StoryEditorSzybkie przekąski

Ziemniaczane przekąski nie muszą być tłuste! 4 przepisy na fit dania z ziemniaków

Jesteś na diecie, a chipsy i frytki śnią ci się po nocach jako niedoścignione marzenie? Koniec z tym! Ziemniaczane przekąski wcale nie muszą być tłuste i niezdrowe. Wystarczy kilka minut, by zrobić chipsy, frytki czy łódeczki samodzielnie – i to w wersji fit!

Przepis na domowe frytki z piekarnika 

Składniki

  • 0,75 kg ziemniaków, 
  • 3 łyżki oleju, 
  • sól w płatkach lub sól morska 

Przygotowanie

Ziemniaki obierz lub wyszoruj starannie za pomocą szczoteczki. Pokrój je w grube słupki i umieść w dużej misce. Zalej olejem i posyp solą, wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i rozłóż frytki tak, by leżały w jednej warstwie i nie dotykały się. Włóż do nagrzanego piekarnika na około 8 minut, potem przewróć frytki na drugą stronę. Piecz kolejne 8 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij jedną frytkę i sprawdź, czy jest gotowa. W razie potrzeby wydłuż czas pieczenia. 

image
FOTO: Envato Elements

Jak zrobić chipsy ziemniaczane z piekarnika? 

Składniki

  • 0,5kg ziemniaków, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • sól do posypania upieczonych chipsów 

Przygotowanie

Wyszoruj ziemniaki za pomocą szczoteczki. Następnie pokrój je na cieniutkie talarki – najlepiej wykorzystać do tego mandolinę lub bok tarki do warzyw. Ziemniaczane talarki umieść w zimnej wodzie na około 10-15 minut, by usunąć nadmiar skrobi. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Odlej wodę i polej ziemniaki olejem, wymieszaj dokładnie. Przełóż je na blachę wyłożoną folią lub papierem do pieczenia tak, by leżały pojedynczo (w razie potrzeby podziel na dwie porcje). Wstaw do piekarnika i piecz około 4-5 minut, aż się zazłocą. Gdy złapią kolor, szybko odwróć ziemniaczane talarki na drugą stronę i piecz kolejne 5 minut. Po wyjęciu posyp solą lub np. papryką w proszku. 

image
FOTO: Envato Elements

Zapiekanka ziemniaczana z szafranem 

Składniki

  • 1kg ziemniaków, 
  • 1,5 szklanki rosołu warzywnego lub z kurczaka, 
  • kilkanaście niteczek szafranu, 
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku, 
  • masło do wysmarowania formy 
  • pieprz i sól 
  • opcjonalnie 4 łyżki tartego parmezanu do posypania zapiekanych ziemniaków 

Przygotowanie

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Ułóż je warstwami w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Rosół podgrzej w garnku, dodaj szafran i czosnek w granulkach, gotuj 5 minut. Zalej ziemniaki ciepłym rosołem, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz około 45-60 minut, aż rosół wyparuje a ziemniaki się zarumienią. Przed podaniem możesz posypać zapiekankę parmezanem. 

image
FOTO: Envato Elements

Patatas bravas, czyli ziemniaki po hiszpańsku 

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków 
  • 1 łyżka papryki słodkiej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka rozmarynu 
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego 

Przygotowanie

Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki lub w ósemki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, wyłożonego papierem do pieczenia. Skrop ziemniaki olejem, posyp solą, słodką papryką i rozmarynem. Wymieszaj dokładnie. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni i piecz 30 minut. Podawaj z ulubionym sosem.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

źródło: materiały promocyjne kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 10:36