastek. Wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wysyp na dno masę ciasteczkową i rozłóż ją równomiernie. Ugnieć lekko i odstaw do lodówki na czas przygotowania sernika. 

Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Żółtka umieść w szklanej misce, dodaj do nich cukier puder. Miskę ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą i w tej pozycji ubij żółtka na puszystą, jasną masę. W osobnym naczyniu umieść serek mascarpone i cukier waniliowy. Dodaj ubite żółtka oraz płaską łyżeczkę cynamonu i połącz wszystko. W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno, następnie delikatnie wmieszaj do masy. Na koniec rozmieszaj żelatynę w 100 ml zimnej wody, poczekaj aż napęcznieje i połącz z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną masę serową wyłóż na ciasteczkowy spód i odstaw do lodówki, aż całkowicie zastygnie. 

Po wyjęciu z lodówki na wierzchu sernika rozsmaruj kilka łyżek powideł śliwkowych. Udekoruj grubym cukrem, okruchami chałwy, pokruszonymi ciasteczkami lub w inny preferowany sposób. 

image
FOTO: Envato Elements

Sernik z orzechami a la snickers 

Składniki

  • 150 g herbatników 
  • 1 łyżka ciemnego kakao 
  • 120 g masła 
  • 6 jajek 
  • 180 g drobnego cukru 
  • 1 kg twarogu sernikowego w temperaturze pokojowej 
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 1 puszka masy kajmakowej 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 
  • 100 g orzeszków ziemnych solonych  
  • 50 g czekolady mlecznej  
  • 80 ml śmietanki 30 proc. 

Przygotowanie

Herbatniki pokrusz za pomocą blendera lub wałka do ciasta. Do okruchów dodaj kakao oraz wlej rozpuszczone masło. Wymieszaj dokładnie, by powstała jednolita masa. Przełóż masę do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie i lekko ugnieć. Odstaw do lodówki. 

Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubijaj, aż zrobią się jasne i puszyste. W osobnym naczyniu umieść twaróg, 150 g kajmaku, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Zmiksuj lub wymieszaj, by składniki się połączyły, następnie wlej ubite jajka i ponownie zmieszaj całość. Masę serową przelej na spód z ciastek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. Piecz około 1,5 godziny. Po tym czasie otwórz piekarnik i pozostaw ciasto do wystudzenia. 

Orzeszki ziemne posiekaj dość drobno. Śmietankę 30 proc. podgrzej i połącz z czekoladą. Poczekaj, aż czekolada się rozpuści i odstaw, by wystygła. 

Wyjęty z piekarnika sernik posmaruj po wierzchu resztą kajmaku. Posyp posiekanymi orzechami i polej ostudzoną, ale płynną czekoladą. Odstaw do lodówki, by czekolada zastygła. 

image
FOTO: Envato Elements

Przepis na brownie z pomarańczą 

Składniki

  • 1 pomarańcza 
  • 4 jajka 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 200 g masła 
  • 350 g cukru 
  • 50 g ciemnego kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 cukier wanilinowy  

Przygotowanie

Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę wraz z masłem. Wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Pomarańczę dokładnie umyj, sparz wrzątkiem i zetrzyj skórkę na tarce. W naczyniu umieść mąkę, ciemne kakao, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodaj startą skórkę pomarańczową. Połącz składniki, a następnie wlej przestudzone masło z czekoladą. Wymieszaj na jednolitą masę. Następnie wbij jajka i zmiksuj z pozostałymi składnikami. Ciasto przelej do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch udekoruj kawałkami pomarańczy. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut. 

image
FOTO: Envato Elements

Bogate ciasto kokosowe z czarną porzeczką 

Składniki

  • 800 ml mleka 
  • 200 g cukru 
  • 4 żółtka 
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 150 g wiórków kokosowych  
  • 100 ml likieru kokosowego 
  • 200 g miękkiego masła 
  • 400 g herbatników 
  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki 
  • 1 łyżka cukru 

Przygotowanie

500 ml mleka zagotuj z cukrem. Pozostałe 300 ml połącz z żółtkami oraz budyniowym proszkiem, wymieszaj dokładnie. Gdy mleko z cukrem się zagotuje, wlej do niego część z rozpuszczonym budyniem. Wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj, aż budyń zgęstnieje. Odstaw go w chłodne miejsce do wystudzenia. 

Wiórki kokosowe zalej likierem kokosowym i wymieszaj. W osobnym naczyniu umieść miękkie masło i rozetrzyj je mikserem na puszystą masę. Następnie dodawaj po trochu ostudzony budyń, mieszając lub ubijając mikserem na niskich obrotach. Na koniec dodaj wiórki kokosowe. 

Formę do pieczenia wyłóż papierem. Na spodzie ułóż warstwę herbatników. Rozsmaruj na nich około 1/3 masy kokosowej. Następnie wyłóż i rozsmaruj połowę dżemu porzeczkowego. Powtórz czynności, tworząc warstwy: herbatniki, masa, dżem, herbatniki, masa. Udekoruj po wierzchu wiórkami kokosowymi, najlepiej uprażonymi na patelni na złoto. 

image
FOTO: Envato Elements

Ciasto czekoladowe z kremem tylko dla dorosłych 

Składniki

  • 8 jajek 
  • 500 g drobnego cukru 
  • 8 łyżek oleju 
  • 190 g mąki pszennej 
  • 100 g kakao  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczanej lub podwójne espresso 
  • 250 ml wrzątku 
  • 1 cukier z wanilią 
  • 100 g czekolady mlecznej 
  • 100 g czekolady gorzkiej 
  • 200 ml wódki 
  • 1 l schłodzonej śmietanki 30 lub 36 proc. 
  • 80 g cukru pudru 
  • 1 żelatyna deserowa 
  • 50 ml zimnej wody 
  • 100 ml wrzątku 
  • 200 g masła  
  • 50 ml mleka 

Przygotowanie

Do miski przesiej mąkę i 40 g kakao oraz proszek do pieczenia. Połącz suche składniki. Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Białka utrzyj na gęstą pianę, dodając po trochu ok. 150 g cukru. Do piany dodaj żółtka oraz olej, połącz na niskich obrotach miksera. Na koniec wsyp suche składniki, dzieląc je na 2-3 porcje i dokładnie mieszając. Tak przygotowaną masę przelej do wyłożonej papierem formy i piecz około 40-45 minut w 170 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu wystudź biszkopt. 

Zaparz kawę rozpuszczalną lub przygotuj espresso. Umieść je w rondelku, dodaj pokruszoną czekoladę mleczną oraz gorzką, cukier waniliowy oraz 100 g zwykłego cukru. Podgrzej, aż czekolada i cukier się rozpuszczą. Następnie cienkim strumieniem wlej wódkę i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. Kakaowy biszkopt przekrój na pół i nasącz masą kawowo-czekoladową. 

Żelatynę połącz z wodą ciepłą oraz zimną i odstaw. Schłodzoną śmietankę ubij z 80 g cukru pudru. Pod koniec ubijania dodaj żelatynę, połącz składniki, by powstał sztywny, jasny krem. Przełóż nim blaty kakaowego biszkoptu. Wierzch udekoruj polewą: połącz w rondelku roztopione masło, 40 g kakao i 120 g białego cukru. Następnie wlej 50 ml mleka, wymieszaj składniki, wystudź i polej ciasto. 

image
FOTO: Envato Elements

 

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 22:31