Przepis na domowe frytki z piekarnika
Składniki:
- 0,75 kg ziemniaków,
- 3 łyżki oleju,
- sól w płatkach lub sól morska
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz lub wyszoruj starannie za pomocą szczoteczki. Pokrój je w grube słupki i umieść w dużej misce. Zalej olejem i posyp solą, wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i rozłóż frytki tak, by leżały w jednej warstwie i nie dotykały się. Włóż do nagrzanego piekarnika na około 8 minut, potem przewróć frytki na drugą stronę. Piecz kolejne 8 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij jedną frytkę i sprawdź, czy jest gotowa. W razie potrzeby wydłuż czas pieczenia.
Jak zrobić chipsy ziemniaczane z piekarnika?
Składniki:
- 0,5kg ziemniaków,
- 2 łyżki oleju,
- sól do posypania upieczonych chipsów
Przygotowanie:
Wyszoruj ziemniaki za pomocą szczoteczki. Następnie pokrój je na cieniutkie talarki – najlepiej wykorzystać do tego mandolinę lub bok tarki do warzyw. Ziemniaczane talarki umieść w zimnej wodzie na około 10-15 minut, by usunąć nadmiar skrobi. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Odlej wodę i polej ziemniaki olejem, wymieszaj dokładnie. Przełóż je na blachę wyłożoną folią lub papierem do pieczenia tak, by leżały pojedynczo (w razie potrzeby podziel na dwie porcje). Wstaw do piekarnika i piecz około 4-5 minut, aż się zazłocą. Gdy złapią kolor, szybko odwróć ziemniaczane talarki na drugą stronę i piecz kolejne 5 minut. Po wyjęciu posyp solą lub np. papryką w proszku.
Zapiekanka ziemniaczana z szafranem
Składniki:
- 1kg ziemniaków,
- 1,5 szklanki rosołu warzywnego lub z kurczaka,
- kilkanaście niteczek szafranu,
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku,
- masło do wysmarowania formy
- pieprz i sól
- opcjonalnie 4 łyżki tartego parmezanu do posypania zapiekanych ziemniaków
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Ułóż je warstwami w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Rosół podgrzej w garnku, dodaj szafran i czosnek w granulkach, gotuj 5 minut. Zalej ziemniaki ciepłym rosołem, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz około 45-60 minut, aż rosół wyparuje a ziemniaki się zarumienią. Przed podaniem możesz posypać zapiekankę parmezanem.
Patatas bravas, czyli ziemniaki po hiszpańsku
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki lub w ósemki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, wyłożonego papierem do pieczenia. Skrop ziemniaki olejem, posyp solą, słodką papryką i rozmarynem. Wymieszaj dokładnie. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni i piecz 30 minut. Podawaj z ulubionym sosem.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
źródło: materiały promocyjne kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”
fot. envato elements